Τέσσερις αποδράσεις για ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο

pulos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2019

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, η άνοιξη είναι στα καλύτερά της και αν ο ήλιος και η καλοκαιρία σας ξεσηκώνουν, τότε είναι μια καλή ευκαιρία για ανοιξιάτικη απόδραση πριν πιάσουν οι πρώτες ζέστες του καλοκαιριού.

Πύλος: κάστρα, ανάκτορα, πλατείες και μουσεία
Η αμφιθεατρικά κτισμένη κωμόπολη πάνω από τον κόλπο της Πύλου θυμίζει κάτι από νησί του Αργοσαρωνικού, με τα άσπρα της σπίτια με τα κεραμίδια. Η κεντρική της πλατεία με τα πλατάνια, η Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, είναι ένα από τα μέρη που θα σας καθηλώσουν για να πιείτε τον καφέ, το ούζο σας ή να τσιμπήσετε κάτι, προτού αρχίσετε τις εξερευνήσεις σας και το φυσικό κάλλος του κόλπου θα σας ξεκουράσει, όποια εποχή και αν την επισκεφτείτε. Διάσπαρτα στην περιοχή θα βρείτε διάφορα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που κρατούν ζωντανό το παρελθόν της Πύλου, ενώ αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος και την ιστορία του, η επίσκεψη στο καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, το οποίο χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας, όπως και στο Αντωνοπούλειο Μουσείο (το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου), αλλά και το Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου με θέα και πλήθος ευρημάτων, θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τη φωτογραφική σας μηχανή, αλλά και τη μνήμη σας με εικόνες και πληροφορίες. Στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου του Κορυφασίου θα βρείτε και το Παλαιόκαστρο με «θέα εξαίσιας γαλήνης και φωτεινής απεραντοσύνης» σύμφωνα με τον λογοτέχνη Κώστα Ουράνη, ενώ στα 10 χιλιόμετρα προς τα νότια, στη Μεθώνη, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας.

Ύδρα: για άρωμα νησιού
Μια από τις πιο κοντινές νησιώτικες αποδράσεις, η Ύδρα στον Αργοσαρωνικό έχει ήδη «στημένο» το κατάλληλο σκηνικό για να πάρετε μια γεύση από καλοκαίρι και ταυτόχρονα να χαρείτε την Άνοιξη. Περιπλανηθείτε στην όμορφη πόλη της Ύδρας που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στα βόρεια του νησιού, ενώ δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού, δείτε τους Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν παλαιότερα τον οικισμό. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ύδρας είναι ότι δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με γαϊδουράκια, γεγονός που προσδίδει στο νησί μια εικόνα ακόμη πιο γραφική. Βολτάρετε στα στενά και πλακόστρωτα σοκάκια και θαυμάστε την ιδιαίτερη, τοπική αρχιτεκτονική των αρχοντικών της Ύδρας, ανηφορίστε στα γραφικά δρομάκια και περπατήστε στην παλαιότερη συνοικία της πόλης, στο μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας για να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο και να ζήσετε ένα φουλ ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο.

Ναύπλιο: με άρωμα ιστορίας
Μια απόδραση στην αρχική πρωτεύουσα του σύγχρονου κράτους σίγουρα έχει πολλά να σας δείξει και να σας μάθει για την Ελλάδα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου θα βρείτε τη μόνιμη έκθεση με μερικά από τα παλαιότερα ευρήματα της Παλαιολιθικής Εποχής, όπως και κοσμήματα, ρούχα, γλυπτά, κεραμικά και σπάνιες δημιουργίες της Νεολιθικής περιόδου. Το μουσείο βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος της πόλης και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο ενετικό κτίριο. Εκτός, όμως, από τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του ταξιδιού, το Ναύπλιο θα σας χαλαρώσει με τους περιπάτους σε ένα λαβύρινθο από στενά δρομάκια γεμάτα βουκαμβίλιες, κρυμμένες πλατείες και εκθαμβωτικά νεοκλασικά. Το εντυπωσιακό Παλαμήδι που υψώνεται πάνω από το Ναύπλιο, χτίστηκε από τους Ενετούς το 1711-1714 και αν καταφέρετε να ανεβείτε τα (λιγότερα από) 999 σκαλιά του, θα βρεθείτε μπροστά από μια εκθαμβωτική θέα της πόλης. Στο φρούριο της Ακροναυπλιάς, που στέκεται αγέρωχο πίσω από την Παλιά Πόλη και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή μέχρι τη δεκαετία του’50, θα βρείτε πύλες από την εποχή του Χαλκού, ενώ το Μπούρτζι, σε ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του λιμανιού θα σας εντυπωσιάσει εξίσου. Κι αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να βάλετε μπρος για εξερεύνηση στα σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα της Πελοποννήσου. Το θέατρο της Επιδαύρου, για παράδειγμα, και οι αρχαίες πόλεις όπως η Κόρινθος, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα βρίσκονται οδικώς κοντά, ενώ οι λάτρεις του κρασιού θα μπορέσουν να ανακαλύψουν την οινοπαραγωγική περιοχή της Νεμέας, που προσφέρει πολλές ευκαιρίες γευσιγνωσίας.

Λιβαδειά: με πράσινο φόντο
Εκτός από τα 40 παλικάρια της, η Λιβαδειά φημίζεται και για το πράσινό της, συστήνοντας μια όμορφη πόλη της Βοιωτίας, κάπου ανάμεσα στα βουνά του Παρνασσού και του Ελικώνα. Κάντε βόλτα στην όμορφη τοποθεσία της Κρύας (πηγές του ποταμού Έρκυνα), στα πλακόστρωτα στο κέντρο της πόλης, με τα πανέμορφα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά και πολλούς σχηματισμούς μικρών καταρρακτών και νιώστε τη δροσιά και την ομορφιά του τόπου και δείτε κατά μήκος της Έρκυνας τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια αξιοσημείωτης αισθητικής αξίας και εκπληκτικής τεχνικής, που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας έως τις αρχές του αιώνα.

 Από την περιοχή αυτή μπορείτε να συνεχίσετε για το φαράγγι της Κρύας, ειδικά αν σας αρέσουν οι εξερευνήσεις, αφού ο λιθόστρωτος δρόμος καταλήγει σε ένα πλάτωμα, πέρα από το οποίο ο περίπατος, μπορεί να συνεχιστεί με ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι, που οδηγεί στο Τρίχινο Γεφύρι. Στο φαράγγι έχει δημιουργηθεί αναρριχητικό πάρκο με εξοπλισμένες διαδρομές, διανοιγμένες κατά μήκος του λιθόστρωτου δρόμου. Αξίζει επίσης να δείτε τον Πύργο του Ρολογιού, που χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός και να κάνετε βόλτα στις δύο κεντρικές πλατείες της Λιβαδειάς, που συνδέονται με πεζοδρόμιο. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο βυζαντινό κάστρο στο λόφο του Αγίου Ηλία που δεσπόζει πάνω από τη πόλη, προσφέροντας μοναδική θέα.