Ταξίδι στα ψηλότερα βουνά του κόσμου

eberest
ΤΡΙΤΗ, 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τα βουνά, αλλά δεν πάμε όπου κι όπου. Επιλέγουμε αυτά που το υψόμετρό τους είναι για δεινούς ορειβάτες, μετρώντας τουλάχιστον 5 χιλιάδες μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Έβερεστ, Νεπάλ-Κίνα
Το ψηλότερο και ίσως το πιο διάσημο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ μετράει 8.848 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση κάθε ορειβάτη, με πολλούς να έχουν χαθεί στις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί το ύψος του. Η θιβετιανή του ονομασία είναι Qomolangma που σημαίνει «Θεά η Τρίτη» και βρίσκεται στο κομμάτι Mahalangur των Ιμαλαΐων. Τα διεθνή σύνορα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ, μάλιστα, περνούν ακριβώς από την κορυφή του.

Ακονκάγκουα, Αργεντινή
Είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική και το ύψος του φτάνει στα 6.960 μέτρα. Βρίσκεται στην οροσειρά των Άνδεων, στην επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής και 112 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της περιοχής, την πόλη της Μεντόζα.

ΜακΚίνλεϊ, Αλάσκα
Το βουνό ΜακΚίνλεϊ ή αλλιώς Ντενάλι στην Αλάσκα είναι η ψηλότερη κορυφή στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Αμερική, μετρώντας 6.194 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με βάση την τοπογραφή προεξοχή, το όρος ΜακΚίνλεϊ είναι το τρίτο πιο εξέχον βουνό στη Γη, μετά το όρος Έβερεστ και την Ακονκάγκουα, ενώ είναι το επίκεντρο του Εθνικού Πάρκου και Καταφυγίου Ντενάλι.

Κιλιμάντζαρο, Τανζανία
Το Κιλιμάντζαρο με τους τρεις ηφαιστειακούς του κώνους (Kibo, Mawenzi και Shira) είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Τανζανία, πολύ κοντά στον Ισημερινό και αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με την κορυφή Κίμπο να είναι η υψηλότερη της Αφρικής.

Κ2, Πακιστάν-Κίνα
Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου (8.611 μέτρα) μετά το Έβερεστ και βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας. Είναι γνωστό και ως το Άγριο Βουνό λόγω της δυσκολίας να το ανέβει κάποιος και το δεύτερο με τον μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, για κάθε 4 ανρθώπους που φτάνουν στην κορυφή του, ο ένας πεθαίνει προσπαθώντας, ενώ δεν έχει γίνει ποτέ επιχείρηση αναρρίχησης τον χειμώνα.

Jengish Chokuse, Κιρτζιστάν-Κίνα
Το Jengish Chokuse είναι το ψηλότερο βουνό στο ορεινό σύστημα Tian Shan της κεντρικής Ασίας και μετρά 7.439 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα Κιρτζιστάν-Κίνας στα νοτιοανατολικά της λίμνης Issyk Kul και η ονομασία του σημαίνει θριαμβευτική κορυφή.

Pico Cristóbal Colón, Κολομβία
Πήρε την ονομασία του από τον Χριστόφορο Κολόμβο και είναι το ψηλότερο βουνό της Κολομβίας, με υψόμετρο 5.700 μέτρα, ενώ αποτελεί μέρος της οροσειράς Sierra Nevada de Santa Marta.

Vinson Massif, Ανταρκτική
Το Vinson Massif είναι το ψηλότερο βουνό της Ανταρκτικής, στην οροσειρά Sentinel των βουνών Ellsworth, κοντά στη βάση της ανταρκτικής χερσονήσου. Η πρώτη ανάβαση στο βουνό έγινε το 1966 από τον Nicholas Clinch που ηγήθηκε της American Antarctic Mountaineering Expedition.