Πρόωρες διακοπές σε 6 πανέμορφα νησιά της Μεσογείου

magiorka
ΤΡΙΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2023

Μήπως ο νους σας ταξιδεύει πέραν των Κυκλάδων και των Επτανήσων για φέτος το καλοκαίρι; Μήπως η ευρύτερη Μεσόγειος σας κάνει «κλικ»; Αν ναι, τότε σίγουρα κάποιο από τα παρακάτω νησιά αξίζει να μπουν στην bucket list σας.

Μαγιόρκα, Ισπανία
Το μεγαλύτερο νησί των Βαλεαρίδων, η Μαγιόρκα αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της Ισπανίας και της Μεσογείου και είναι πολύ περισσότερα από παραλίες. Στα νότια, η Palma de Mallorca που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού αποτελεί το κέντρο για πολλές δραστηριότητες, ενώ είναι γνωστή για το όμορφο ηλιοβασίλεμά της. Στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, όπου εκτείνεται και η οροσειρά Serra de Tramuntana, θα συναντήσετε ελαιώνες, πευκοδάση και χωριά στο χρώμα της ώχρας, με μια θεαματική ακτογραμμή, αλλά για τις καλύτερες παραλίες του νησιού θα κινηθείτε βόρεια, ανατολικά και κατά μήκος τμημάτων της νότιας ακτής. Η ανατολική ακτή αποτελείται από συνεχείς αμμώδεις παραλίες, γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Τα περισσότερα από τα νότια παράλια έχουν απόκρημνα βράχια που διακόπτονται από παραλίες και όρμους, ενώ η ενδοχώρα είναι μια εύφορη πεδιάδα γνωστή ως Es Pla.

Σαρδηνία, Ιταλία
Με τιρκουάζ νερά, λευκές, αμμώδεις παραλίες και με μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Ευρώπης, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η Σαρδηνία κατακλύζεται από τουρίστες, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου συνδυάζει μεσογειακή και τροπική φυσική ομορφιά διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων, σύγχρονου και παραδοσιακού ρυθμού ζωής. Από τη μία οι κοσμοπολίτικες, αλλά και οι πιο ήρεμες παραλίες και οι δαντελωτές ακτές (Costa Smeralda, Costa Verde, αρχιπέλαγος Maddalena κ.ά.) και από την άλλη η ενδοχώρα, με τον αγροτικό χαρακτήρα και τις παραδόσεις χαρακτηρίζουν αντιθέσεις στο νησί, το οποίο φυσικά είναι τεράστιο για να το γνωρίσετε σε βάθος. Στο εσωτερικό του νησιού, μακριά από τις γαλαζοπράσινες ακτές, τα τοπία είναι εντυπωσιακά, με δασώδεις βουνοκορφές, πεδιάδες με λεμονιές και βοσκοτόπια, ενώ το αστικό τοπίο περιλαμβάνει, από κάπως… βαρετές, μέχρι ιδιαίτερα γραφικές και παραδοσιακές πόλεις, όπως η μεσαιωνική Bosa στα δυτικά, με τα ροζ και χρυσά της κτήρια που πλαισιώνουν το ποτάμι, το Alghero στα βόρεια, με τη συναρπαστική καταλανική ιστορία και την πόλη Iglesias στα δυτικά. Το σπουδαίο λιμάνι Cagliari (μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό, την Εθνική Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τις μεσαιωνικές συνοικίες της πόλης) στο νότο, είναι ιστορικό και κοσμοπολίτικο ταυτόχρονα, ενώ το εξίσου ιστορικό Oristano στα δυτικά, χαρακτηρίζεται από εκλεπτυσμένη ηρεμία. Το Sassari στα βορειοδυτικά, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σαρδηνίας, όπου βρίσκονται οι περίφημες σπηλιές των μαγισσών και ένα εντυπωσιακό κάστρο.

Σικελία, Ιταλία
Φημίζεται για την Αίτνα, το ψηλότερο ηφαίστειο στην Ευρώπη και ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, για το μεσογειακό ταμπεραμέντο της και τη… Μαφία, αποτελώντας ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι του Νότου που έχει χτιστεί πάνω στους θρύλους των αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών και ιωνικών πόλεων. Το Παλέρμο είναι η πόλη που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε, για να θαυμάσετε την αναλλοίωτη ομορφιά των περασμένων μεγαλείων του και να αφουγκραστείτε τον σιτσιλιάνικο τρόπο ζωής. Αν θέλετε να βουτήξετε στα νερά της Σικελίας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τις ακτές του Παλέρμο, καθώς λόγω των καϊκιών και των άλλων βενζινοκίνητων πλοίων δεν είναι ιδιαίτερα καθαρές. Περίπου 1 ώρα από το Παλέρμο, η περιοχή του Ζινγκαρό αποτελεί μια καλή πρόταση για μπάνιο, ενώ για να θαυμάσετε μοναδικά δείγματα της μεσαιωνικής Σικελίας, η πόλη Erice πρέπει να μπει στο πρόγραμμά σας. Αν ακολουθήσετε τα χνάρια του χάρτη της Σικελίας, σύντομα ο δρόμος θα σας βγάλει στην πόλη Γκραμιτσέλε, ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της σιτσιλιάνικης αρχιτεκτονικής. Μια στάση με ξεχωριστή σημασία για εμάς τους Έλληνες είναι και οι Συρακούσες, η άλλοτε μεγαλύτερη και ωραιότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας που συναγωνιζόταν σε πλούτη και ομορφιά την πανίσχυρη αρχαία Αθήνα. Σχεδόν αμέσως μετά τις Συρακούσες θα συναντήσετε την πόλη Κατάνη, που έχει συνδεθεί με τις άγριες διαθέσεις του ηφαιστείου της Αίτνας.

