Αποδράσεις στην ελληνική φύση για το τριήμερο

metsobo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Το πρώτο τριήμερο του χρόνου κατέφτασε και τα σχέδια για απόδραση είναι πολλά. Κι επειδή η Καθαρά Δευτέρα πάει παρέα με τη φύση, ιδού μερικές όμορφες προτάσεις για ένα πιο «πράσινο» τριήμερο, με ολίγον άρωμα Αποκριάς.

Μέτσοβο
Περάστε ένα τριήμερο στα 1200 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου και θα διαπιστώσετε ότι η ορεινή αυτή κωμόπολη ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόσασταν για μια τριήμερη απόδραση από την πόλη και την πολυκοσμία. Εκεί, οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι δρόμοι και οι πολυκατοικίες, αλλά τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και οι παραδοσιακές βρύσες, με τη φύση να τα περιβάλλει. Το έντονο τοπικό στοιχείο και οι παραδοσιακές ενδυμασίες που συνδυάζονται με τη βλάχικη γλώσσα που μιλούν πολλοί σίγουρα θα σας ταξιδέψουν. Μην παραλείψετε μια βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο, ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου κι αν είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να πεζοπορήσετε σε μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, εξερευνώντας το σημαντικό βιότοπο της περιοχής. Την Καθαρά Δευτέρα σας περιμένουν τοπικές νοστιμιές και φρέσκια λαγάνα.

Αγία Άννα, Εύβοια
Και θάλασσα και καρναβάλι και φύση και… πονηριά σας περιμένουν στην Αγία Άννα, η οποία δεν είναι και τόσο… Αγία τις ημέρες αυτές. Ο λόγος είναι το πονηρό καρναβάλι «βωμολοχικού» περιεχομένου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες εκεί, επηρεασμένο από τις διονυσιακές τελετουργίες. Τραγούδι και χορός μέχρι τελικής πτώσεως σας περιμένουν εκεί, σε μια σατυρική μίμηση κωμικών διονυσιακών δρώμενων, όπου το κέφι και η ζωντάνια πρωταγωνιστούν. Την Καθαρά Δευτέρα, μάλιστα, οι κάτοικοι μαζεύονται στην πλατεία του χωριού και ετοιμάζουν άρματα και φορεσιές που έχουν ως σύμβολο τον φαλλό, τραγουδώντας σατιρικά τραγούδια, οπότε ετοιμαστείτε να το ρίξετε στο φαΐ, με κρασί, σαρακοστιανούς μεζέδες, φασολάδα, λαγάνες και… βωμολοχίες. Κι όλα αυτά, στηνπανέμορφη φύση της βόρειας Εύβοιας.

Λιβαδειά
Η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, θα σας κάνει να νιώσετε ότι είστε ταυτόχρονα και σε πόλη και σε χωριό. Από τη μία κεντρικοί δρόμοι με μαγαζιά, καφετέριες, κίνηση και ρυθμοί γρήγοροι, από την άλλη η πανέμορφη τοποθεσία της Κρύας (πηγές του ποταμού Έρκυνα), στο κέντρο της πόλης, με το πράσινο, τα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά, τους μικρούς καταρράκτες και τα γεφύρια να δίνουν άλλη ατμόσφαιρα, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πλευρά της πόλης, βόρεια της οποίας βρίσκεται και ο Παρνασσός. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις φυσικά δεν λείπουν από την περιοχή, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Αποκριάς, με παρέλαση των αρμάτων, με αποκορύφωμα το έθιμο του «Γαϊτανακίου», με τα γαϊτανάκια να αναμειγνύονται και να δημιουργούν ένα πολύχρωμο, μοναδικό θέαμα. Την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνονται παραδοσιακά κούλουμα στο λόφο του Αη-Λιά κι εσείς μέσα στο τριήμερο θα έχετε αρκετό χρόνο να περπατήσετε στο φαράγγι της Κρύας, να περάσετε από τον Πύργο του Ρολογιού, το Βυζαντινό Κάστρο και να συνδυάσετε Αποκριά και Φύση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γαλαξίδι
Μια διαφορετική πρόταση γι’ αυτό το τριήμερο είναι το Γαλαξιδι, το οποίο από τη μία θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε σε νησί, από την άλλη θα σας διασκεδάσει με τα  «αλευρομουτζουρώματά» του. Την Καθαρά Δευτέρα, ο δήμος μοιράζει δωρεάν αλεύρι προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έθιμο που τους θέλει όλους να γεμίζουν με αλεύρι και φούμο σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο πάνω από το λιμάνι, το οποίο είναι και το κέντρο των εκδηλώσεων. Φυσικά δεν λείπουν οι μυρωδιές από τα εδέσματα της ημέρας, με φασολάδα, θαλασσινά, ψησταριές παντού με μοσχομυριστό χταποδάκι και όλα τα καλούδια, μαζί με μπόλικο κρασί. Οι φίλοι της φασαρίας και του γλεντιού, κατευθυνθείτε στο λιμάνι. Οι υπόλοιποι κινηθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, για περισσότερη ησυχία. Όπου κι αν πάτε, το σίγουρα είναι ότι θα ζήσετε μια ξεχωριστή απόδραση, με φύση, θάλασσα και γλέντι.