Αμβούργο: ένα κέντρο ανάπτυξης και πολιτισμού στο γερμανικό Βορρά

ambourgo-ena-kentro-anaptuksis-kai-politismou-sto-germaniko-borra

ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Το Αμβούργο είναι κοσμοπολίτικο και βιομηχανικό, μοντέρνο και με μακρά ιστορία, μία πόλη πολύπαθη και γεμάτη αντιθέσεις. Κάθε γωνιά του μοιάζει διαφορετική κι όμως όλα συνδυάζονται αρμονικά: εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη, τέχνη και πολιτισμός, τουριστικές υποδομές, έντονη νυχτερινή ζωή και αναρίθμητα ιστορικά αξιοθέατα.

Σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Ευρώπης, πολύ κοντά στη Δανία, αλλά και στη Βαλτική και τη Βόρεια θάλασσα, το Αμβούργο ( http://bit.ly/10rVd7z ) είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα.

Με έντονη αστική αλλά και φυσική ζωή, χαρακτηρισμένη ως Περιβαλλοντική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2011 (τα «πράσινα» μέρη της καταλαμβάνουν περίπου το 14% της έκτασής της), παρά τον έντονο βιομηχανικό της χαρακτήρα, αυτή η πόλη των 1.800.000 κατοίκων, αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό για τους ταξιδιώτες, αλλά και φιλόξενη μητρόπολη για τους κατοίκους της.

Το Αμβούργο ηγήθηκε της Χανσεατικής συμμαχίας (δίκτυο εμπορικής συνεργασίας που εμφανίστηκε τον 12ο αιώνα), στην οποία συμμετείχαν 60 πόλεις της Βόρειας Ευρώπης και η πολιτική ουδετερότητα που διατήρησε, το βοήθησε να επιβιώσει σε αναταραχές και πολέμους που σταμάτησαν την ανάπτυξη άλλων, γειτονικών πόλεων. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα αποκαλείται από τους Γερμανούς, «ελεύθερη και χανσεατική πόλη». Όμως, ο Α΄ και κυρίως ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην πόλη, η οποία ανοικοδομήθηκε, αποτελώντας πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας.

Αν και λιμάνι (το 10% - 12% της πόλης καλύπτεται από νερό), το Αμβούργο δεν είναι παραθαλάσσιο! Το διασχίζει ο ποταμός Έλβας, ο οποίος μετά από περίπου 100 χιλιόμετρα, εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα. Σε αυτό το φαρδύ σημείου του ποταμού, σε αμέτρητα κανάλια και προβλήτες, εξυπηρετούνται κάθε χρόνο, χιλιάδες πλοία από όλο τον κόσμο. Από τον σταθμό κρουαζιερόπλοιων, έως τις αποθήκες της ιστορικής Speicherstadt και από τις γέφυρες επιβίβασης, έως τον σύγχρονο λιμένα εμπορευματοκιβωτίων, θα «εισπνεύσετε» το άρωμα της ελευθερίας και των ταξιδιών που αποπνέει η λεγόμενη «Πύλη προς τον κόσμο».

Στις πιο γνωστές και δημοφιλείς περιοχές της πόλης, εκτός από το λιμάνι της και την όμορφη παλιά πόλη με τα μαγαζιά και τα καφέ, περιλαμβάνονται τα σημεία γύρω από τη λίμνη Alster και τα πάρκα, η «αμαρτωλή» λαϊκή συνοικία Sankt Pauli με τα θέατρα και την έντονη νυχτερινή ζωή και η HafenCity, η «νέα» πόλη στο λιμάνι του Αμβούργου που προέκυψε μέσω ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα οικοδόμησης που έλαβαν χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο στις αρχές του 21ου αιώνα και συνεχίζεται ακόμη.

Η παλιά και η νέα πόλη

Η παλιά πόλη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά το 1842, ξαναφτιάχτηκε, καταστράφηκε πάλι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιουργήθηκε για μια ακόμη φορά. Εκεί θα δείτε τον ναό του Αγίου Πέτρου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το περίφημο κτήριο του Δημαρχείου (Rathaus) και το παλαιότερο Χρηματιστήριο της Γερμανίας. Γύρω από το Δημαρχείο -όπως και στην οδό Monckenberstrasse- βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο του Αμβούργου, όπου θα βρείτε αμέτρητα πολυκαταστήματα, πολύ καλές τιμές και ακόμη καλύτερες εκπτώσεις.

Επίσης, μην παραλείψετε να ανεβείτε στο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Μιχαέλις, στη νέα πόλη, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Αμβούργου. Αποτελεί το σημαντικότερο μπαρόκ δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στην βόρεια Γερμανία και προσφέρει εντυπωσιακή θέα της πόλης.

Ένα ζωντανό λιμάνι με πολλά αξιοθέατα

Το κομμάτι της πόλης που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα, είναι ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της.

