Τα σπουδαιότερα λιμάνια της Ευρώπης

ta-spoudaiotera-limania-tis-europis

Το λιμάνι του Rotterdam

ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Από το Rotterdam, μέχρι την Αμβέρσα και το Primorsk, τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, αποτελούν σημαντικότατα εμπορικά κέντρα, αλλά και ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς.

Φυσικά ή τεχνητά, σε θάλασσες ή ποτάμια, τα λιμάνια αποτελούν ασφαλείς όρμους όπου τα πλοία μπορούν να προσεγγίζουν με ασφάλεια, προκειμένου να προβαίνουν σε εμπορικές πράξεις.

Σήμερα, τα μεγάλα λιμάνια έχουν πλέον αναπτυχθεί και από τουριστικής πλευράς και αποτελούν ενδιαφέροντες ταξιδιωτικούς προορισμούς, πέρα από την εμπορική τους σημασία.

Ακολουθούν οι σημαντικότεροι εμπορικοί λιμένες της Ευρώπης, από άποψη ναυτιλιακής (κατάπλους πλοίων) και φορτοεκφορτωτικής κίνησης (διακινούμενα φορτία σε τόνους).

Rotterdam, Ολλανδία

Αυτό το ολλανδικό λιμάνι ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο, μέχρι που το ξεπέρασε αυτό της Σαγκάης και τη Σιγκαπούρης πριν από μερικά χρόνια. Το Ρότερνταμ λειτουργεί ως πύλη εισόδου υπερατλαντικών -και όχι μόνο- αγαθών στην Ευρώπη. Οι σημαντικότερες δραστηριότητές του είναι η πετροχημική βιομηχανία και οι εμπορικές μεταφορτώσεις γενικότερων φορτίων. Επίσης λειτουργεί ως σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά ακατέργαστων πρώτων υλών και άλλων αγαθών μεταξύ της Ευρωπαϊκής ηπείρου και άλλων σημείων του κόσμου. Εκτός από το λιμάνι, το Ρότερνταμ είναι μία από τις πλέον πολυπολιτισμικές ευρωπαϊκές πόλεις, γνωστό για το Πανεπιστήμιό του και για την υψηλού επιπέδου σύγχρονη αρχιτεκτονική του.

Αμβέρσα, Βέλγιο

Η Αμβέρσα αποτελούσε σημαντική πόλη οικονομικά και πολιτιστικά για τα κράτη της Μπενελούξ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η μεγάλη κοινότητα Χασιδιτών Εβραίων της Αμβέρσας, ελέγχει το εμπόριο διαμαντιών, σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην πόλη, που είναι ένα από τα διεθνή κέντρα του κλάδου. Το κέντρο της Παλιάς Πόλης, γύρω από τον εντυπωσιακό γοτθικό καθεδρικό, είναι ιδιαίτερα όμορφο και όλη η πόλη μοιάζει με αρχιτεκτονικό μουσείο.

Αμβούργο, Γερμανία

Σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Ευρώπης, πολύ κοντά στη Δανία, αλλά και στη Βαλτική και τη Βόρεια θάλασσα, το Αμβούργο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα.

Με έντονη αστική αλλά και φυσική ζωή, χαρακτηρισμένη ως Περιβαλλοντική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2011 (τα «πράσινα» μέρη της καταλαμβάνουν περίπου το 14% της έκτασής της), παρά τον έντονο βιομηχανικό της χαρακτήρα, αυτή η πόλη των 1.800.000 κατοίκων, αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό για τους ταξιδιώτες, αλλά και φιλόξενη μητρόπολη για τους κατοίκους της.

Μασσαλία, Γαλλία

Η Μασσαλία είναι η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας και σημαντικό λιμάνι της Ευρώπης. Βρίσκεται στον κόλπο της Λυών, στην Δυτική Μεσόγειο. Από το 1962 έγινε το μεγαλύτερο κέντρο εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, καθώς από το λιμάνι της πέρασαν τουλάχιστον 1.000.000 μετανάστες, ιδιαίτερα από την Αλγερία.

Σήμερα στην οικονομία της Μασσαλίας δεσπόζουσα θέση έχει το νέο λιμάνι, δημιουργημένο κάθετα στο παλιό, που είναι το σημαντικότερο εμπορικό και μεταφορικό κέντρο της Μεσογείου με 100.000.000 τόνους προϊόντων να διακινούνται ετησίως. Εισάγει κυρίως πετρέλαιο, φρούτα, λάδι και δέρματα, ενώ εξάγει κρασί, ποτά και τρόφιμα.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του και σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Η πόλη έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, της οποίας ήταν το εστιακό σημείο. Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια, τα περίφημα grachten, χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα προσδιορίζουν τη διάταξη και την εμφάνισή του κέντρου. Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά. Τα περισσότερα κατοικούνται, άλλα είναι πια γραφεία, και μερικά είναι δημόσια κτήρια.

