5 οικονομικά νησιά να αποχαιρετήσετε τον Μάιο και να υποδεχτείτε το καλοκαίρι

poros
ΤΡΙΤΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2023

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, αλλά η καλοκαιρινή άδεια βρίσκεται ακόμη βασανιστικά μακριά. Κι επειδή ψάχνουμε πάντα αφορμή για ταξίδι, αυτή την περίοδο έχουμε μια πολύ δυνατή: τελειώνει η Άνοιξη και έρχεται το καλοκαίρι. Δεν πρέπει να το γιορτάσουμε –σε ένα κοντινό, οικονομικό νησί κατά προτίμηση;

Πόρος: για περιπέτειες στον Αργοσαρωνικό
Μόλις 1 ώρα (με το ιπτάμενο δελφίνι) ή 2 ώρες και λίγα λεπτά (με το ferry boat) μετά την επιβίβασή σας, ο Πόρος περιμένει να σας βάλει σε πρόωρη καλοκαιρινή διάθεση, με πολλούς τρόπους. Ξεκινήστε με επίσκεψη στο λεμονοδάσος του Γαλατά με βαρκάκι και συνεχίστε με βόλτα στα γραφικά σοκάκια με τα νεοκλασικά σπίτια. Απολαύσετε το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα από το ιστορικό ρολόι στην ψηλότερη κορυφή του λόφου και όταν πέφτει ο ήλιος, βάλτε τα απογευματινά/βραδινά σας και κάντε περαντζάδα στα διάφορα bar και cafe κατά μήκος της παραλίας στην πόλη του Πόρου ή επισκεφτείτε ένα από τα ωραία ταβερνάκια στον πεζόδρομο παράλληλα με την παραλία. Αν έχετε διάθεση για μπάνιο, προτιμήστε κυρίως το νότιο κομμάτι του που είναι κοντά στην πόλη και διαθέτει τις περισσότερες παραλίες. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και έναν από πιο όμορφους κολπίσκους του νησιού με άμμο, το Λιμανάκι της Αγάπης.

Άνδρος: και πολιτισμός και διασκέδαση
Περίπου δυο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, η Άνδρος είναι ένα μεγάλο νησί με δύο κέντρα που θα σας κρατήσει απασχολημένους όλο το Σαββατοκύριακο, με οικονομικά εισιτήρια. Το ένα κέντρο της είναι η Χώρα στα ανατολικά του νησιού, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και την ενετική αύρα της, όπου θα συναντήσετε έντονο το πολιτιστικό στοιχείο, με πολλά μουσεία, την Καΐρειο βιβλιοθήκη, το Εμπειρίκειο γυμνάσιο (ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος είχε καταγωγή από την Άνδρο) και τον εντυπωσιακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στα δυτικά, σας περιμένει το Μπατσί, το μεγάλο τουριστικό κέντρο της Άνδρου, ένα αμφιθεατρικά σχεδιασμένο, παραδοσιακό χωριό, που τα καλοκαιρινά βράδια μετατρέπεται στην καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού. Γύρω του βρίσκονται αρκετά χωριά όπως το Απρόβατο και «κρυμμένες» παραλίες σαν την Ανερούσα και την Αγία Μαρίνα. Το νότιο κέντρο του νησιού είναι η περιοχή του Κορθίου, σε μια εύφορη κοιλάδα με ένα επιβλητικό φαράγγι και άφθονα τρεχούμενα νερά. Εκεί δεσπόζει το Κάστρο Φανερωμένης, μια παλιά μεσαιωνική οχύρωση, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Στο Κόρθι θα βρείτε πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες, με πιο γνωστή της Γριάς το Πήδημα, σε μικρούς και μεγάλους όρμους. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια θα δείτε ανεμόμυλους και νερόμυλους, περιστεριώνες, μοναστήρια και ξωκλήσια, γεφύρια, όμορφα αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και καταπράσινους κήπους.

