Αμστερνταμ: Η πόλη που αρνείται να ενηλικιωθεί...

amsterntam-i-poli-pou-arneitai-na-enilikiothei

ΤΡΙΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Γραφικά κανάλια, πολύχρωμες τουλίπες, υπέροχα κτίρια, χιλιάδες ποδήλατα και ανεκτικοί κάτοικοι ή αλλιώς με μία λέξη: Αμστερνταμ! Η πιο πολυσυλλεκτική πόλη της Ευρώπης, ο αγαπημένος προορισμός των νέων όλου του πλανήτη αποτελεί μια ταξιδιωτική εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσετε...

Γραφικά κανάλια, πολύχρωμες τουλίπες, υπέροχα κτίρια, χιλιάδες ποδήλατα και ανεκτικοί κάτοικοι ή αλλιώς με μία λέξη: Aμστερνταμ! Η πιο πολυσυλλεκτική πόλη της Ευρώπης, ο αγαπημένος προορισμός των νέων όλου του πλανήτη αποτελεί μια ταξιδιωτική εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσετε...

Ετερόκλητοι ήχοι και χίλια χρώματα πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα, τα αναρίθμητα ποδήλατα κατακλύζουν τους δρόμους και η ζωή κυλά νωχελικά σαν τα πλοιάρια που διασχίζουν τα ήρεμα κανάλια.

Η πόλη είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω σε 4 βασικά κανάλια (Singel, Heren, Kaizer και Prinsen). Και οι ελάχιστοι δρόμοι, που διασχίζουν το εσωτερικό της κατακλύζονται από ποδήλατα κάθε χρώματος και μεγέθους καθώς στο Aμστερνταμ, τα αυτοκίνητα είναι είδος υπό εξαφάνιση... Οι κάτοικοι, λόγω της περιορισμένης έκτασης του οδικού δικτύου και της μεγάλης δυσκολίας στάθμευσης που αντιμετωπίζει κάποιος που κινείται στο κέντρο, «απαρνήθηκαν» τα αυτοκίνητά τους και κυκλοφορούν μαζικά με ποδήλατα στους δρόμους ανατρέποντας τη συνηθισμένη αναλογία αυτοκινήτων-ποδηλάτων, που κυκλοφορούν στους περισσότερους δρόμους της Ευρώπης.

Για όσους είναι-ή αισθάνονται- νέοι

Νοικιάστε λοιπόν ένα ποδήλατο και ξεκινήστε τις ορθοπεταλιές. Είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος, για να γνωρίσετε την πόλη. Το Aμστερνταμ, όπως άλλωστε και όλη η Ολλανδία είναι εντελώς επίπεδο, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου στην περιπλάνησή σας. Ξεκινήστε την ανακάλυψη της «Νέας Υόρκης» της Ευρώπης, όπως πολλοί το ονομάζουν, από την καρδιά της πόλης, την πλατεία Dam. Νέοι από όλο τον κόσμο, επιλέγουν το Aμστερνταμ για τις διακοπές τους και έτσι η πλατεία συγκεντρώνει όλες τις κοινωνικές ομάδες της πόλης.

Στην υπέροχη αυτή πλατεία, που αποτελεί και την καρδιά της πόλης, θα θαυμάσετε το κτίριο των βασιλικών ανακτόρων, όπως και το κτίριο της Νέας Εκκλησίας, που αξίζει την προσοχή σας. Εκεί, βρίσκεται και το παράρτημα του μουσείου της Madame Tussauds, το εθνικό μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όπως και η εκκλησία Neuwe Kerk και το εντυπωσιακό άγαλμα του Aτλαντα, που κουβαλά στους γερούς ώμους του τη Γη.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το σπίτι του μεγάλου ζωγράφου Ρέμπραντ, για να δείτε από κοντά τις υπέροχες γκραβούρες του αλλά και τους περίφημους πίνακες, που έφτιαξαν οι μαθητές και οι δάσκαλοί του.

