Αυτή είναι η πιο καυτή λίμνη του κόσμου

limni-frying-pan
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2019

Βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και μάλλον δεν θέλετε να κολυμπήσετε στα νερά της.

Η ονομασία της δεν αστειεύεται και πράγματι η Frying Pan Lake ή αλλιώς «λίμνη-τηγάνι» είναι η μεγαλύτερη θερμή λίμνη του κόσμου, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50-60 βαθμούς Κελσίου. Βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία, στον κρατήρα Echo στην περιοχή Waimangu Volcanic Rift Valley και δημιουργήθηκε το 1886 μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Tarawera, το οποίο άνοιξε πολλούς κρατήρες.

Μετά την έκρηξη, ο συγκεκριμένος κρατήρας συγκράτησε νερό βροχής και νερό από το έδαφος, αλλά μια μεγάλη έκρηξη την 1η Απριλίου 1917 ήταν αυτή που γέμισε τον κρατήρα με νερό και του έδωσε το σημερινό του μέγεθος.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 1973 και σήμερα το νερό της λίμνης που έχει δημιουργηθεί βγάζει ατμό και μοιάζει να βράζει, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα και του σουλφιδίου του υδρογόνου που δημιουργούν φουσκάλες στην επιφάνειά της. Παρ’ όλ’ αυτά, η μέση θερμοκρασία της λίμνης καταγράφεται περίπου στους 55 βαθμούς Κελσίου.

Το μέσο pH της είναι στο 3,8, παρ’ όλο που θερμές πηγές και σχισμές την τροφοδοτούν με αλκαλικό νερό με pH 8.2 έως 8.7. Αυτό οδηγεί σε διαβαθμίσεις του pH, οι οποίες χαρακτηρίζουν και το είδος των φυκιών που συναντά κάποιος στη λίμνη, όπως το μπλε-πράσινο Mastigocladus laminosus ή το ευκαριωτικό Cyanidium caldarium.

Η λίμνη αυτή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που συναντά κανείς στο μονοπάτι Waimangu και πραγματικά είναι εντυπωσιακή.