Σέριφος: για ηρεμία και θάλασσα
Παραδοσιακή νησιώτικη ατμόσφαιρα, κοντινή απόσταση από την Αθήνα και αρκετά ήσυχη, αυτή την εποχή η Σέριφος είναι ιδανική για χαλάρωση, χωρίς να σας κοστίσει ακριβά. Η βόλτα στη Χώρα του νησιού θα σας μαγέψει και σίγουρα επιβάλλεται, προκειμένου να περπατήσετε ανάμεσα στα λευκά σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, ενώ άλλοι μεγάλοι οικισμοί που αξίζει να επισκεφτείτε είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κένταρχος. Αν σχεδιάζετε εξόρμηση στις παραλίες, να σας πούμε ότι το νησί διαθέτει περισσότερες από 70, για όλα τα γούστα. Αν αναζητάτε κόσμο και κάτι κοντινό, το Λιβάδι είναι για εσάς, αλλά μην χάσετε μια βουτιά στην Ψιλή Άμμο στα ανατολικά, η οποία ψηφίστηκε και ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003, όπως και στον Άγιο Σώστη στα νοτιοανατολικά, μια απάνεμη παραλία με άμμο.

Αίγινα: για κοντινές αποδράσεις
Μια ανάσα από την Αθήνα, η Αίγινα είναι από τα πιο «βολικά» νησιά για απόδραση, ειδικά αν πρόκειται για Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για ένα νησί με ιστορία, κοσμοπολίτικο αέρα και πολλές επιλογές για να περάσετε τις ημέρες σας ευχάριστα. Αν την επισκεφτείτε με το έτερον ήμισυ, ένα υπέροχο μέρος με θέα είναι ο λόφος της Παλαιοχώρας με τα εκκλησάκια του, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Σαρωνικό από ψηλά. Kάντε τη βόλτα σας στο λιμάνι και την παραλιακή ζώνη της Αίγινας και μη διστάσετε να ανεβείτε σε μια παραδοσιακές άμαξες που σας περιμένουν, για να σας ξεναγήσουν στο νησί. Κάντε βόλτα στην πόλη της Αίγινας για να θαυμάσετε τα κτίρια του 19ου αιώνα, που είναι δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με έντονο το λαϊκό στοιχείο και οι πιο μερακλήδες, απολαύστε ούζο στον ήλιο, στην ψαραγορά. Στο νότιο μέρος του νησιού βρίσκεται το ψαροχώρι της Πέρδικας, ένα εξαιρετικά γραφικό μέρος, όπου μπορείτε  να απολαύσετε το ψάρι σας, αγναντεύοντας τη θέα.

Σκύρος: για εξόρμηση στις Σποράδες
Η Σκύρος τα τελευταία χρόνια αποτελεί ανερχόμενο νησί, που διατηρεί ακόμη χαμηλά τις τιμές του και ταιριάζει πολύ σε όσους θέλουν να δραπετεύσουν από τη ρουτίνα σε ένα νησί που συνδυάζει τον χαρακτήρα των Κυκλάδων και το πράσινο των Σποράδων σε ένα. Η πανέμορφη Χώρα της πάνω στο λόφο είναι το τέλειο μέρος για νησιώτικες βόλτες στα στενά, αλλά και για ποτό και φαγητό το βράδυ, όπου όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στο καλοκαίρι, τόσο περισσότερο αποκτά ρυθμό. Κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού, υπάρχουν διάσπαρτοι γραφικοί οικισμοί, κάθε ένας με τη δική του ξεχωριστή ομορφιά που συμπληρώνει όμως τη γενική εικόνα της. Από τη Χώρα μέχρι μαγευτικούς οικισμούς όπως ο Πεύκος, η Ατσίτσα, τα Μαγαζιά ή ο Μώλος, θα συναντήσετε πανέμορφα τοπία και μαγευτικούς προορισμούς. Στην νότια πλευρά της Σκύρου, όπου το περιβάλλον είναι άγριο και θυμίζει βουνό, ζούσαν παλιότερα τα σκυριανά αλογάκια, σήμα κατατεθέν του νησιού, τα οποία σήμερα είναι προστατευόμενο είδος, μαζί με τη φώκια monachus – monachus και τη χελώνα Caretta - Caretta. Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, διατηρητέα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, ενώ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, γεμάτο μνήμες και πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή της. Μην παραλείψετε να καθίσετε για πρωινό και καφέ στη Λιναριά και το Kavos Lounge Bar με την υπέροχη θέα στη θάλασσα.