Ένα νορβηγικό νησί θέλει να γίνει το πρώτο μέρος στον κόσμο χωρίς… ώρα

sommarøy-norbigia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Δεν εύχεστε συχνά οι μέρες του καλοκαιριού να μην τελείωναν ποτέ; Κάτι παρόμοιο ζητούν και οι κάτοικοι ενός νορβηγικού νησιού, που θέλουν επίσημα να απαλλαγούν από ώρες και ωράρια.

Ένα νησί στη βόρεια Νορβηγία οργανώνει εκστρατείες για κάτι που σίγουρα δεν ακούμε συχνά: να απαλλαγεί από την ώρα. Ο λόγος για ένα νησί στο Δυτικό Tromsø, το Sommarøy, που η ονομασία του σημαίνει «Νησί του Καλοκαιριού», το οποίο θέλει να αυτοανακηρυχθεί το πρώτο μέρος του κόσμου χωρίς ζώνη ώρας, να πετάξει τα ρολόγια και να τα ανταλλάξει με λουλουδένια στεφάνια.

Σε αυτό το νησί, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο ήλιος δεν δύει από τις 18 Μαίου έως και τις 26 Ιουλίου για 69 ολόκληρες ημέρες. Ως εκ τούτου, οι ντόπιοι που έχουν ήδη περάσει τις μακρές πολικές νύχτες από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο, όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει ποτέ, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις «Λευκές Νύχτες» χωρίς να ασχολούνται με την ώρα. Εφόσον υπάρχει πάντα φως έξω, οι ίδιοι δρουν αναλόγως, γι’ αυτό και μπορεί κάποιος να δει στις 2 π.μ. παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο έξω στους δρόμους, ανθρώπους να βάφουν τα σπίτια τους και έφηβους να πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα.

Όλη αυτή την κατάσταση, οι ντόπιοι θέλουν να την επισημοποιήσουν, γι’ αυτό και στις 13 Ιουνίου συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για να υπογράψουν αίτηση ώστε η περιοχή να ανακηρυχθεί time-free zone. Οι ίδιοι ελπίζουν να απαλλαχθούν από τα παραδοσιακά ωράρια στα καταστήματα, στα σχολεία και στη δουλειά, αυξάνοντας την ελαστικότητά τους.

Όταν, μάλιστα, οι επισκέπτες περνούν τη γέφυρα προς το νησί, δεν συναντούν λουκέτα που συμβολίζουν αιώνια αγάπη, όπως σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά ρολόγια, που προετοιμάζουν τον επισκέπτη ότι μπαίνει σε ένα μέρος όπου η ώρα έχει ξεχαστεί.

Θα καταφέρουν άραγε να πετύχουν τον σκοπό τους; Μένει να το μάθουμε. Στο μεταξύ, οι ίδιοι απολαμβάνουν ένα ατελείωτο καλοκαίρι μέχρι να ξαναδύσει ο ήλιος τους έπειτα από μερικές εβδομάδες.