Περνάμε από τις πιο ιδιαίτερες γέφυρες του κόσμου

gefura-langkawi-malaisia
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αν η γέφυρα στο Ρίο Αντίρριο σας εντυπωσιάζει, οι παρακάτω γέφυρες, με πλούσια ιστορία και βραβευμένο design, που έχουν σπάσει τα ρεκόρ σε διάφορα μέρη του κόσμου, θα σας συγκλονίσουν.

Γέφυρα Langkawi, Μαλαισία
Στη γέφυρα αυτή μπορεί να φτάσει κάποιος μόνο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και είναι μια κατασκευή μήκους 125 μέτρων, σκαλιστή, πάνω από  το βουνό Gunung Mat Cincang περίπου 700 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Όπως καταλαβαίνετε, η θέα από εκεί προς τα βουνά και τα δάση της Μαλαισίας, για όποιον ανέβει το βουνό με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι ανεπανάληπτη.

Γέφυρα Helix, Σιγκαπούρη
Περνά πάνω από τον ποταμό της Σιγκαπούρης και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζει DNA. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2010 και έχει κατασκευαστεί κυρίως από ατσάλι. Το βράδυ, μάλιστα, οι LED φωτισμοί τονίζουν το σχεδιασμό της, εντυπωσιάζοντας ντόπιους και τουρίστες.

Γέφυρα Chengyang, Κίνα
Το ψευδώνυμό της είναι η «Γέφυρα του Ανέμου και της Βροχής» και «κρύβεται» ανάμεσα σε φυτείες ρυζιού και βουνά. Βρίσκεται στην επαρχία Guangxi της Κίνας και περνά από τον ποταμό Linxi. Κατασκευάστηκε το 1916 από τους Dong, μια εθνική μειονότητα στην Κίνα και το εντυπωσιακό της στοιχείο είναι οι πέντε ξεχωριστές παγόδες, με βεράντες και υπόστεγα, που τη στολίζουν. Η παραδοσιακή κινέζικη αρχιτεκτονική δίνει ιδιαίτερη όψη στη γέφυρα, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι για την κατασκευή της δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί.

Γέφυρα Gateshead Millenium, Αγγλία
Εγκαινιάστηκε από τη βασίλισσα το 2002 στο Newcastle και είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες γέφυρες του κόσμου, αφού… γέρνει. Όταν γέρνει από τη μια, μετατρέπεται σε μια κανονική πεζογέφυρα από την οποία μπορεί να περάσει ο κόσμος, ενώ όταν γύρει από την άλλη, επιτρέπει σε πλοία να περάσουν από κάτω. Έχει κερδίσει πολλά αρχιτεκτονικά βραβεία και πολλοί την ονομάζουν τη «γέφυρα που κλείνει το μάτι», καθώς δίνει αυτή την εντύπωση όταν γέρνει.

Stari Most, Βοσνία
Η κυριολεκτική της μετάφραση είναι «Παλιά Γέφυρα» και δικαιωματικά, αφού χτίστηκε το 1566 και κατάφερε να περάσει τις δοκιμασίες του χρόνου, μέχρι που το 1993 καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Για την ανακατασκευή της γέφυρας του 16ου αιώνα ξοδεύτηκαν περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ και ξανάνοιξε για τον κόσμο το 2004. Για τους ντόπιους, μάλιστα, είναι παράδοση να πηδούν από τη γέφυρα στο ποτάμι, ενώ έχει αναγνωριστεί και ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Falkirk Wheel, Σκωτία
Εκτός από το φουτουριστικό της σχέδιο, η γέφυρα αυτή είναι η πρώτη και η μοναδική που μπορεί να… σηκώσει πλοία. Η κατασκευή μπορεί να κάνει περιστροφή 180 μοιρών, ενώ διαθέτει και δυο κλειδαριές με τούνελ 168 μέτρων. Τα πλοία περνούν από αυτά τα τούνελ, η κατασκευή περιστρέφεται, ανελκύοντας τα πλοία σε μια μοναδική και πρακτική μοντέρνα κατασκευή.

www.wikipedia.org
Millau Viaduct, Γαλλία
Η γέφυρα αυτή έχει καταχωρηθεί στο Βιβλίο Guinness ως η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου, με ύψος 342 μέτρα. Η γέφυρα αυτή κέρδισε αναγνώριση ως ένα μεγάλο μηχανολογικό επίτευγμα και κέρδισε σημαντικό βραβείο αρχιτεκτονικής για την κατασκευή της το 2006. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, άνοιξε τη γέφυρα το 2004, η οποία κόστισε 394 εκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στη Νότια Γαλλία.

Η γέφυρα του Μωυσή, Ολλανδία
Ονομάζεται έτσι επειδή ακριβώς χωρίζει το νερό στα δύο και κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα μέσα σε ένα φρούριο κατά την αποκατάστασή του. Το αρχικό σχέδιο ήταν να χτιστεί μια κανονική γέφυρα, αλλά οι αρχιτέκτονες δεν ήθελαν ντο φρούριο να είναι τόσο ορατό στον εχθρό, οπότε αποφάσισαν να φτιάξουν αυτήν την καινοτόμο γέφυρα, ώστε να είναι σχεδόν αόρατη και μάλιστα όσοι τη διασχίζουν, δεν φαίνονται πάνω από τη στάθμη του νερού.  

Tower Bridge, Λονδίνο
Ένας συνδυασμός κινητής και κρεμαστής γέφυρας στο Λονδίνο, πάνω από τον ποταμό Τάμεση, η Tower Bridge βρίσκεται κοντά στον Πύργο του Λονδίνου, από τον οποίο παίρνει και το όνομά της. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1886, ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 χρόνια και αποτελείται από δύο πύργους που είναι δεμένοι μαζί στο ανώτερο επίπεδο μέσω δύο οριζόντιων διαβάσεων πεζών που έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν τις δυνάμεις των αιωρούμενων τμημάτων της γέφυρας.

Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο
Πρόκειται για μια κρεμαστή γέφυρα που εκτείνεται στο Golden Gate, το στενό μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Marin County προς τα βόρεια. Το αριστούργημα του αρχιτέκτονα Joseph Strauss, το άγαλμα του οποίου κοσμεί το νότιο κατάστρωμα παρατήρησης, χρειάστηκε επτά χρόνια για την κατασκευή και ολοκληρώθηκε το 1937 αποτελώντας τότε την μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο. Το διάσημο κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα επιλέχθηκε ειδικά για να ξεχωρίζει μέσα στην πυκνή ομίχλη που την καλύπτει.