Πόση ρύπανση υπάρχει στα κρουαζιερόπλοια;

krouazieroploio
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τα κρουαζιερόπλοια ως ξέγνοιαστες διακοπές με ένα κοκτέιλ στο χέρι, θέα στη θάλασσα και μπόλικο καθαρό αέρα. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι…

Τα νέα δεν είναι και τόσο καλά για τους λάτρεις της κρουαζιέρας, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα, ο αέρας στο κατάστρωμα δεν είναι και τόσο φρέσκος όσο νομίζουμε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Stand.earth, τα δείγματα αέρα λήφθηκαν από τέσσερις διαφορετικές κρουαζιέρες στην Καραϊβική και τη Δυτική Ακτή της Αμερικής αποκαλύπτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μόλυνσης.

Τα δείγματα αυτά που έλαβαν οι ερευνητές σε βάθος χρόνου δύο ετών περιείχαν συγκεντρώσεις σωματιδιακής ύλης συγκρίσιμης με τις συγκεντρώσεις που βρίσκουμε σε μεγαλουπόλεις, όπως το Πεκίνο και το Σαντιάγκο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Ryan Kennedy, του Πανεπιστημίου John Hopkins.

Τα καυσαέρια ενός κρουαζιερόπλοιου θεωρείται ότι περιέχουν τέτοια βλαβερά σωματίδια, όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, τα οποία όταν απορροφώνται από τον οργανισμό, μπορεί να έχουν τοξικές και καρκινικές ιδιότητες. Η ακριβής, όμως, συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων στον ανοιχτό ωκεανό, όπου ο αέρας θα έπρεπε να είναι καθαρός, μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή.

Αν σχεδιάζετε μελλοντικά μια κρουαζιέρα, καλύτερα να περνάτε περισσότερο χρόνο προφυλαγμένοι κι όχι στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου.