Βουτιά στις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης

paralia-thalassa-kalokairi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η Guardian ξεχωρίζει τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης κι εμείς από αυτές επιλέγουμε τις αγαπημένες μας, για όσους σκοπεύουν να βουτήξουν εκτός Ελλάδας φέτος το καλοκαίρι. Για όσους θέλουν να βουτήξουν εντός συνόρων, θα ακολουθήσει διαφορετικό αφιέρωμα με τις ελληνικές παραλίες, γι’ αυτό... μην πάτε μακριά.

Villefranche-sur-Mer, Προβηγκία
Στην Κυανή Ακτή υπάρχουν πολλές πριβέ παραλίες, αλλά μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα δωρεάν στις δύο ελεύθερες παραλίες του Villefranche-sur-Mer. Η Plage des Marinières είναι πιο μεγάλη, κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, με απαλή, κίτρινη άμμο και πολλά εστιατόρια για να τσιμπήσετε κάτι μετά, ενώ η Plage de la Darse είναι γι’ αυτούς που αναζητούν περισσότερο την ησυχία τους, στην άλλη πλευρά της πόλης, με χαλίκι αντί για άμμο, αλλά υπέροχη για χαλάρωση.

La Concha, Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
Η παραλία αυτή είναι κάτι σαν… αρχηγός των παραλιών, μια από τις πιο όμορφες αστικές παραλίες της Ισπανίας. Τα νερά της έχουν ζαφειρένιο χρώμα, η άμμος της είναι λευκή, ενώ στο φόντο υπάρχει ένα δασώδες ακρωτήριο και ένα νησάκι, η Santa Clara με πολλά βαρκάκια. Η παραλία συνορεύει με δυο μικρότερες παραλίες, την Ondaretta που είναι σχεδόν η συνέχειά της στα δυτικά και την Zurriola πίσω από το παλάτι Kursaal, που είναι πιο δημοφιλής ανάμεσα σε σέρφερ.

Praia dos Galapinhos, Setúbal, Πορτογαλία
Αν οι πρώιμοι πορτογάλοι εξερευνητές έψαχναν τον παράδεισο στην άλλη άκρη του ωκεανού, θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει τον κόπο, αν βρίσκονταν εδώ. Η Praia dos Galapinhos θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί παραδεισένια, με την κρεμώδη λευκή άμμο της, τους πράσινους λόφους στο φόντο, τα κρυστάλλινα νερά της, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Το μόνο αρνητικό της είναι ότι η πρόσβαση γίνεται από ένα βραχώδες, δύσκολο μονοπάτι με στροφές ή σε άμπωτη από την παραλία, αν και οι δύο επιλογές είναι δύσκολες. Όπως θα ξέρετε, όμως, όσοι ψάχνετε τα καλύτερα νερά για τις βουτιές σας, οι πιο όμορφες παραλίες θέλουν πάντα κόπο.

Porto Giunco, Villasimius, Σαρδηνία
Η άμμος στην εν λόγω παραλία, η οποία χωρίζει τη λίμνη Notteri με τα φλαμίνγκο, από τη θάλασσα στα νοτιοανατολικά της Σαρδηνίας, έχει μια πολύ ιδιαίτερη ροζ απόχρωση από τα βράχια γρανίτη που την περιβάλλουν. Στα άκρα της 800 μέτρων παραλίας υπάρχουν και ξαπλώστρες, αλλά η υπόλοιπη είναι ελεύθερη, ώστε να απλώσετε την πετσέτα σας και να βουτήξετε στα τιρκουάζ νερά. Στο νότιο άκρο της, οι πιο ρομαντικοί μπορείτε να απολαύσετε μαγευτική θέα από ένα παλιό παρατηρητήριο.

Kabak, κοντά στο Uzunyurt Köyü, Muğla, Τουρκία
Άλλη μια δύσκολη περίπτωση παραλίας, αφού η άσφαλτος τελειώνει πάνω από το Kabak και χρειάζεται 4x4 για να κατέβει κάποιος τον ορεινό δρόμο, μέχρι να φτάσει στο «κρυμμένο» αυτό διαμάντι. Η θρυλική αυτή παραλία βρίσκεται στην καρδιά της εναλλακτικής σκηνής της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες, αλλά εκτός από τους «εναλλακτικούς» είναι ανοιχτή και στον υπόλοιπο κόσμο που θέλει να την ανακαλύψει. Πίσω από την παραλία υπάρχει δάσος με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, ενώ το μέρος είναι πολύ δημοφιλές ανάμεσα σε όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Blaće, Mljet, Κροατία
Ένα από τα πιο πράσινα νησιά της Αδριατικής, το Mljet έχει κάτι σπάνιο στην Κροατία: αμμώδεις παραλίες. Μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από την πολυσύχναστη παραλία Saplunara, η Blaće στον κόλπο Limuni στα νοτιοανατολικά του νησιού με τα πεύκα της, συνθέτει μια δροσερή και όμορφη καλοκαιρινή εικόνα, θυμίζοντας περισσότερο λίμνη. Εδώ θα βρείτε την ησυχία σας μακριά από ξαπλώστρες, κόσμο και φασαρία.