Πέντε μέρη με πρωταγωνιστή το Πάσχα

meteora
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Το Πάσχα στην ελληνική φύση και επαρχία είναι ονειρεμένο, ειδικά όταν ο καιρός είναι με το μέρος μας. Και οι παρακάτω προορισμοί δίνουν πολλές υποσχέσεις για ένα ονειρεμένο Πάσχα μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μετέωρα, για κατανυκτικό Πάσχα
Όσοι αναζητούν την κατάνυξη και τη θρησκευτική ατμόσφαιρα το Πάσχα, τα Μετέωρα  είναι ο ιδανικός προορισμός, στη σκιά των βράχων. Αποτελούν Διατηρητέο και Προστατευμένο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO και είναι η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρoς. Κατανυκτική ατμόσφαιρα θα ζήσετε όσοι παραβρεθείτε την Μεγάλη Πέμπτη, στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ.που βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Οι 12 ευαγγελικές περικοπές εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά, τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, σχεδόν απόκοσμα, ενώ μοναχοί και πιστοί συμμετέχουν στο Θείο δράμα βιώνοντας μια ανάταση ψυχική και πνευματική.Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο, ενώ το βράδυ της Ανάστασης ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια από τις μονές των Μετεώρων, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου. Αν αντέχετε τις δύσκολες αναβάσεις, το Μοναστήρι του Ρουσάνου θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.

Κάρπαθος, για παραδοσιακό Πάσχα
Σίγουρα η Κάρπαθος είναι ένας μακρινός προορισμός για Πάσχα. Αν, όμως, καταφέρετε κάποια στιγμή στη ζωή σας να βρεθείτε στην Όλυμπο της Καρπάθου, τότε θα καταλάβετε γιατί άξιζε τον κόπο να φτάσετε ως εκεί για να γιορτάσετε και πώς είναι το Πάσχα αν δεν το περνάς επιφανειακά. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό τη βόρεια άκρη του νησιού, όπου η Μεγάλη Παρασκευή είναι συγκλονιστική, με τις γυναίκες να στολίζουν τον Επιτάφιο φορώντας μαύρα και καρφιτσώνοντας φωτογραφίες των ανθρώπων που έφυγαν τη χρονιά, ενώ ο θρήνος είναι μεγάλος τόσο για τον Χριστό, όσο και για τους υπόλοιπους ανθρώπους που χάθηκαν. Το Μεγάλο Σάββατο το κλίμα αλλάζει με το λαμπριάτικο γεύμα να ετοιμάζεται (κατσικάκι γεμιστό) στον ξυλόφουρνο, χωρίς σούβλες. Το βράδυ η Ανάσταση είναι μεγάλη γιορτή, με μουσική και χορό στην πλατεία, όπου οι άντρες επιτρέπονται αλλά οι γυναίκες παρακολουθούν από μακριά. Τέλος, τη Δευτέρα του Πάσχα ψήνουν πίτες και επισκέπτονται το νεκροταφείο για να στολίσουν τους τάφους με λευκά λουλούδια, ενώ την Τρίτη πηγαίνει όλο το χωριό στο νεκροταφείο, όπου αναγγέλλει την Ανάσταση και γίνεται τρισάγιο.

Σύρος, για νησιώτικο Πάσχα
Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η ορθόδοξη και η καθολική εκκλησία δεσπόζουν σε δύο λόφους της Ερμούπολης και το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο: o ορθόδοξος και ο καθολικός επιτάφιος περιφέρονται και συναντώνται στην Πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται δέηση. Στην ορθόδοξη εκκλησία της Ανάστασης, στο λόφο Βροντάδο της Ερμούπολης, η Πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, συνοδεύεται από ηχηρά χτυπήματα των στασιδιών. Οι ιερείς σκορπούν φύλλα λεμονιάς, δίνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα και οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια για να φύγει μακριά το κακό! Κι όσο για την Κυριακή του Πάσχα, οι μυρωδιές από το αρνί και το κατσίκι κατακλύζουν το νησί, στις όμορφες γειτονιές της Ερμούπολης και τα χωριουδάκια του νησιού, ενώ το απόγευμα της Κυριακής στην στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και στη συνέχεια διαβάζεται το ευαγγελικό μήνυμα της Ανάστασης σε… 12 γλώσσες.

Ναύπλιο, για δραστήριο Πάσχα
Το Ναύπλιο είναι σίγουρα μια πιο εύκολη επιλογή για απόδραση από την Αθήνα, το οποίο υπόσχεται να μην σας κουράσει, αλλά να σας χαρίσει την αίσθηση και ατμόσφαιρα Πάσχα που αναζητάτε. Η περιφορά των Επιταφίων στα στενά της παλιάς πόλης, τα πένθιμα εμβατήρια και οι μελωδικές ψαλμωδίες θα σας βάλουν για τα καλά στο ιδιαίτερο κλίμα των ημερών, ενώ για την Ανάσταση, προτιμήστε το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μονής, στην Άρια, σε ένα περιβάλλον που θα σας μαγέψει. Χαλαρώστε για φαγητό ή ποτό στην πλατεία Συντάγματος και κάψτε τις θερμίδες του πασχαλιάτικου τραπεζιού ανεβαίνοντας τα 857 σκαλιά του Παλαμηδίου. Κι αν σας βγάλει ο χρόνος και οι ημέρες που έχετε στη διάθεσή σας, βγείτε λίγο παραέξω, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας και δείτε μεταξύ άλλων τα κυκλώπεια τείχη, σε ένα μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Καλαμάτα, για «παιχνιδιάρικο» Πάσχα
Στην πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, σας περιμένει θάλασσα και επαρχιώτικος αέρας, με το Πάσχα να έχει τις δικές του τοπικές παραδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι κι ένα πιο… παιχνιδιάρικο έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος. Τη Μεγάλη Παρασκευή, εκτός του ότι καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαϊτες στις γειτονιές της Καλαμάτας, οι «σαϊτολόγοι» κορυφώνουν την κατασκευή σαϊτών, έτσι ώστε ανήμερα το Πάσχα, το βράδυ, να ξεκινήσει ο σαϊτοπόλεμος. Εκεί, οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι ντυμένοι παραδοσιακά, ξεκινούν εκτόξευση σαϊτών που έχουν κατασκευάσει από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, με τα πλήθη να ξεσηκώνονται. Κι αφού χορτάσετε Πάσχα, φαγητό και σαΐτες, απολαύστε την εξοχή της Καλαμάτας, κάντε βόλτα στο ιστορικό κέντρο με τα στενά δρομάκια και τα πανέμορφα νεοκλασικά, εξερευνήστε το κάστρο και χαλαρώστε με θέα τη θάλασσα.