Τέχνη και φύση

Η ολλανδική πρωτεύουσα διαθέτει πάνω από 40 μουσεία και είναι όλα ιδιαίτερα αξιόλογα. Επειδή όμως, μάλλον δεν θα προλάβετε να τα επισκεφθείτε όλα, ξεκινήστε με τη βασική τριάδα μουσείων που βρίσκονται στην πλατεία Museumplein. Πρόκειται για το Stedelijk, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο δημοτικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, το πραγματικά εντυπωσιακό Rijksmuseum, με έργα του Ρέμπραντ, του Βερμέερ και πολλών άλλων Ολλανδών ζωγράφων αλλά και το μουσείο Van Gogh, αφιερωμένο στο διάσημο καλλιτέχνη.

Κάντε ένα μικρό διάλειμμα σε κάποιο υπαίθριο καφέ για… ανασύνταξη δυνάμεων. Παντού ξεχειλίζει η ζωντάνια, η χαρά και το κέφι νεαρών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που έχουν ανακηρύξει το Aμστερνταμ, ως τον πιο αγαπημένο προορισμό των νέων όλου του κόσμου.

Και μετά το διάλειμμα, ώρα για... μπύρες! Επισκεφθείτε το «Μουσείο της Heineken», όπου μέσα από μια σειρά διαδραστικών παρουσιάσεων και παιχνιδιών, θα μάθετε, πως παρασκευάζεται μια από τις πιο διάσημες μπύρες του κόσμου, θα νιώσετε σαν… μπουκάλι που μεταφέρεται μέσα στο καφάσι από το εργοστάσιο ως τον καταναλωτή μέσα από ένα υπέροχο interactive παιχνίδι, και στο τέλος, θα ψηφίσετε για το καλύτερο νέο διαφημιστικό ενώ θα χαλαρώσετε πίνοντας στο μπαρ του μουσείου όσες περισσότερες μπύρες αντέχει ο οργανισμός σας...

Και μετά τις μπύρες, συνεχίστε την περιπλάνηση στον εξαίσιο ζωολογικό κήπο Artis της πόλης, που βρίσκεται στην αριστοκρατική συνοικία Πλαντάζ και αφιερώστε μερικές ώρες στο Μουσείο Θαλάσσιας Ιστορίας των Κάτω Χωρών, όπου θα δείτε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας όλη η ναυτική ιστορία των θαλασσοπόρων Ολλανδών. Αν τέλος, θέλετε να δείτε το σπίτι, όπου έζησε για μικρό χρονικό διάστημα ο δικός μας Αδαμάντιος Κοραής, αναζητήστε την οδό Αουντερζέι Τσφορμπιγκβγάλ 65 (αν καταφέρετε να το προφέρετε…) που σήμερα φιλοξενεί την εκκλησία των Κινέζων διαμαρτυρόμενων!

Αξιοθέατα και shopping

Συνεχίστε με μια επίσκεψη στο σπίτι, που γράφτηκε το πιο διάσημο ημερολόγιο, της μικρής εβραιοπούλας Aννας Φρανκ, που βρίσκεται στην οδό Prinsengracht 263, ένα δρομάκι, που δεν απέχει πολύ από την κεντρική πλατεία Dam. Mεταφερθείτε νοερά στην αιματηρή εποχή του αποτρόπαιου ναζισμού και αργότερα, αλλάξτε παραστάσεις με τα φωτεινά χρώματα, που θα συναντήσετε στους πίνακες του Μουσείου Βαν Γκονγκ, που είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο ζωγράφο.

Εκτός από τα εκπληκτικά μουσεία και την πλούσια ιστορία, η πόλη έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στον επισκέπτη. Κατευθυνθείτε στις όχθες του ποταμού Τίνγκελ και αγοράστε πολύχρωμες τουλίπες από τις υπαίθριες αγορές. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως βρίσκεστε στη χώρα, που παράγει τις πιο ασυνήθιστες χρωματικά τουλίπες του κόσμου! Αρκετά κοντά στο υπαίθριο παζάρι με τις τουλίπες, βρίσκεται ο πεζόδρομος Κάλβερστράατ, ένας από τους εμπορικότερους δρόμους του Aμστερνταμ. Θαυμάσιες αντίκες, καταστήματα μόδας αλλά και πολλά μαγαζιά με μεταχειρισμένα και πάμφθηνα ρούχα σας περιμένουν. Κάντε ατελείωτες βόλτες πλάι στα κανάλια και προσέξτε τα σπίτια με τις ομοιόμορφες προσόψεις και τα σκουρόχρωμα τούβλα, που χρονολογούνται από τον 18ο και το 19ο αιώνα!

