Φλωρεντία: Μια πόλη «κολλημένη» στην Αναγέννηση

florentia-panorama
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Μίνι ταξιδιωτικός οδηγός για την πρωτεύουσα της Τοσκάνης.

Μπορείς να την δεις σε μια μέρα αλλά όσες φορές κι αν την επισκεφτείς θα έχει κάτι καινούριο να σου προσφέρει. Θα σε εντυπωσιάσει το φθινόπωρο, μα σου κόψει την ανάσα με την ομορφιά της την άνοιξη. Θα σε αναγκάσει να φας σε λίγες μέρες όσο gelato θα έτρωγες μέσα σε ένα μήνα και σίγουρα θα σε κάνει να ξεφύγεις από το διαθέσιμο budget σου για τα μουσεία.

Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Είναι η αρχόντισσα της Τοσκάνης και αν ήταν γυναίκα σίγουρα θα ήταν στρουμπουλή (πιθανότατα από το πολύ gelato, τη μπιστέκα φιορεντίνα και το λαμπρεντότο) και ερωτική, μια θεά που μοιάζει με θνητή αλλά δεν είναι. Όπως ακριβώς η «Αφροδίτη του Ουρμπίνο» του Τιτσιάνο που φιλοξενείται στη Φλωρεντία. Γιατί αυτή είναι πάνω από όλα η δύναμη της Φλωρεντίας, ο αναγεννησιακός της αέρας που μπορεί να σε παρασύρει αλλού…,σε μια άλλη εποχή, σε ένα ερωτικό παραμύθι, σε μια πρωτόγνωρη αίσθηση. Ίσως και σε ψευδαισθήσεις, μιας και η πόλη (καθόλου τυχαία) έχει χαρίσει το όνομά της σε μία ψυχοσωματική ασθένεια.

Το σύνδρομο Σταντάλ (Stendhal) , hyperkulturemia, ή σύνδρομο της Φλωρεντίας είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια που προκαλεί ταχυκαρδία, ζάλη, λιποθυμία, σύγχυση, ακόμα και παραισθήσεις, όταν ένα άτομο εκτίθεται στην τέχνη, συνήθως όταν η τέχνη είναι ιδιαίτερα όμορφη ή όταν υπάρχουν πολλά έργα τέχνης εκτεθειμένα σε έναν ενιαίο χώρο.

Η Φλωρεντία κυριολεκτικά ασφυκτιά από ομορφιά. Όπου κι αν κοιτάξεις υπάρχει κάτι να θαυμάσεις. Μια εκκλησία, ένα  περίτεχνο κτίριο που δεν ξέρεις τι είναι, μεγαλοπρεπή μουσεία, παλάτια, πύργοι, κήποι, ποτάμι, γέφυρες, πλατείες, αγάλματα, σιντριβάνια.  

Τι να δεις λοιπόν από όλα αυτά τα αξιοθέατα και πού να εστιάσεις;

Η to-do λίστα για τη Φλωρεντία περιλαμβάνει τα εξής:

1. Χάσου και δες την πόλη

Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
Η επίσκεψη στη Φλωρεντία αποτελεί μια εμπειρία των αισθήσεων. Πρώτα χορταίνει το μάτι- και μετά φυσικά το στομάχι. Το ιστορικό κέντρο της πόλης  είναι μικρό και γι’ αυτό μπορείς να το περπατήσεις εύκολα ώστε να χαθείς στα ατέλειωτα στενά και τις πλατείες της. Πολλά από τα διάσημα αξιοθέατά της είναι το ένα δίπλα στο άλλο, και το καταλαβαίνεις από τις ορδές των τουριστών που συνωστίζονται για να τα φωτογραφήσουν- και οι οποίες πολλαπλασιάζονται με απελπιστικό ρυθμό τους θερινούς μήνες.

Περπάτα και νιώσε την πόλη στην οποία άφησαν τα σημάδια τους τεράστιες προσωπικότητες, όπως ο Δάντης, ο Γαλιλαίος, ο Μποτιτσέλι, ο Ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, και άλλοι πολλοί.

Με μια πρώτη βόλτα λοιπόν μπορείς να δεις τα βασικά απ’ έξω κι έπειτα να αποφασίσεις ποια θα επισκεφτείς- γιατί όλα δεν γίνεται να τα δεις σε ένα ταξίδι. Και δεν θες κιόλας. Πρέπει να ξανάρθεις.

Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Φρόντισε όμως να μην φύγεις χωρίς να έχεις δει τα εξής:

Το σήμα κατατεθέν της πόλης, την Ponte Vecchio με τα χρυσοχοεία πάνω της-  φήμες λένε πως ενώ όλες οι άλλες γέφυρες της Φλωρεντίας βομβαρδίστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χίτλερ γοητευμένος από την ομορφιά της διέταξε να την αφήσουν.

