Ετοιμαζόμαστε για τις πρώτες ανοιξιάτικες αποδράσεις

limni-doksa-feneos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Ο Μάρτης μπορεί να είναι «γδάρτης», αλλά δεν παύει να σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης και να μας αναστατώνει για ταξίδια σε όμορφες γωνιές της Ελλάδας που ετοιμάζονται να ανθίσουν.

Λίμνη Δόξα, Φενεός
Ένα μαγικό τοπίο από μόνο του, κάθε εποχή, η λίμνη Δόξα κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμη περισσότερο την Άνοιξη, όταν όλα πρασινίζουν και ανθίζουν, αντανακλώντας στα νερά της λίμνης. Το τοπίο θυμίζει φύση εξωτερικού και σίγουρα είναι η ορεινή Κορινθία στα καλύτερά της, με ένα μεγάλο οροπέδιο, δασώδη βουνά να συνθέτουν μια εικόνα σαν πίνακα ζωγραφικής και την πανέμορφη τεχνητή, καταγάλανη λίμνη Δόξα να ολοκληρώνει το έργο. Από την περιοχή δεν λείπουν και τα χωριά για να κάνετε τις βόλτες σας, εννιά στον αριθμό, με τα παραδοσιακά καφενεία, τις πλατείες, τους πλατάνους, τις πετρόκτιστες εκκλησίες, τα αρχοντικά κ.ο.κ. Από αυτά, η Γκούρα και το Μάτι να είναι τα δύο μεγαλύτερα που αξίζει να δείτε.

Μονεμβασιά, Λακωνία
Η καστροπολιτεία της Λακωνίας δημιουργεί από μόνη της ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον όποια εποχή κι αν βρεθείτε στα σοκάκια της, με τα παραμυθένια σπίτια, τις καμάρες, τις εκκλησίες και το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Την άνοιξη θα την αισθανθείτε καλύτερα αν ανεβείτε στην ολάνθιστη και ακατοίκητη Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, για να θαυμάσετε τη θέα από εκεί. Κι αφού χορτάσετε θέα, έπειτα ικανοποιήστε τις γαστριμαργικές σας επιθυμίες σε πλήθος ταβερνών για κάθε γούστο.

Μετέωρα, Καλαμπάκα
Η ομορφιά των Μετεώρων χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ουράνια» ομορφιά σε ένα άγριο και απροσπέλαστο τοπίο, που έγινε κάποτε καταφύγιο για τους χριστιανούς ασκητές. Τα απότομα βράχια, που μοιάζουν να προήλθαν «εξ ουρανού», βρίσκονται κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, πάνω από τις κωμοπόλεις Καλαμπάκα και Καστράκι, στον θεσσαλικό κάμπο, με τις κορυφές κάποιοων να φιλοξενούνται χτισμένα μοναστήρια. Από εκεί, το τοπίο είναι υπέροχο την άνοιξη, είτε είστε λάτρεις της φυσικής και άγριας ομορφιάς, είτε αναζητάτε γαλήνη και ψυχική ηρεμία. Τα βράχια των Μετεώρων είναι ιδανικά, επίσης, για τους λάτρεις της αναρρίχησης, με πολλές διαδρομές για τις οποίες μπορούν να ενημερωθούν εδώ.

Σαντορίνη, Κυκλάδες
Ενδεχομένως να την έχετε γνωρίσει στις καλοκαιρινές σας διακοπές, με τις ορδές των τουριστών και των παραθεριστών να κατακλύζουν τα κατάλευκα σοκάκια της. Την Άνοιξη, όμως, η Σαντορίνη ίσως είναι πιο όμορφη από ποτέ. Μπορεί ως κυκλαδίτικο νησί να είναι πιο πολύ βραχώδης παρά πράσινη, αλλά στα ψηλά σημεία των βράχων τα λουλούδια ανθίζουν, οι μπουκαμβίλιες χαρίζουν το χρώμα τους στα στενά και το βαθύ μπλε της καλντέρας είναι πιο σαγηνευτικό από ποτέ. Συνδυάστε όλα τα παραπάνω με την ησυχία από τον κόσμο και καταλαβαίνετε ότι το ανοιξιάτικο πρόσωπο της Σαντορίνης είναι σίγουρα κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Κι αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες, υπάρχει στο νησί πεζοπορικό δίκτυο με 13 διαδρομές για να περπατήσετε και να «μυρίσετε» το νησί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πρέσπες, Φλώρινα
Τα αγαθά κόποις κτώνται κι αν αποφασίσετε να απολαύσετε τη φύση στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα, μπορεί να έχετε μεγάλο ταξίδι αλλά σίγουρα θα αποζημιωθείτε. Οι Πρέσπες ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια, με τη Μεγάλη Πρέσπα να χωρίζεται ανάμεσα στις 3 χώρες και τη Μικρή Πρέσπα να ανήκει σε Ελλάδα και Αλβανία, με το μεγαλύτερο μέρος της (42,5 τ. χλμ.) να ανήκει στην Ελλάδα. Οι δύο λίμνες διαχωρίζονται από μια αβαθή λωρίδα αμμώδους γης, μήκους περίπου 4 χλμ. και πλάτους έως 1000 μέτρα, ενώ μια έκταση συνολικής έκτασης 256,9 τ. χλμ έχει ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974. Στις Πρέσπες θα δείτε περισσότερα από 1500 είδη φυτών, ενώ από την πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία πελεκάνου και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου που θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως. Όπως είναι φυσικό, ο υγρότοπος της Πρέσπας αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar. Για διαμονή επιλέξτε τους Ψαράδες, τον Άγιο Γερμανό με τους παραδοσιακούς ξενώνες ή την πόλη της Φλώρινας.