Έξι προορισμοί για ταξίδι στον χρόνο

rothenburg-ob-der-tauber-germania
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2019

Όχι, δεν μιλάμε για «Back to the future» καταστάσεις, αλλά για μέρη όπου ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει στο παρελθόν και ένα ταξίδι μέχρι εκεί σίγουρα θα μας μετέφερε σε άλλες δεκαετίες, μακριά από την τεχνολογία και την ανάπτυξη του σήμερα.

Rothenburg ob der Tauber, Γερμανία
Ο Πόλεμος των Χωρικών το 1525 και ο Τριαντακονταετής Πόλεμος έναν αιώνα αργότερα άφησε την κάποτε πλούσια πόλη Rothenburg ob der Tauber της Βαυαρίας χτυπημένη από τη φτώχια. Η πόλη και η ανάπτυξή της έμειναν στάσιμες και τα κτίρια παρέμειναν τα ίδια. Η λεπτομερής, μάλιστα, ανακατασκευή τους μετά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δείχνουν ότι αυτή η ξεχωριστή πόλη μοιάζει ακόμη όπως ήταν πριν περίπου 400 χρόνια.  

Varanasi, Ινδία
Η ιερή πόλη Varanasi της Ινδίας είναι μια πόλη ζωής και θανάτου και ταυτόχρονα η πιο παλιά πόλη της χώρας, αφού βρίσκεται στα ιερά νερά του Γάγγη από το 1200 π.Χ. Όσοι αποτεφρώνονται στις όχθες του κερδίζουν την αιώνια γαλήνη, σταματώντας τον ατέλειωτο κύκλο της μετεμψύχωσης, ενώ συνολικά αποτελεί την πεμπτουσία της Ινδίας: έντονες αντιθέσεις, πνευματικότητα, βρομιά, λουλούδια, ζωή, αρρώστια, θάνατος. Όλα εκεί πραγματοποιούνται κάτω από τον ήλιο, είτε πρόκειται για ταφές, είτε για ψαλμωδίες, σε ένα περιβάλλον οπού δεν θυμίζει σε τίποτα τον σύγχρονο τρόπο ζωής και καθημερινότητας. Παραδοσιακές ξύλινες βάρκες, ναοί και κτίρια που καταρρέουν, πιστοί να κάνουν μπάνιο στον Γάγγη και γυναίκες να πλένουν τα ρούχα τους, όλα μοιάζουν βγαλμένα από το παρελθόν.

Φολέγανδρος
Κι όμως, όσοι δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι την Ινδία και τη Γερμανία για ένα ταξίδι στο χρόνο, μπορούν να βγάλουν εισιτήριο μέχρι τη Φολέγανδρο, προτού γεμίσει με τις ορδές τουριστών το καλοκαίρι. Το μικρό αυτό διαμάντι των Κυκλάδων με τους γυμνούς του λόφους που κατοικούνται κυρίως από κατσίκες και χρωματίζονται από λευκά εκκλησάκια και τη Χώρα που μοιάζει σαν να έχει μείνει 50 χρόνια πίσω, είναι ό,τι πρέπει για να νιώσετε εκτός εποχής. Κάντε βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια του με τα λευκά και μπλε σπίτια και τις ολάνθιστες αυλές, δοκιμάστε τοπικές σπεσιαλιτέ και απολαύστε το ταξίδι σας εκεί, βγάζοντας το ρολό από το χέρι.

Den Gamble By, Arhus, Δανία
Η Παλιά Πόλη στο Arhus δημιουργήθηκε το 1909 και αποτέλεσε το πρώτο open-air μουσείο που επικεντρώθηκε στην ιστορία και τον πολιτισμό παλιών αστικών κοινωνιών. Με 75 αντίγραφα ιστορικών σπιτιών από όλη τη Δανία, θα νιώσετε σίγουρα σαν να βρίσκεστε στον περασμένο αιώνα, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στην αγορά του 19ου αιώνα, να εξερευνήσετε ένα μεγαλοπρεπές σπίτι από το 1700 ή ακόμη και να δείτε πώς ήταν μια γυναικολογική κλινική του 1970.

Kizhi, Ρωσία
Ολόκληρο το νησί Kizhi στην απέραντη λίμνη Onega της Ρωσίας είναι ιστορικό ενθύμιο μιας άλλης εποχής, με αρχαίες ξύλινες εκκλησίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το παλαιότερο κτίριο της Ρωσίας, η Εκκλησία της Ανάστασης του Λαζάρου του 14ου αιώνα. Από τα υπόλοιπα ξύλινα σπίτια και κτίρια, κάποια βρίσκονταν εκεί κάποια, ενώ άλλα μεταφέρθηκαν εκεί τη δεκαετία του ’50 για να διατηρήσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του μέρους.

Tombstone, Αριζόνα, Ηνωμένες Πολιτείες
Το Tombstone κάποτε υπήρξε πόλη-σύνορο της Άγριας Δύσης και είναι το μέρος που πραγματοποιήθηκε η θρυλική μάχη με όπλα στο O.K. Corral το 1881. Η ιστορική περιοχή υπήρξε κάποτε μια από τις πιο καλά διατηρημένες πόλεις-σύνορα, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει κι έχουν κάπως εκσυγχρονιστεί. Και πάλι, όμως, αν επισκεφτείτε ποτέ το μέρος αυτό θα νιώσετε πώς είναι να είσαι cowboy και να τριγυρνάς στους δρόμους ψάχνοντας για... καυγά.