Την κεντρική πλατεία (Piazza del Duomo) όπου δεσπόζουν μέσα στην αρχοντιά τους και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους ο Καθεδρικός Ναός (Duomo ή αλλιώς Santa Maria del Fiore)*, το καμπαναριό του  Τζιότο (Campanile di Giotto) και το βαπτιστήριο του San Giovanni.

Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Την πλατεία Δημοκρατίας (Piazza della Repubblica) με το καρουζέλ και τα καταστήματά της

Το Palazzo Vecchio και ολόκληρη την πλατεία τριγύρω (Piazza della Signoria) όπου βρίσκονται το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, ένα αντίγραφο του Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, η  Λότζια ντέι Λάντσι (Loggia dei Lanzi) , πάρα πολλά τουριστικά εστιατόρια και το μουσείο Ουφίτσι (Uffizi).

Την σούπερ σος Piazzale Michelangelo και τη γειτονιά Σαν Νικολό (San Niccolò)

Στον τρίτο κύκλο της σειράς Τέλεια Ληστεία (La casa de papel) θα καμαρώσουμε την Piazzale Michelangelo καθώς ο αναστημένος (;) Berlin συναντιέται εκεί με τον Professor.

Το Palazzo Pitti, με τους κήπους Μπόμπολι (Giardino di Boboli) και τους κήπους Μπαρντίνι (Giardino Bardini)

Βαρδαλαχάκη Ιωάννα

Τη Βασιλική του Τιμίου Σταυρού (Basilica di Santa Croce)*

To Ναό του Αγίου Πνεύματος (Basilica di Santo Spirito)*και ολόκληρη τη γειτονιά Oltrarno

Την πλατεία Σαν Μάρκο (Piazza San Marco), την Πινακοθήκη της Ακαδημίας (Galleria dell'Accademia di Firenze) με το ορίτζιναλ άγαλμα του Δαυίδ

Τη κεντρική αγορά (Mercato Centrale) και την υπαίθρια αγορά γύρω της

Την εκκλησία Santa Maria Novella*

* Με τις εκκλησίες της Φλωρεντίας δεν είναι να το ρισκάρεις. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος διάσημος ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας έχει βάλει το χεράκι του στη δημιουργία τους.

2. Αναζήτησε τη θέα

visitflorence
Η θέα κάθε πόλης με ποτάμι είναι πάντα όμορφη, πόσο μάλλον όταν η πόλη αυτή ονομάζεται Φλωρεντία. Μερικές καλές προτάσεις για να συγκλονιστείς από το πανοραμικό μεγαλείο της πόλης είναι οι εξής:

shutterstock

Η με εισιτήριο ανάβαση στον Πύργο του Αρνόλφο (Torre di Arnolfo), που βρίσκεται στο Palazzo Vecchio,  ή στον Πύργο του Σαν Νικολό (Torre di San Niccolò), που είναι ανοιχτός μόνο το καλοκαίρι

Η με εισιτήριο και ουρά ανάβαση στο καμπαναριό του Τζιότο (Campanile di Giotto)

Η εντελώς δωρεάν Piazzale Michelangelo, η λίγο πιο πάνω εκκλησία Σαν Μινιάτο (Basilica di San Miniato) και ο λίγο πιο κάτω Κήπος των Τριαντάφυλλων (Giardino delle rose)

Η με χαμηλό αντίτιμο αλλά πολύ κόπο για να ανέβεις επίσκεψη στο Φρούριο Μπελβεντέρε (Forte di Belvedere),

O γάμος της  Kim Kardashian και του Kanye West φιλοξενήθηκε στο Forte di Belvedere, με τις φήμες να λένε πως η ενοικίαση του χώρου κοστίζει κοντά 2.000.000 ευρώ.

Η με κοινό εισιτήριο περιήγηση στους κήπους  Boboli και Bardini

Η επίσκεψη στο χωριό Φιέζολε (Fiesole)

Υπάρχουν επίσης πολλές ταράτσες με θέα στην πόλη, ενώ ο τελευταίος όροφος του μουσείου Uffizi που λειτουργεί ως καφέ προσφέρει μια από πιο χαμηλά επισκόπηση της φιορεντίνικης ομορφιάς.

3. Βρες την τέχνη που σε εμπνέει και ακολούθησε τα ίχνη της

Για να τα βγάλεις πέρα με τόσες επιλογές στο καλλιτεχνικό κομμάτι πρέπει να εστιάσεις. Ξεκινώντας από το «σιγουράκι», που δεν είναι άλλο από το Uffizi, χρειάζεται μια μελέτη ώστε να μπορέσεις να «κοσκινίσεις» τις επιλογές σου.

