Αστυπάλαια: πάμε με το Tripment ως την πεταλούδα των Δωδεκανήσων (βίντεο)

astupalaia
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Το μακρινό αυτό νησί είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τις Κυκλάδες, αλλά θέλουν να γνωρίσουν και τα Δωδεκάνησα, σε ένα νησί που συνδυάζει στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Το Tripment βρέθηκε εκεί κι εμείς ταξιδεύουμε μαζί του για να πάρουμε μια γεύση από το νησί της πεταλούδας.

Μπορεί να βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, αλλά σίγουρα έχει κάτι από Κυκλάδες, διατηρώντας το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα και συνδυάζοντάς το με ψηλούς βράχους, λόφους και μια πανέμορφη, γραφική κατάλευκη Χώρα που δεσπόζει ψηλά και μπορεί κάποιος να τη θαυμάσει από διάφορα μακρινά σημεία του νησιού.

Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα και το Έξω νησί, με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά, ενώ το σχήμα της θυμίζει πεταλούδα, εξού και η ονομασία της ως η «πεταλούδα του Αιγαίου».

Οι παραλίες της είναι άγριες, αλλά θα βρείτε τιρκουάζ νερά αν πάτε με το καραβάκι στα νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπα. Αυτό, όμως, που θα σας κερδίσει πιο πολύ απ’ όλα είναι η πανέμορφη Χώρα της, χτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους: στη μία πλευρά, βρίσκεται το παλιό λιμάνι, ο Πέρα Γιαλός και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι.

Στη κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο Querini, το σπουδαιότερο αξιοθέατο του νησιού, κτισμένο με τη παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Από εκεί θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ήλιου. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ενώ μέσα στο κάστρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι και οι πολύ καλά 8 διατηρημένοι ανεμόμυλοι που βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της Χώρας και φαίνονται από πολλά σημεία του νησιού.

Μάθετε καλύτερα την Αστυπάλαια στο βίντεο του Tripment που ακολουθεί.

Διαβάστε περισσότερα για την Αστυπάλαια εδώ