Novorossiysk, Ρωσία

Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, μια βιομηχανική πόλη που βασίζεται στην παραγωγή χάλυβα και μεταλλικών προϊόντων, αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων. Πριν την Οκτωβριανή επανάσταση, εκεί ήταν συγκεντρωμένη η αφρόκρεμα των Ελλήνων εμπόρων της εποχής. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του απαλλαγμένου από πάγο λιμανιού στον κόλπο του Τσεμές, ο οποίος είχε αναγνωριστεί από την αρχαιότητα ως ένας από τους καλύτερους κόλπους στην Μαύρη Θάλασσα.

Το εμπορικό λιμάνι του Novorossisk, εξυπηρετεί το ρωσικό θαλάσσιο εμπόριο με περιοχές όπως η Ασία, η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Μεσόγειος, και η Νότια Αμερική. Είναι το πιο απασχολημένο λιμάνι πετρελαίου στην Μαύρη Θάλασσα και απόληξη του αγωγού πετρελαίου από το πεδίο Τεγκνίζ στο δυτικό Καζακστάν.

Χάβρη, Γαλλία

Η Χάβρη είναι πόλη-λιμάνι στη βόρεια Γαλλία και συγκεκριμένα στις ακτές της Μάγχης, στη Νορμανδία, στη δεξιά όχθη των εκβολών του ποταμού Σηκουάνα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας, μετά τη Μασσαλία στο νότο και έχει κανάλια συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για πόλη με πλούσιο ιστορικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Η πληθώρα των μουσείων της οφείλεται στο ότι αποτελεί γενέτειρα του ιμπρεσιονισμού. Το 2005, η Χάβρη ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της συνύπαρξης του παλαιού σχεδίου της πόλης και των ιστορικών της δομών με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και πολεοδομία.

Bremerhaven (Βρέμη), Γερμανία

Το Bremerhaven (κατά λέξη, το «λιμάνι της Βρέμης»), είναι μια πόλη κατά μήκος του ποταμού Weser, απέναντι από την πόλη του Nordenham. Αν και είναι μια σχετικά νέα πόλη, έχει μια μακρά ιστορία ως εμπορικό λιμάνι και σήμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά γερμανικά λιμάνια.

Περισσότερα από 1.350.000 αυτοκίνητα εισάγονται ή εξάγονται κάθε χρόνο μέσω του Bremerhaven και το λιμάνι αυτό εισάγει και εξάγει περισσότερα αυτοκίνητα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ευρώπη, εκτός του Ρότερνταμ.

Το παλιό μεσαιωνικό λιμάνι της Βρέμης, έχει σήμερα μετατραπεί σε μία παραθαλάσσια λεωφόρο γεμάτη bars και cafes.

Primorsk, Ρωσία

To Primorsk είναι μια παραλιακή πόλη στην περιφέρεια Vyborgsky του Leningrad Oblast της Ρωσίας και αποτελεί το μεγαλύτερο ρωσικό λιμάνι στη Βαλτική. Βρίσκεται 137 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, στη βόρεια ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας. Διαθέτει τερματικό σταθμό πετρελαίου, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με μοντέρνες εγκαταστάσεις και αποτελείται από δεξαμενές αποθήκευσης, στις οποίες μπορούν να συνδεθούν μέχρι 18 τάνκερ.

Το 2006, το Primorsk ήταν πρώτο στις εξαγωγές μαζούτ από τη Ρωσία, με όγκο εξαγωγών 5.863.000 μετρικούς τόνους.

Algeciras, Ισπανία

Η Algecirasis είναι μια πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ισπανίας και η μεγαλύτερη πόλη στον κόλπο του Γιβραλτάρ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη και στον κόσμο, σε τρεις κατηγορίες: κοντέινερ, cargo και μεταφόρτωση. Βρίσκεται 20 χλμ. βορειοανατολικά της Tarifa, στο Río de la Miel, το νοτιότερο ποτάμι της Ιβηρικής χερσονήσου και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Οι κύριες δραστηριότητες συνδέονται με το λιμάνι, το οποίο λειτουργεί ως το βασικό σημείο επιβίβασης μεταξύ Ισπανίας και της Ταγγέρης, αλλά και άλλων λιμανιών στο Μαρόκο, καθώς και στα Κανάρια νησιά. Είναι από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, ενώ επίσης έχει μια σημαντική αλιευτική βιομηχανία.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]