Τέσσερις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας για να ταξιδέψετε αυτή την εποχή

kabala
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019

Η Βόρεια Ελλάδα «μαλακώνει» σιγά-σιγά στις θερμοκρασίες της και αυτό από μόνο του είναι μια υπέροχη αφορμή για ταξίδι στις ομορφιές της.

Καβάλα: για χαλαρές βόλτες
Χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο», με μοναδική θέα στη θάλασσα, αποτελεί μια ιδιαίτερη πόλη-προορισμό της Βόρειας Ελλάδας με πολλές επιλογές. Οι βόλτες στην Παλιά Πόλη τώρα που ο καιρός θα είναι πιο ανοιξιάτικος επιβάλλονται, για να θαυμάσετε τα μνημεία της, όπως το Ιμαρέτ, ένα υπέροχο ισλαμικό κομψοτέχνημα που χτίστηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Αλή. Στην κορυφή της σας περιμένει το Φρούριο, που κτίστηκε τον 15ο αιώνα, ενώ για γραφικά ταβερνάκια και καφέ θα κατευθυνθείτε στην οδό Θ. Πουλίδου, στο τέλος της οποίας βρίσκεται και ο παλιός Φάρος. Αν θέλετε να δείτε το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, θα κατευθυνθείτε στην ομώνυμη πλατεία και μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια βόλτα στο δρόμο του Μεχμέτ Αλή και να βρεθείτε στην παλιότερη συνοικία της πόλης, όπου θα δείτε και το τζαμί του Χουσεΐν Μπέη, που φιλοξένησε τις πρόβες της μπάντας του δήμου, μετά την απελευθέρωση. Κι αφού χορτάσετε το «παλιό», στη Νέα Πόλη της Καβάλας θα βρείτε ξεχωριστές ομορφιές που αντανακλούν το πρόσφατο παρελθόν. Νεοκλασικά κτίρια, μεγάλες καπναποθήκες, το περίφημο Μουσείο Καπνού και φυσικά πλήθος café, bar και καταστημάτων στον πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Βέροια: εκεί όπου το παλιό συναντά το σύγχρονο
Αποτελεί μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά ο σύγχρονος αέρας δεν της λείπει και θα σας ενθουσιάσει με το πώς μπορεί να συνδυάζει και τα δύο. Οι παραδοσιακές της συνοικίες, θα σας στείλουν ένα ταξίδι στον χρόνο με τον ξεχωριστό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική τους. Περάστε οπωσδήποτε μια βόλτα από την πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης με το διώροφο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, την πλατεία Ωρολογίου. Όσοι θέλετε να έρθετε σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, το καταπράσινο πάρκο Ελιάς, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης ενδείκνυται για έναν όμορφο και ήρεμο περίπατο. Κατά τη διάρκεια της απόδρασής σας στη Βέροια μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Αγίου Παταπίου, που αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας, αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας, ενώ δεν θα χρειαστεί να ψάξετε και πολύ για να βρείτε μερικές από τις 48 σωζόμενες βυζαντινές της εκκλησίες (Ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος, Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου κ.ά.).

Έδεσσα: με πρωταγωνιστή το νερό
Οι ομορφιές της Έδεσσας, το πράσινο και φυσικά το υγρό στοιχείο μέσα από τους καταρράκτες της, αναπόφευκτα την καθιστούν μια πόλη προικισμένη με πολλές μοναδικές ομορφιές. Τα δάση του Βόρα κατηφορίζουν μέχρι την πόλη, ενώ ποτάμια διασχίζουν κάθε της γειτονιά και οι διάσημοι καταρράκτες της, αποτελούν ένα εντυπωσιακό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Στο κέντρο, θα βρείτε το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ρολόι, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στο 1900, ενώ ένα από τα ομορφότερα τμήματα της πόλης, είναι η συνοικία Βαρόσι, με τα ομορφότερα παλιά σπίτια, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ό,τι απέμεινε από την παλιά Έδεσσα, μετά την πυρπόλησή της. Εκεί μπορείτε να περπατήσετε στα στενά και γραφικά δρομάκια για να δείτε τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες της, αλλά και να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Στην άκρη της συνοικίας βρίσκεται η περιοχή «Ψηλός Βράχος» με καταπληκτική θέα προς τις χρωματιστές κοιλάδες της Έδεσσας και της Πέλλας. Από εκεί μπορείτε να διακρίνετε τις πλαγιές του Βερμίου και τα γύρω χωριά, αλλά και την Αρχαία Πόλη και τη Μονή της Αγ.Τριάδας. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε πολλούς πεζοδρόμους, όπου μπορείτε να κάνετε βόλτες και να πιείτε τον καφέ σας ή να ψωνίσετε, δίπλα στο πράσινο και τα νερά των καταρρακτών, ζώντας μια αξέχαστη, φωτογραφική εμπειρία.

Καστοριά: με φόντο τη λίμνη
Η πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη στο δυτικό τμήμα μιας μικρής χερσονήσου που εισχωρεί σαν… γλώσσα στη λίμνη. Αυτή είναι και η γοητεία της και μην απορήσετε αν χάνεστε και βρίσκεστε ξανά και ξανά στα ίδια σημεία της πόλης έχοντας χάσει κάθε προσανατολισμό! Απολαύστε το και βγάλτε φωτογραφίες, προτού ξεκινήσετε να την εξερευνάτε. Η πόλη διαθέτει επίσης μακραίωνη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, αλλά και στα επιβλητικά αρχοντικά της που μαρτυρούν την οικονομική ακμή της πόλης, τον 17ο και 18ο αιώνα. Τα περισσότερα αρχοντικά είναι καλοδιατηρημένα ή βρίσκονται σε διαδικασία αναστήλωσης αναδεικνύοντας την ομορφιά της πόλης. Επισκεφθείτε τα αρχοντικά του Τσιατσιαπά (1754), των αδελφών Εμμανουήλ, του Σκουτάρη, του Νατζή, του Μπασάρα κ.ά. και θαυμάστε την εξαιρετική αρχιτεκτονική τους. Κι όσον αφορά στις πάνω από 70 βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής, έχουν κηρυχθεί διατηρητέες με κατά καιρούς Προεδρικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις, ως ιστορικά μνημεία, για να θυμίζουν την εικόνα της πόλης στη Βυζαντινή και Τουρκοκρατούμενη εποχή, αλλά και το πλούσιο θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρό της.