Μην σας κάνει εντύπωση, αν στη βόλτα σας πλάι στις όχθες των καναλιών ανακαλύψετε κάποια πλεούμενα με κουρτινάκια στα παράθυρα και γλάστρες στο κατάστρωμα! Πολλοί κάτοικοι του Aμστερνταμ, έχουν επιλέξει για μόνιμη κατοικία τους τα μικρά αυτά πλοιάρια, που ανάλογα με τη διάθεση αράζουν κάθε μέρα και σε διαφορετικό κανάλι της πόλης!

Μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της πόλης είναι και η περιοχή Γιορντάαν, με τα υπέροχα μικροσκοπικά καφέ, που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών. Παλιότερα, τα καφέ αυτά ήταν το μόνιμο στέκι των παλαίμαχων ναυτικών. Συγκεντρώνονταν εκεί και διηγούνταν «θαλασσοδαρμένες» ιστορίες, δίνοντας έτσι στα οικήματα ιδιαίτερο χρώμα και δημιουργώντας ναυτική παράδοση για την περιοχή.

Πολύ κοντά στην περιοχή με τα καφέ θα συναντήσετε και την πιο ενδιαφέρουσα αγορά παλαιοπωλείων, το Looier, όπου αν ψάξετε αρκετά θα ανακαλύψετε μοναδικά κομμάτια. Αν το πορτοφόλι σας αντέχει, θυμηθείτε ότι το Aμστερνταμ φημίζεται και για την κοπή και επεξεργασία διαμαντιών! Εδώ, θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα διαμάντια του κόσμου. Αν πάλι τα διαμάντια σας πέφτουν… λιγάκι ακριβά, αρκεστείτε στις πολύχρωμες τουλίπες, οι οποίες πωλούνται και σε ειδικές συσκευασίες βολβών, για να τις φυτέψετε στο σπίτι.

Χρόνου επιτρέποντος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο Nemo με την εξαιρετικά πρωτότυπη αρχιτεκτονική, που σχεδίασε ο Renzo Piano. Στο μουσείο Nemo του Aμστερνταμ, θα φορέσετε λευκές επιστημονικές ρόμπες και θα προσπαθήσετε να… ανακατέψετε διαφορετικές μπουρμπουλήθρες, θα ανακαλύψετε τις επιδράσεις της βιταμίνης C στον οργανισμό, θα λάβετε μέρος ως επιστήμονες σε ένα εργαστήριο χημείας, θα... πετάξετε με ιπτάμενα αυτοκίνητα ή θα οδηγήσετε ηλεκτροκίνητες μηχανές!

Η πιο ανεκτική πόλη της Ευρώπης

Το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό της κουκλίστικης πόλης είναι η ανοχή. Τα διάσημα coffee shop, όπου μπορεί κανείς να κάνει χρήση ινδικής κάνναβης, την οποία και μπορεί να προμηθευτεί και από τις υπαίθριες αγορές της πόλης ή ως συστατικό διάφορων προϊόντων (π.χ. σε τσίχλες, καραμέλες, μπισκότα με κάνναβη κ.λπ.), το καθιστούν ίσως την πιο απελευθερωμένη πόλη της Ευρώπης.

Aλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό, που κυριαρχεί έντονα στην πόλη είναι η πλήρης αποενοχοποίηση του σεξ. Τα μαγαζιά πωλούν σεξουαλικά βοηθήματα, ερωτικές ταινίες για κάθε γούστο ενώ οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες του καθένα είναι απολύτως σεβαστές και καλοδεχούμενες στην πόλη, που δεν κρίνει κανέναν και αποδέχεται τους πάντες και τα πάντα… Μια βόλτα στο φημισμένο Red Light District, την περιοχή, όπου μόλις σκοτεινιάζει, ζωντανά μοντέλα ερωτοτροπούν στις βιτρίνες των καταστημάτων ή στο Sex museum, όπου ξετυλίγεται όλη η ιστορία της σεξουαλικής δραστηριότητας του ανθρώπου, θα σας πείσουν για του λόγου το αληθές.