Ξεκινώντας από τα ανατολικά, η περιοχή Speicherstadt με τις παλιές γέφυρες, αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο συγκρότημα αποθηκών στον κόσμο, αλλά και ένα από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης. Εδώ αποθηκεύονται πολύτιμα προϊόντα όπως καφές, τσάι, κακάο, μπαχαρικά, ακόμη και ανατολίτικα χαλιά. Τα πολυώροφα κτήρια νεογοτθικής αρχιτεκτονικής με κόκκινα τούβλα στη εξωτερική τους πρόσοψη, πύργους και τζαμαρίες, δημιουργούν μια μοναδική εικόνα, ενώ από το 2009 πολλά από αυτά βρίσκονται υπό ανάπλαση και ορισμένα έχουν μετατραπεί σε μουσεία και αίθουσες τέχνης.

Λίγο πιο νότια, βρίσκεται η Hafencity ( www.hafencity.com ), μια πόλη μέσα στην πόλη όπου λαμβάνει χώρα ένα απο τα μεγαλύτερα προγράμματα οικοδόμησης στην Ευρώπη. Εκεί, σε ένα μεγάλης έκτασης σημείο του λιμανιού, δημιουργείται ένα νέο προάστιο που φιλοξενεί γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, κτήρια πολιτισμού, ψυχαγωγίας αλλά και περιοχές κατοικιών που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη γερμανική αρχιτεκτονική. Στα αρχιτεκτονικά διαμάντια ανήκει και η «Φιλαρμονική του Έλβα», μία νέα, εντυπωσιακή αίθουσα συναυλιών στην στέγη μίας αποθήκης, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Από το εντυπωσιακό της κτήριο θα μπορεί κανείς να απολαμβάνει τη θέα ως τον Έλβα αλλά και να θαυμάζει τα πλοία στο λιμάνι.

Η προβλήτα St. Pauli Landungsbrücken, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της πόλης και ταυτόχρονα κομβικό σημείο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς εδώ βρίσκεται η αφετηρία των ποτάμιων συγκοινωνιών και ένας από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Τέλος, στο δυτικό άκρο της πόλης, η διάσημη Fischmarkt με φρέσκα ψάρια και πολλά ακόμη καλούδια, περιμένει τους ξενύχτηδες κάθε Κυριακή ξημερώματα για σάντουιτς με φρέσκο ψάρι, αλλά και ζωντανή μουσική. Η συνήθεια αυτή υπάρχει από τον 18ο αιώνα και αποτελεί μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού της πόλης, γι’ αυτό δεν πρέπει να την χάσετε.

Πλοιάρια ξεκινούν από διάφορα σημεία του λιμανιού και αποτελούν ένα ιδιαίτερο μέσο για να θαυμάσετε την πόλη.

Η λίμνη Alster

Εκτός από τον Έλβα, το υδάτινο περιβάλλον στο Αμβούργο, συμπληρώνεται και από μια μεγάλη λίμνη, την Alster, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα μικρότερο (Binnenalster) και ένα μεγαλύτερο (Außenalster) και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης.

Γύρω της θα δείτε παλιά αρχοντικά και μέγαρα, αλλά και πάρκα και χώρους αναψυχής, που ειδικά τις ζεστές ημέρες του χρόνου, γεμίζουν από μικρούς και μεγάλους που λιάζονται στο γρασίδι, κάνουν πικ νικ, αθλούνται και κάνουν βόλτες. Πολλά ατμόπλοια κάνουν τον περίπλου της λίμνης και των καναλιών, προσφέροντας μοναδικές οπτικές της πόλης.

Η μεγάλη λίμνη είναι επίσης ένας παράδεισος για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας και του καγιάκ.

Η «παράνομη» Reeperbahn

Στη λαϊκή συνοικία Sankt Pauli, ο δρόμος Reeperbahn αποτελεί μια από τις πιο διάσημες περιοχές με οίκους ανοχής, strip show και sex shops στον κόσμο, ενώ πλέον έχει καθιερωθεί και ως μία εναλλακτική πολιτιστική σκηνή, στην οποία έχουν βρει στέγη ακόμα και θεατρικά μιούζικαλ.

Σε αυτό το μέρος θα βρείτε επίσης αναρίθμητα bar, μπυραρίες και μέρη για φαγητό, αλλά και το Star Club, ένα θρυλικό μαγαζί, όπου στο ξεκίνημά τους έδωσαν μία από τις πρώτες τους συναυλίες οι άγνωστοι τότε Beatles.

Αρκετά κοντά βρίσκεται και το λούνα παρκ Hamburger DOM, το μεγαλύτερο πανηγύρι του Βορρά.

Το Αμβούργο διαθέτει πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και άρτιες τουριστικές υποδομές. Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη θα βρείτε στο: www.hamburg-travel.com .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]