Οι αεροπορικές βάζουν στόχο πιο οικολογικές πτήσεις

aeroplano-oikologia
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Η μόλυνση του αέρα απασχολεί πολλές αεροπορικές τελευταία και οι προσπάθειες για μείωση του αποτυπώματος φαίνεται να αυξάνονται.

Οι αεροπορικές εταιρίες φαίνεται πως έχουν κατανοήσει πλέον την ευθύνη τους στη μόλυνση του περιβάλλοντος, αφού σε αυτές οφείλεται το 2% των ετησίων παγκοσμίων εκπομπών υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό και ορισμένες κάνουν βήματα προς τη συρρίκνωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, ώστε να αποτελούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Η United, για παράδειγμα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική του κόσμου, σχεδίασε μια «πράσινη» πτήση προς Καλιφόρνια, μειώνοντας στο μηδέν τα απόβλητα καμπίνας και χρησιμοποιώντας ένα μείγμα βιοκαύσιμου, αντισταθμίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές υδρογονανθράκων. Η πτήση αυτή ονομάστηκε ως «πτήση για τον πλανήτη» και ήταν η πρώτη φορά που η αεροπορική συνδύασε όλες τις παραπάνω προσπάθειες σε μία και μόνο εμπορική πτήση.

Οι εταιρίες θα ήθελαν στο μέλλον να δουν τις πτήσεις τους να παράγουν μηδενικά απόβλητα, ενσωματώνοντας ανακυκλώσιμες και κομπόστ υπηρεσίες, κάτι που μάλλον δείχνει απαραίτητο, αν σκεφτούμε ότι η United Continental Holdings Inc. αναφέρει ότι μια μέση πτήση παράγει πάνω από 30 κιλά σκουπίδια.

Μέρος της προσπάθειας αποτελεί και η χρήση ανακυκλώσιμων πιάτων και μαχαροπίρουνων αντί των κλασικών, ενώ κάποιες εταιρίες, όπως η American Airlines Group Inc., η Alaska Air Group Inc., η Delta Air Lines Inc. και η United, έχουν ήδη αντικαταστήσει τα πλαστικά στικ και καλαμάκια με μπαμπού και άλλα βιώσιμα υλικά.

Η Delta έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ελαχιστοποιήσει το πλαστικό περιτύλιγμα και η United έχει τον μεγαλεπήβολο στόχο να μετατρέψει 700 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών σε 33 εκατομμύρια γαλόνια βιοκαύσιμου που μπορεί να αναμιχθεί με το παραδοσιακό καύσιμο. Έχει ήδη ξεκινήσει, μάλιστα, να χρησιμοποιεί μείγμα με βιοκαύσιμο στα αεροπλάνα της από το 2016 και μένει να δούμε τι άλλες «πράσινες» ενέργειες μας επιφυλάσσει το μέλλον.