Αν για παράδειγμα ταυτίζεσαι με τον Δάντη και θες να νιώσεις λίγο την ιστορία του μεγάλου ποιητή που γεννήθηκε στη Φλωρεντία αλλά πέθανε στην εξορία, υπάρχουν  5 τρόποι να ακολουθήσεις  τα ίχνη του και να πάρεις λίγα vibes από την λογοτεχνική του Κόλαση:

* Το σπίτι του (Casa di Dante). Με μικρό αντίτιμο αλλά δίχως σοβαρή σύνδεση με τον ποιητή γιατί το σπίτι πέρασε από πολλά χέρια και μορφές προτού πάρει μουσειακό χαρακτήρα.  Παρόλα αυτά εκεί είναι ο  χώρος που γεννήθηκε, και μάλιστα είναι πολύ όμορφα φτιαγμένος και γεμάτος πληροφορίες για τη ζωή του Ντάντε, που θα έλεγε κι ο Καζαντάκης.  
* Η νεκρική του μάσκα, η οποία εκτίθεται στο Palazzo Vecchio.
* O «τάφος» του στη Santa Croce και το άγαλμα που μας υποδέχεται στην εκκλησία. Βασικά ο τάφος είναι άδειος μιας και ο Δάντης πέθανε στη Ραβέννα ενώ ήταν εξόριστος. Η γενέτειρά του κάπου 200 χρόνια μετά το θάνατό του θυμήθηκε να διεκδικήσει τον ποιητή της.  Ζήτησαν έτσι τα λείψανά του αλλά το μόνο που πήραν ήταν ένα άδειο φέρετρο. Ο «τάφος« του έτσι αποτελεί περισσότερο ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του.
* Η γέφυρα της Αγίας Τριάδας (Ponte Santa Trinita), όπου φημολογείται πως ο Δάντης συνάντησε την αγαπημένη του Βεατρίκη.
* Η πέτρα όπου λέγεται πως ο Δάντης συνήθιζε να κάθεται και να βυθίζεται στις σκέψεις του- μάλλον περί κολάσεως. Οι πέτρες όμως που διεκδικούν το Δάντη είναι δύο. Sasso di Dante (η πέτρα του Δάντη) γράφει η μία, il vero sasso di Dante (η πραγματική πέτρα του Δάντη) γράφει η άλλη. Τελικά και οι δύο είναι πέτρες, και στις δύο καθότανε ο Δάντης ενώ και οι δύο βρίσκονται σε δρομάκια γύρω από τον Duomo.

Η Βεατρίκη ήταν ο πρώτος, μεγάλος και πλατωνικός έρωτας του Δάντη. Γνωρίστηκαν σε παιδική ηλικία αλλά τους χώρισε ο θάνατος. Το όνομά της εμφανίζεται σε δύο έργα του Δάντη, στη Νέα Ζωή και τη Θεία Κωμωδία.

Αν πάλι είσαι της street art απλά κάνε βόλτα στην πόλη, εστιάζοντας στη συνοικία San Niccolò, έχοντας ανοιχτούς τους αισθητήρες σου. Στη Φλωρεντία δραστηριοποιούνται εξαιρετικοί καλλιτέχνες της street art, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται :

  • ο διάσημος Clet Abraham που πειράζει τα σήματα οδικής κυκλοφορίας
  • ο Lediesis με τις σούπερ γυναίκες του
  • ο Blub που τοποθετεί μάσκες θαλάσσης και μπλε φόντο σε πασίγνωστα έργα τέχνης
  • και ο Exit Enter ο οποίος προτείνει δρόμους διαφυγής με οδηγό την καρδιά μας.

Ο Blub και άλλοι καλλιτέχνες της street art έχουν κοσμήσει με έργα τους την Trattoria Toscana Cent'Ori.

4. Γεύσου την τοσκάνικη κουζίνα
Η λίστα με τα φαγητά, το gelato και τα κρασιά θα ήταν ατελείωτη. Μία συμβουλή μόνο χωράει εδώ, απέφυγε τα τουριστικά μαγαζιά και τις τεράστιες ουρές. Πειραματίσου. Κάτσε μαζί με τους βέρους Ιταλούς κατάχαμα στις πλατείες για να πιεις το ποτό σου. Δοκίμασε τον μπουφέ με το απεριτίβο. Και γενικότερα δοκίμασε.

Με το τρένο μπορείς να πας βόρεια, στα Cinque Terre, ή νότια, στη Νάπολη!

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]