Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν επισκεφθείτε το Μαρόκο

ola-osa-prepei-na-gnorizete-prin-episkeftheite-to-maroko

ΤΡΙΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2013

Το Μαρόκο είναι μια πολύχρωμη χώρα, με μοντέρνες αλλά και μεσαιωνικές πόλεις, ψηλά βουνά αλλά και απέραντη έρημο και παραλίες, δαιδαλώδη παζάρια, αλλά και ήρεμες γωνιές. Ό, τι κι αν αναζητάτε, θα σας μαγέψει.

Eντυπωσιακά χρώματα, μυρωδάτες αγορές μπαχαρικών και μια… ορχήστρα αστικών ήχων: το Μαρόκο μπορεί να φαίνεται κάπως υπερβολικό αρχικά. Είναι όμως άκρως μαγευτικό και πρωτόγνωρα εξωτικό.

Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ισπανίας, στη βορειοδυτική Αφρική και αποτελεί ένα μίγμα της παραμυθένιας Μέσης Ανατολής, της βερβερικής παράδοσης και ευρωπαϊκών επιρροών.

Ο τουρισμός στη χώρα, έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2002, σε περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2011 και ο βασιλιάς Mohammed VI θέλει να αυξήσει τον ετήσιο αριθμό των επισκεπτών στα 18 εκατομμύρια έως το 2020. Η στρατηγική του υποστηρίζεται από την ανάπτυξη των υποδομών, που καθιστά τα ταξίδια σε όλη τη χώρα, ακόμη πιο εύκολα.

Επιπλέον, οι εν εξελίξει κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθιστούν το Μαρόκο ως μια από τις πιο ειρηνικές χώρες της περιοχής.

Από το Μαρακές, με τα δαιδαλώδη παζάρια, τα παλάτια και τους πανέμορφους κήπους, μέχρι τη μοντέρνα μεγαλούπολη Καζαμπλάνκα, με το καταπληκτικό τζαμί και την ατμοσφαιρική Fez, με τη μεγαλύτερη και ομορφότερη Μεδίνα, το Μαρόκο θα σας γοητεύσει.

Τα καφενεία της Ταγγέρης

Τα καφενεία, αποτελούν κέντρα κοινωνικοποίησης, για τους μαροκινούς άνδρες τουλάχιστον, οι οποίοι πηγαίνουν εκεί για να πιουν γλυκό τσάι μέντας και να κουβεντιάσουν.

Το βόρειο λιμάνι της Ταγγέρης, έχει μια μποέμ λογοτεχνική και… παράνομη ιστορία, καθώς αποτελούσε «Διεθνή Ζώνη» κατά τα έτη 1923-1956. Τα χρόνια αυτά και τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η πόλη «είδε» συγγραφείς, ροκ σταρ και εκκεντρικούς καλλιτέχνες να συρρέουν στα 800 και πλέον καφενεία της.

Δύο μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι το Cafe Hafa (Ave Hadi Mohammed Tazi), που «βλέπει» τα Στενά του Γιβραλτάρ, αγαπημένο στέκι του διάσημου ομογενή συγγραφέα της Ταγγέρης, Paul Bowles και το ιδιαίτερο Cafe Baba (1 rue Sidi-Hosni), το πιο cool στέκι στο Kasbah.

Τα περισσότερα τζαμιά δεν… δέχονται τους μη μουσουλμάνους

Σχεδόν το 99% του πληθυσμού της χώρας είναι μουσουλμάνοι. Το άκουσμα, για πρώτη φορά, της μελωδικής έκκλησης του μουεζίνη για προσευχή, αποτελεί μια ανατριχιαστική στιγμή.

Αν και πολύ λίγα τζαμιά στο Μαρόκο είναι «ανοικτά» σε μη μουσουλμάνους, εξαίρεση αποτελεί το πανύψηλο τζαμί Hassan II στην κοσμοπολίτικη Καζαμπλάνκα (Blvd Sidi Mohammed Ben Abdallah). Βρίσκεται σε ένα ακρωτήρι στον Ατλαντικό Ωκεανό, ολοκληρώθηκε το 1993 και μπορεί να δεχτεί έως και 105.000 πιστούς, μέσα και έξω.

Παράδοση και τεχνολογία πάνε χέρι-χέρι, με πολύχρωμα zellij (ψηφιδωτά πλακάκια), περίτεχνα γύψινα και σκαλιστές, ξύλινες λεπτομέρειες, να συμπληρώνουν την αναδιπλούμενη οροφή και το θερμαινόμενο δάπεδο.

Αν δεν επισκεφθείτε την Καζαμπλάνκα, το Ali ben Youssef Μadrassa του 16ου αιώνα στο Μαρακές, έχει μετατραπεί σε μουσείο (Pl Ben Youssef) και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Οι πολύγλωσσοι Μαροκινοί

Η αραβική είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά στο Μαρόκο θα ακούσετε επίσης γαλλικά, ισπανικά, της γλώσσα των Βερβέρων και διάφορες διαλέκτους. Μπορεί ακόμη να ακούσετε πολλούς να «αναμιγνύουν» στις προτάσεις τους τις γλώσσες, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ποικιλία πολιτισμών που πέρασαν από τη χώρα. Θα ακούσετε επίσης πολλούς να μιλάνε τη διάλεκτο Darija.

