Λονδίνο: Ατμόσφαιρα, κουλτούρα και μοντέρνοι ρυθμοί (μέρος δεύτερο...)

londino-atmosfaira-koultoura-kai-monternoi-ruthmoi-meros-deutero

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, μελαγχολικό αλλά και μοντέρνο και γεμάτο ζωή, το Λονδίνο είναι πάνω από όλα μια πόλη με χαρακτήρα. Μητρόπολη της κουλτούρας, του θεάτρου, της μουσικής και της μόδας, αλλά και από τους πιο αγαπημένους «εύκολους» προορισμούς, λόγω της σχετικά μικρής του απόστασης από την Ελλάδα και των προσιτών του αεροπορικών εισιτηρίων, το Λονδίνο αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για μια απόδραση σαββατοκύριακου.

Ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες, μελαγχολικό αλλά και μοντέρνο και γεμάτο ζωή, το Λονδίνο είναι πάνω από όλα μια πόλη με χαρακτήρα. Μητρόπολη της κουλτούρας, του θεάτρου, της μουσικής και της μόδας, αλλά και από τους πιο αγαπημένους «εύκολους» προορισμούς, λόγω της σχετικά μικρής του απόστασης από την Ελλάδα και των προσιτών του αεροπορικών εισιτηρίων, το Λονδίνο αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για μια απόδραση σαββατοκύριακου.

Για να δει κανείς το Λονδίνο χρειάζεται, βέβαια, πολλά σαββατοκύριακα... Γιατί όχι μόνο έχει πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα (μουσεία, παλάτια) που πρέπει να δείτε, αλλά και θρυλικές θεατρικές παραστάσεις και «υπαίθρια» αξιοθέατα, όπως το Camden Town, το Covent Garden και τους Βοτανικούς Κήπους.

Παρ’ όλα αυτά εμείς συγκεντρώσαμε τα top 10 αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας και σήμερα σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος. Μην παραλείψετε να τα συμπεριλάβετε στην ατζέντα της περιήγησής σας, έστω κι αν χρειαστεί να τα επισκεφθείτε κι εσείς σε δύο μέρη ή και παραπάνω, ανάλογα με τις μέρες που θα διαθέσετε κάθε φορά στην εξερεύνηση της λαμπερής βρετανικής πρωτεύουσας.

Tower Bridge: εικόνα από παραμύθι

Η γέφυρα του πύργου www.towerbridge.org.uk δεσπόζει εντυπωσιακή πάνω από τα νερά του Τάμεση σαν σκηνή αυτούσια βγαλμένη από παραμύθι μιας άλλης εποχής. Το όνομά της το οφείλει στον πύργο του Λονδίνου Tower of London που βρίσκεται πολύ κοντά. Κάνοντας το tour θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την υπέροχη θέα αλλά και τους πολύπλοκους εσωτερικούς μηχανισμούς της θρυλικής γέφυρας. Προσοχή, όμως, μην μπερδευτείτε! Πολλοί αναφέρονται λανθασμένα στην γέφυρα αυτή ως London Bridge, που είναι στην πραγματικότητα η επόμενη γέφυρα από την Tower Bridge.

Tower of London: το στοιχειωμένο κάστρο

Φρούριο, θησαυροφυλάκιο, χώρος φύλαξης της βασιλικής συλλογής ζώων (ένας προάγγελος των ζωολογικών κήπων), χώρος φύλαξης των κοσμημάτων του Στέμματος, μέχρι και φυλακή έχει διατελέσει το ιστορικό αυτό κάστρο www.hrp.org.uk. Εκεί ήταν φυλακισμένη η Ελισσάβετ Α΄ πριν γίνει βασίλισσα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν το κάστρο στοιχειωμένο από διάφορες ιστορικές προσωπικότητες όπως η Αν Μπολέιν, ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄και η Λαίδη Τζέιν Γκρέι. Στα highlights του παλατιού ο Λευκός Πύργος, τα κοσμήματα του Στέμματος και τα κοράκια που φυλάνε σύμφωνα με τον θρύλο το φρούριο, σήμερα εφτά τον αριθμό, έξι που απαιτεί ο θρύλος και ένα αναπληρωματικό!