Μην σας σοκάρει καθόλου ο άνεμος της απόλυτης ελευθερίας, που διαπνέει τα ήθη του Aμστερνταμ. Απλά, έστω για λίγες ημέρες, αφεθείτε να σας παρασύρει το διαφορετικό και σίγουρα θα συμφωνήσετε και με την αγαπημένη παροιμία των Ολλανδών: «Αν ποτέ επισκεφθούν εξωγήινοι το Aμστερνταμ, σίγουρα θα περάσουν απαρατήρητοι...»!

Amsterdam by night…

Πολλά γραφικά καφέ φιλοξενούν τους επισκέπτες τους μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ το βράδυ μπαράκια κάθε είδους υποδέχονται φιλόξενα τον κόσμο. Είτε αγαπάτε τα ατμοσφαιρικά jazz clubs είτε προτιμάτε τα πολύβουα clubs, το Aμστερνταμ, δεν θα σας απογοητεύσει. Οι νεαροί επισκέπτες του, κατακλύζουν κάθε βράδυ τα μαγαζιά χαρίζοντας με τα νιάτα και τη χαρούμενη διάθεσή τους, μια πολύτιμη πινελιά ζωής στην πόλη των καναλιών.

Όσο για το φαγητό; Τα περισσότερα πιάτα έχουν ως βάση τους το ψάρι αφήνοντας έτσι δυσαρεστημένους τους κρεατοφάγους, που όμως με την κατάλληλη αναζήτηση βρίσκουν νόστιμες εναλλακτικές. Φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και την «σπεσιαλιτέ» του Aμστερνταμ, που δεν είναι άλλη από μια μερίδα τηγανητές πατάτες σε χάρτινα χωνιά με σος μαγιονέζας! Πρόκειται για απλή αλλά πεντανόστιμη λύση, όταν θα περιμένετε υπομονετικά στην ουρά, για να μπείτε στο σπίτι-μουσείο της Aννας Φρανκ...

Αν πάλι αναζητάτε κάποιο καφέ, που θα μπορέσετε να καθίσετε στα τραπεζάκια του και να γράψετε τις εντυπώσεις σας για την πόλη, αναζητήστε το «Luxembourg» στην πλατεία Spui και το «Café Americain», που βρίσκεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο. Παραδεχτείτε το. Ήδη, σας βάλαμε ιδέες για το επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό…

Χρήσιμες πληροφορίες:

-Στο Aμστερνταμ μπορείτε να φθάσετε είτε με απευθείας πτήσεις είτε με ανταπόκριση. Κλείστε έγκαιρα τα εισιτήριά σας καθώς αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Για να αναζητήσετε τις πτήσεις, πληκτρολογήστεwww.aia.gr

- Περπατήστε ή νοικιάστε ποδήλατο! Αυτοί είναι οι δύο πιο ενδεδειγμένοι τρόποι για να γνωρίσετε την πανέμορφη πόλη. Μην παραλείψετε να επιβιβαστείτε και σε ένα πλοιάριο για μια ρομαντική βόλτα στα κανάλια.

-Gouda, Edam και Leidse. Αυτά είναι τα διασημότερα τυριά, που παράγονται στην Ολλανδία και θα βρείτε παντού στο Aμστερνταμ. Δοκιμάστε τα στα τοπικά εστιατόρια και αγοράστε τα ως... σουβενίρ για το σπίτι.

-Aλλες χαρακτηριστικές αγορές, που θα κάνετε από την πόλη των καναλιών είναι τα φημισμένα ξύλινα τσόκαρα της μικρής Ολλανδέζας!

Φωτογραφίες: Amsterdam Tourist and Congress Bureau και Shutterstock.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