Ταξίδι στις πιο «πράσινες» χώρες του πλανήτη

dania
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Είστε ευαισθητοποιημένοι στα θέματα του περιβάλλοντος; Αν ναι, τότε βγάλτε εισιτήριο για κάποια από τις παρακάτω χώρες, ώστε να διαπιστώσετε από κοντά τι πάει να πει «βιωσιμότητα», «πράσινος» και «σεβασμός στο περιβάλλον».

#1 Δανία
Η σκανδιναβική αυτή χώρα βρίσκεται στην κορυφή του top 5 των χωρών του Environmental Performance Index που μετρά τους δείκτες βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σεβασμού παγκοσμίως. Στη Δανία, όλα ξεκινούν από τη μετακίνηση, αφού το 55% του πληθυσμού προτιμά το ποδήλατο στην Κοπεγχάγη, που είναι και η πρωτεύουσα. Πέραν τούτου, η χώρα αξιοποιεί τον άνεμο για το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας με ανεμογεννήτριες, ενώ είναι και πρωτοπόρος στα βιολογικά προϊόντα.

#2 Γαλλία
Δεν χρειάζεται να βρίσκεται ένα μέρος πάνω στο βουνό για προωθεί τη βιωσιμότητα κι αυτό το αποδεικνύει περίτρανα το Παρίσι και η Γαλλία, που κατακτά τη 2η θέση στην κατάταξη. Εκεί θα βρει κανείς… φουτουριστική μετακίνηση, με κάτι σαν «ιπτάμενα» πλοία, τα Sea Bubbles. Πρόκειται για θαλάσσια ταξί που χρησιμοποιούν τεχνολογία ιπτάμενου δελφινιού για να ανασηκώνονται πάνω από το νερό, που σημαίνει μηδενικές εκπομπές και μηδενικά κύματα που παρεμποδίζουν την πορεία. Προς το παρόν δοκιμάζεται στον Σηκουάνα και αναμένεται να είναι το next big thing. Ακόμη, τα ξενοδοχεία με το logo La Clef Verte δείχνουν περιβαλλοντική προσέγγιση στη χρήση νερού, ενέργειας και αποβλήτων, οπότε οι πιο συνειδητοποιημένοι ταξιδιώτες, μπορούν να τα αναζητήσουν.

#3 Σρι Λάνκα
Αν θέλετε η διαμονή σας σε ένα μέρος να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη, το ξενοδοχείο Jetwing Vil Uyana στο κέντρο της Σρι Λάνκα είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε. Πρόκειται για ένα οικογενειακό ξενοδοχείο σε έναν υγρότοπο με εκατοντάδες είδη πουλιών, γι’ αυτό μην ξεχάσετε να πακετάρετε τα κιάλια σας για να τα ανακαλύψετε. Έχει κατασκευαστεί από ντόπια υλικά και υπάρχουν πέντε κατοικίες από τις οποίες μπορεί κάποιος να επιλέξει για να μείνει, η κάθε μια σχεδιασμένη πάντα με περιβαλλοντικό γνώμονα (ανοιχτή αρχιτεκτονική με φυσική κυκλοφορία αέρα για ελαχιστοποίηση της ανάγκης κλιματισμού, αχυροσκεπέες κ.ο.κ.). Το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί, επίσης, τη δική του πηγή νερού και καταπολεμά την κατασπατάληση ενέργειας, ενώ στην περιοχή οι περισσότεροι κυκλοφορούν με ποδήλατο ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μηδενικές εκπομπές.

#4 Σουηδία
Στη δυτική ακτή της χώρας, βρίσκονται τα απομακρυσμένα νησιά Koster, στα οποία μπορεί να φτάσει κάποιος μόνο με ηλεκτρικό φέρι από το Stömstad. Εκεί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να περιηγηθεί μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, χωρίς τον φόβο να παρασυρθεί από λεωφορεία και άλλα μηχανοκίνητα οχήματα. Κι εκτός του ότι θα αισθανθεί σαν να βρίσκεται σε μυθιστόρημα, θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει παράκτια μονοπάτια με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

#5 Ταϊλάνδη
Παρ’ όλο που η Ταϊλάνδη έχει ακόμη δρόμο να διαβεί στο κομμάτι του πράσινου τουρισμού, παρ’ όλ’ αυτά κάποια μέρη της χαράσσουν τη δική τους, πιο πράσινη πορεία. Η διαμονή στο Lisu Lodge, για παράδειγμα, αφορά πολύ το να είναι κάποιος μέρος μιας κοινότητας, με το πρότζεκτ να δουλεύει με ντόπιους με σκοπό τη διατήρηση της κληρονομιάς και της βιωσιμότητας της Ταϊλάνδης. Οι τέσσερις αγροικίες του έχουν χτιστεί σε παραδοσιακό στυλ Lisu με θέα τα χωράφια και τους λόφους τριγύρω, ενώ το φαγητό που σερβίρεται στις εγκαταστάσεις προέρχεται με πρώτη ύλη από την περιοχή, τα χωράφια και το περιβόλι. Όποιος, μάλιστα, θέλει να συνδυάσει ταξίδι με δουλειά, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση τα δασικού οικοσυστήματος στον βρεφονηπιακό σταθμό Himmapaan ή να κάνει εθελοντισμό στο κέντρο διάσωσης ελεφάντων Ran-Tong, όπου θα ζήσει και την εμπειρία του… μπουγέλου με τα τεράστια και αξιαγάπητα αυτά ζώα.