Παραμυθένιες ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφτείτε

hallstatt-austria
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Με τα πανέμορφα μικρά χωριά της, τα πλακόστρωτα δρομάκια της, τα ιστορικά της κτίρια, η Ευρώπη έχει κι ένα άλλο πρόσωπο, πέραν των μεγαλουπόλεων και των μεγάλων αστικών κέντρων. Ένα πρόσωπο πιο παραμυθένιο, για τους ρομαντικούς εκεί έξω, που αναζητούν «μια φορά κι έναν καιρό» σε κάθε τους ταξίδι. Σας το αποκαλύπτουμε μέσα από τις παρακάτω πέντε παραμυθένιες πόλεις που πρέπει να μπουν στην ταξιδιωτική σας λίστα.

Hallstatt, Αυστρία
Μια μικρή πόλη με λίμνη κοντά στο Σάλτσμπουργκ, το Hallstatt αναφέρεται συχνά σε δημοσιεύματα ως η πιο όμορφη πόλη πλάι σε λίμνη στον κόσμο. Είναι αρκετά μικρή σε μέγεθος, αν απλώς θέλετε να ξεκουραστείτε χωρίς πολύ περπάτημα, βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Νταχστάιν και την ομώνυμη λίμνη, ενώ η περιοχή Hallstatt-Dachstein Salzkammergut έχει προστεθεί στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με βάση το φυσικό της τοπίο και το προϊστορικό αλατωρυχείο. Το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται περίπου 2,5 ώρες τόσο από τη Βιέννη, όσο και από το Σάλτσμπουργκ και θέλει μόνο μια αλλαγή στη συγκοινωνία για να φτάσετε εκεί. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μάλιστα, οι χιονισμένες τριγύρω κορυφές του χαρίζουν ακόμη περισσότερη ομορφιά.

Lake Bled, Σλοβενία
Ένα από τα μέρη που η πραγματικότητα είναι ακριβώς –ή και καλύτερη- από τις πανέμορφες φωτογραφίες του, η Λίμνη Bled στη Σλοβενία και η περιοχή γύρω της είναι πραγματικά βγαλμένη σαν από ζωγραφιά. Εκεί δεσπόζει μια πανέμορφη, ψηλή εκκλησία σε ένα νησάκι, ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο και ορεινές, αλπικές βουνοκορυφές στο φόντο, κάτι που το κάνει ιδανικό προορισμό για ταξίδι του μέλιτος, αλλά και για οικογένειες, όπως και για backpackers, με πολλές υπαίθριες δραστηριότητες στη λίμνη. Το μέρος βρίσκεται περίπου 40 λεπτά από τη Λιουμπλιάνα, που σημαίνει ότι μπορείτε να επισκεφτείτε και την πρωτεύουσα της χώρας.

Cesky Krumlov, Τσέχικη Δημοκρατία
Αν σας αρέσει η Πράγα, αλλά όχι και η πολυκοσμία της, τότε βάλτε μπρος για την πανέμορφη τσέχικη πόλη Cesky Krymlov. Ανήκει κι αυτή στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco ως μια από τις πιο παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης, με το κάστρο της πάνω από τον ποταμό Vltava, την ιστορική της πλατεία και μια παλιά πόλη γεμάτη μεσαιωνικά δρομάκια και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλιστα, «ζωντανεύει» με τα μπαράκια της κατά μήκος του ποταμού και τα μέρη για πιικ νικ, ενώ τη χειμερινή περίοδο μετατρέπεται σε ένα μαγικό σκηνικό με το χιόνι να κάνει το τοπίο ακόμη πιο παραμυθένιο. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τρένο από την Πράγα σε περίπου 3,5 ώρες.

Colmar, Γαλλία
Κανείς δεν αμφισβητεί την ομορφιά του Παρισιού, αλλά αν η επιθυμία σας είναι οι πιο μικρές και ατμοσφαιρικές πόλεις, το Colmar στα βορειοανατολικά της Γαλλίας, κοντά στη Γερμανία, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό, διάσημο για τους αμπελώνες του, τα παραδοσιακά του σπίτια και τα κανάλια του, όπου πραγματικά θα ευχαριστηθείτε βόλτα, κρασί ή καφέ, χωρίς να μπορείτε να πιστέψετε την ομορφιά που αντικρίζετε. Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε στο Colmar αν πάτε στη Γαλλία με αεροπλάνο είναι να προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο της Βασιλείας ή του Στρασβούργου και να πάρετε το τρένο.

Positano, Ιταλία
Ίσως το πιο «διάσημο» από τα μέρη της λίστας, το Positano στην ακτή Amalfi είναι από αυτά τα γραφικά σημεία της Ιταλίας που πρέπει να δει ένας ταξιδιώτης στη ζωή του. Ανάλογο είναι και το Sorento, όπως και η υπόλοιπη περιοχή στην Amalfi. Αυτό που θα σας ενθουσιάσει είναι η πανέμορφη ακτή, τα παστέλ σπίτια και φυσικά το πλήθος εστιατορίων και gelaterias για φαγητό και ποτό με θέα τη θάλασσα. Το κοντινότερο αεροδρόμιο στο Positano είναι στη Νάπολη, από την οποία απέχει κάτι παραπάνω από μια ώρα.