Brač, Κροατία
Το κροατικό αυτό νησί στην Αδριατική Θάλασσα είναι το μεγαλύτερο στη Δαλματία και ό,τι πρέπει για δραστήριους και μη ταξιδιώτες. Οι πιο δραστήριοι θα βρουν τον ιδανικό προορισμό σερφ στην Κροατία στο Bol στο νησί Brač, ενώ στη βόρεια ακτή, στο Sutivan, μπορείτε να κάνετε καγιάκ θάλασσας ή SUP. Όσοι αγαπούν το τένις, στο Bol θα βρουν ονειρεμένο γήπεδο για τους αγώνες τους. Το νησί είναι επίσης διάσημο για την παραλία Zlatni rat στο Bol, που αποτελεί μια από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου με το τριγωνικό της σχήμα, ενώ λόγω των ανέμων προσελκύει πολλούς σέρφερ ανά τον κόσμο. Τα πιο ενδιαφέροντα χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Supetar, το κεντρικό λιμάνι του νησιού, το Sutivan και τη  Milna, ένα μικρό ψαροχώρι στη δυτική ακτή. Το Bol βρίσκεται στη νότια ακτή και αποτελεί το πιο τουριστικό μέρος του νησιού, διάσημο για τις παραλίες και τη νυχτερινή του ζωή.

Gozo, Μάλτα
Βρίσκεται στη μέση της Μεσογείου Θάλασσας και αποτελεί έναν ονειρεμένο προορισμό, ενώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά που σχηματίζουν τη Δημοκρατία της Μάλτας. Το Gozo έχει αρκετές πόλεις, σχεδόν 43 χιλιόμετρα ακτογραμμής και όμορφες παραλίες, ενώ είναι γνωστό ως το θρυλικό νησί της Καλυψούς, της νύμφης που ξελόγιασε τον Οδυσσέα και τον κράτησε αιχμάλωτο εδώ για επτά χρόνια, με τη σπηλιά της Καλυψούς να αποτελεί ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της Φύσης πάνω από το θαλάσσιο κόλπο της Ramla. Εδώ βρίσκεται η Ggantija, ο μεγαλύτερος προϊστορικός ναός της ανθρωπότητας και όλα δείχνουν ότι το νησί είναι πολύ πιθανό να… «αιχμαλωτίσει» κι εσάς.

Μινόρκα, Ισπανία
Πιο ήρεμη και λιγότερο τουριστική από την Μαγιόρκα, η Μινόρκα ανήκει στο ίδιο σύμπλεγμα, και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο και βορειότερο νησί των Βαλεαρίδων Νήσων. Όλο το νησί είναι ένα αρκετά χαμηλό οροπέδιο, ενώ οι παραλίες του είναι πολύ απότομες και χαρακτηρίζεται από φτωχή βλάστηση και σχεδόν ανύπαρκτη γεωργία. Από άποψη κλίματος, είναι πιο δροσερή από τα υπόλοιπα νησιά και δεν λείπουν και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανά περιόδους, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «νησί των ανέμων». Η πρωτεύουσα, Μάο, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού και ο κεντρικός δρόμος που διαπερνά το νησί, φτάνει στη Ciutadella, τη δεύτερη πόλη της Μινόρκα, με δευτερεύον οδικό δίκτυο που οδηγεί προς τα θέρετρα και τις παραλίες τους βορρά και του νότου. Το βόρειο μισό του νησιού είναι ξερό, με κόκκινους βράχους και αμμουδερές παραλίες, σε αντίθεση με το νότιο μισό που είναι πιο επίπεδο και πιο πράσινο, με μια πιο ομαλή ακτογραμμή και αμμώδεις παραλίες ανάμεσα σε ψηλούς βράχους. Οι παρθένες παραλίες, οι όρμοι και τα φαράγγια γύρω από 216 χιλιόμετρα ακτογραμμής, σας εγγυώνται εξερευνήσεις και περιπέτειες που αποκαλύπτουν μοναδικές ομορφιές.