4 ταξίδια με πρωταγωνιστές όμορφα ποτάμια της Ελλάδας

boidomatis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Με αφορμή το Πάσχα που κοντοζυγώνει, βάζουμε μπρος για πέντε υπέροχα ποτάμια της Ελλάδας που αξίζει να δούμε από κοντά.

Βοϊδομάτης, νομός Ιωαννίνων
Αν η καθαριότητα είναι κύριο μέλημά σας, να σας πούμε ότι ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος του ποταμού θα συναντήσετε ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια, με πιο διάσημο το γεφύρι της Κλειδωνιάς (ή Κλειδωνιάβιστας), που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου. Κι αν σας αρέσει η δράση, ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ. Η θερμοκρασία του νερού του ποταμού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι.

Βουραϊκός, νομός Αχαΐας
Ένας ποταμός μήκους 37,5 χιλιομέτρων που χύνεται στο Διακοπτό, ο Βουραϊκός είναι ο ποταμός για τον οποίο πολλοί καταφτάνουν στο Διακοπτό και είτε παίρνουν τον Οδοντωτό για να κινηθούν παράλληλά του, είτε πεζοπορούν με σκοπό να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, σε μια υπέροχη διαδρομή «πνιγμένη» στο πράσινο και με τα τρεχούμενα νερά του ποταμού συνεχώς δίπλα. Ο ποταμός διασχίζει το φαράγγι μήκους 20 χιλιομέτρων πλαισιωμένος από πυκνή βλάστηση, απόκρημνα βράχια, καταρράκτες και σπηλιές, ενώ στις όχθες του υπάρχει σπήλαιο όπου κατά την μυθολογία ήταν μαντείο αφιερωμένο στον Ηρακλή.

Νέστος, σύνορα Μακεδονίας-Θράκης
Ο Νέστος αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Θράκη και τη Μακεδονία, αλλά και το «ποτάμι της ζωής» για την περιοχή, κάτι που θα διαπιστώσετε εύκολα αν το επισκεφτείτε. Είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, με το αισθητικό του δάσος να χαρακτηρίζεται από πολύ πλούσια βλάστηση, ενώ το φαράγγι του αποτελεί καταφύγιο για σπάνια αρπακτικά πτηνά και για θηλαστικά. Το δέλτα του ποταμού, μάλιστα, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Το τοπίο είναι μαγευτικό για όσους ψάχνουν έντονη επαφή με τη Φύση στα ταξίδια τους και μπορείτε να το θαυμάσετε με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με τα πόδια, με το τρένο και με κανό.

Αχέρων, νομοί Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας
Από την εποχή του Ομήρου κιόλας, ο ποταμός Αχέροντας είχε ταυτιστεί με το θάνατο, καθώς σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου του, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ποταμός Αχέροντας και η περιοχή γύρω από αυτό, μαγεύουν για τις ομορφιές τους και λόγω της παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας τους, προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του ποταμού. Ο Αχέρων έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τόσο τα στενά και οι εκβολές του, όσο και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Ο Αχέροντας είναι πολύ δημοφιλής προορισμός, για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, που θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με τη φύση, με διάφορες δραστηριότητες, ενώ επίσης μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για εκδρομές στην Πάργα, τα Σύβοτα, την Παραμυθιά, το Νεκρομαντείο κ.ά. Στην περιοχή των Στενών του Αχέροντα, που είναι και άκρως εντυπωσιακή, τα βράχια μπορεί κάθετα να ξεπερνούν σε ύψος τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού να μην φτάνει καν τα 2 μέτρα. Σε αρκετά τμήματα του ποταμού, εκεί που η ροή του είναι ομαλή, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες και σε άλλες πλευρές, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους.