Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο στους κατοίκους της

nea-yorki
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Οι διακοπές μπορεί να είναι πολυτέλεια για πολλούς, αλλά σύμφωνα με έρευνες έχουν εξαιρετικά οφέλη στην υγεία κι αυτό το γνωρίζει καλά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ο Bill de Blasio, δήμαρχος στο «Μεγάλο Μήλο» που ξέρει πόσο ευεγρετικές είναι οι διακοπές για τους ανθρώπους, θέλει να δώσει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης μια ιδιαίτερη ευκαιρία. Σύμφωνα με πρότασή του, απαιτεί από τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρίας να δίνουν στους εργαζόμενούς τους, αν ξεπερνούν τους 5, τουλάχιστον 10 ημέρες πληρωμένης άδειας το χρόνο και κάποια ρεπό σε όσους δουλεύουν ημιαπασχόληση.

Ο ίδιος παρουσίασε την ιδέα του στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξηγώντας ότι πρόκειται για δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών, κάποιοι εκ των οποίων αναφέρουν ότι δεν είναι ότι δεν θέλουν να δώσουν άδεια στους εργαζομένους τους, αλλά δεν δύνανται, γι’ αυτό και κάποιοι προσφέρουν πληρωμένη άδεια μόνο σε όσους έχουν εργαστεί κάποια χρόνια στην εταιρία.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους προτείνουν ο Δήμος να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν και να μπορέσουν να προβούν σε τέτοιες ευκαιρίες προς τους εργαζόμενούς τους.

Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου τα ¾ του ιδιωτικού τομέα απολαμβάνουν πληρωμένη άδεια από το 2017, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ομοσπονδιακούς, κάποιους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.

Στη Νέα Υόρκη, εκτιμάται ότι περίπου 500 χιλιάδες full και part-time εργάτες δεν παίρνουν τέτοιου είδους άδεια και απ’ ό,τι φαίνεται ο δήμαρχος θέλει να το αλλάξει αυτό λέγοντας ότι «όλοι οι άνθρωποι ορισμένες φορές χρειάζονται ένα διάλειμμα».