Η γαλλική γλώσσα ομιλείται σε αρκετές πόλεις, ενώ η ισπανική εξακολουθεί να ομιλείται στην Ταγγέρη. Υπάρχουν επίσης τρεις κύριες διάλεκτοι που ομιλούνται από την πλειοψηφία των Βερβέρων της χώρας: Tashelhit, Tamazight και Tarifit.

Μπορείτε να τα βγάλετε πέρα και με τα αγγλικά στα κύρια τουριστικά κέντρα, αν και το «La, Shukran» («Όχι, ευχαριστώ») στα αραβικά, είναι μία φράση που καλό είναι να την ξέρετε.

Μην «κολλήσετε» στο Μαρακές

Το Μαρακές ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=1991571 ), είναι δικαιολογημένα η πιο δημοφιλής πόλη, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα να δείτε σε αυτή τη γοητευτική χώρα.

Η πόλη Fez είναι διάσημη για τη δαιδαλώδη της Μεδίνα, την υπέροχη κουζίνα της και το ετήσιο Φεστιβάλ Παγκόσμιας Θρησκευτικής Μουσικής ( www.fesfestival.com/2013 ).

Για να πάρετε λίγη «γεύση» Σαχάρας, πηγαίνετε στο χωριό Merzouga, που βρίσκεται κοντά στους εντυπωσιακούς αμμόλοφους Erg Chebbi και κάντε βόλτες με καμήλες.

Αν σας αρέσει η δράση, κάντε πεζοπορία μεταξύ των βερβερικών χωριών στην οροσειρά του Άτλαντα ή πηγαίνετε στην… μπλε πόλη Chefchaouen για να εξερευνήσετε τα όρη Rif, ενώ αν προτιμάτε τη θάλασσα, κατευθυνθείτε προς την πόλη Essaouira και Sidi Ifni, στις ακτές του Ατλαντικού. Αν κάνετε surf, πηγαίνετε νότια, στο μικρό ψαροχώρι Taghazout.

Για πιο ήρεμες και… στοχαστικές αποδράσεις, προτιμήστε την ιερή πόλη Moulay Idriss.

Αν δεν σας αρέσει το κύμινο, μπορεί και να… πεινάσετε

Το κύμινο είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα σε αυτή τη χώρα. Η πικάντικη αυτή σκόνη χρησιμοποιείται για τα πάντα, από το δημοφιλές πιάτο λαχανικών tajine, μέχρι το mechoui (αργοψημένο αρνί).

Το κύμινο χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στα περισσότερα μαροκινά φαγητά, μαζί με το αλάτι και το τσίλι. Επίσης είναι ένα σημαντικό φυσικό φάρμακο για τη διάρροια.

Έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες και κάνει καλό σε κοιλιακά προβλήματα.

Τα τρένα είναι φθηνά, άνετα και αξιόπιστα

Η μαροκινή σιδηροδρομική εταιρεία ONCF χειρίζεται ένα από τα καλύτερα δίκτυα τρένων στην Αφρική και προσφέρει τον πιο εύκολο τρόπο για να ταξιδέψει κανείς μεταξύ των πόλεων.

Αξίζει να καταβάλλετε λίγα παραπάνω χρήματα για την πρώτη θέση που έχει και κλιματισμό.

Αν ταξιδεύετε σε μικρότερες πόλεις και χωριά, τα λεωφορεία και μεγάλα ταξί, είναι η καλύτερη λύση.

Τα Riad θα σας ενθουσιάσουν

Η παραδοσιακή μαροκινή κατοικία (Riad), είναι χτισμένη γύρω από μια κεντρική αυλή με παράθυρα που βλέπουν προς τα μέσα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Είναι στολισμένη με περίτεχνα zellij και ζωγραφισμένες ξύλινες λεπτομέρειες και είναι σίγουρα από τα πιο ατμοσφαιρικά μέρη για να μείνετε.

Οι στέγες των Riad είναι το καλύτερο μέρος για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.

Στο Marrakech, το Riad Joya ( www.riadjoya.com ) προσφέρει εκπληκτική θέα στο μιναρέ του τζαμιού Koutoubia, ενώ το πεντάστερο La Sultana ( www.ghotw.com/la-sultana ) έχει θέα προς την οροσειρά του Άτλαντα.

Στην πόλη Fez, καλύτερες επιλογές αποτελούν το Riad Idrissy ( www.riadidrissy.com ) και η ηλιόλουστη ταράτσα του και το Dar Roumana ( www.darroumana.com ) με θέα στην εκπληκτική μεσαιωνική, ισλαμική πόλη.

Προσοχή όταν ακούτε «balak»!

Τα στενά δρομάκια στις αγορές (souk) του Μαρόκου, είναι γεμάτα μικροαπατεώνες, ζώα και μηχανόβιους. Γι’ αυτό μη χαλαρώνετε και πολύ όταν βρίσκεστε εκεί…

Κανόνας Νο 1: Kάντε στην άκρη όταν ακούτε «balak!». Αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί ένα βαριά φορτωμένο καρότσι ή μουλάρι που κατευθύνεται προς το μέρος σας.

Αναπόφευκτα θα χαθείτε στα μικρά δρομάκια, καθώς οι χάρτες δεν περιλαμβάνουν συνήθως κάθε στενό που συνθέτει τη Μεδίνα (παλιά δαιδαλώδης πόλη).

Ένας ντόπιος οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μερικά μέρη και να προτιμήσετε άλλα, αλλά να ξέρετε ότι θα πάρει την… προμήθειά του από κάθε τι που θα αγοράσετε.