Tate Modern: η πιο δημοφιλής γκαλερί μοντέρνα τέχνης στον κόσμο

Η συλλογή της γκαλερί Tate Modern www.tate.org.uk/modern περιλαμβάνει έργα της διεθνούς μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από το 1900 και μετά. Η συλλογή αυτή καταλαμβάνει το επίπεδο τρία και πέντε της γκαλερί, ενώ στο επίπεδο τέσσερα θα βρείτε τις εκάστοτε εκθέσεις που φιλοξενούνται εκεί και στο επίπεδο δύο ένα μικρό εκθεσιακό χώρο με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσετε μεταξύ άλλων είναι ο Μονέ, ο Ματίς, ο Πικάσο, ο Λιχτενστάιν και ο Άντυ Γουόρχολ. Μην φύγετε από την Tate αν δεν απολαύσετε πρώτα έναν καφέ με μοναδική θέα στα ήρεμα νερά του Τάμεση.

St Paul’s Cathedral: ένας ναός-ορόσημο

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου www.stpauls.co.uk δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Ο ναός που θα επισκεφθείτε θεωρείται ο πέμπτος που έχει αναγερθεί στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω διάφορων ιστορικών συγκυριών, όπως για παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666 μετά από την οποία ο ναός ξαναχτίστηκε εξαρχής σε πιο μοντέρνο στιλ. Στον χώρο του Αγίου Παύλου έχουν τελεστεί σημαντικές ακολουθίες και αν και η βασιλική οικογένεια πραγματοποιεί συνήθως τις σημαντικές τελετές της, όπως γάμοι και βαφτίσεις στο Westminster Abbey, ο γάμος του Κάρολου με την Νταϊάνα είχε γίνει στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Westminster Abbey: το αντίπαλο θρησκευτικό δέος

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Westminster ή Westminster Abbey, όπως αποκαλείται συνηθέστερα, www.westminster-abbey.org είναι μια μεγαλόπρεπη εκκλησία γοτθικού ρυθμού. Παραδοσιακά εδώ τελούνται όλες οι στέψεις, οι κηδείες και οι περισσότερες σημαντικές τελετές τής αγγλικής αριστοκρατίας. Εκτός από το ναό μην παραλείψετε και μια επίσκεψη στο μουσείο, που στεγάζεται κάτω από το σημείο που ήταν κάποτε οι κοιτώνες των μοναχών. Αυτό είναι και ένα από τα παλαιότερα σημεία του Αβαείου που χρονολογείται σχεδόν από την ίδρυσή του.

Λονδίνο βέβαια δεν είναι μόνο τα μουσεία και οι εκκλησίες. Στα must see περιλαμβάνεται, μια βόλτα δίπλα στον Τάμεση όπως και η επίσκεψη σε ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ, όπως το Φάντασμα της Όπερας ή το Cats. Έστω κι αν δεν καταλάβετε εκατό τοις εκατό την στιχομυθία, πράγμα λογικό όσο καλά κι αν είναι τα αγγλικά σας, είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη. Μην παραλείψετε, επίσης, μια βόλτα στο Covent Garden, ένα απόγευμα με τσάι “the english way”,μια κλασσική εμπειρία με Fish n Chips και ζεστή πατάτα φούρνου στο χέρι με ό,τι βάζει η όρεξή σας και φυσικά μια βόλτα στην Oxford Street, τον ατελείωτο δρόμο με τα μαγαζιά που ιδίως τέτοιες μέρες θα είναι μαγικά φωτισμένος με χιλιάδες λαμπιόνια αλλά και στο «ναό» του λονδρέζικου shopping, το Harrod’s.

ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΜΠΑΡΟΥΞΗ