Ταξίδι σε 5 πανέμορφα νησιώτικα χωριά

apeiranthos-naksos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Μπορεί η Χώρα ενός νησιού να είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από ζωή και να δίνει τον παλμό, τα χωριά, όμως, είναι αυτά που φανερώνουν τον χαρακτήρα του και μας βοηθούν να εντρυφήσουμε στα ήθη και τα έθιμά του. Γι’ αυτό και βάζουμε πλώρη για πέντε πανέμορφα χωριά, που ξεχωρίζουν στη νησιωτική Ελλάδα.

Απείρανθος, Νάξος
Το διάσημο χωριό της ορεινής Νάξου μπορεί να βρίσκεται μακριά από θάλασσα, αλλά καταφέρνει και μαγνητίζει όλους τους επισκέπτες του νησιού με τον παραδοσιακό, πετρόκτιστο χαρακτήρα του. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 570 και 640 μέτρων στις ανατολικές υπώρειες του όρους Φανάρι και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, μετά το Φιλώτι. Έχει χαρακτηριστεί από το 1978 παραδοσιακός οικισμός και είναι ανεπτυγμένο γύρω από δύο Πύργους του 17ου αιώνα, που ανήκαν άλλοτε σε Φράγκους μεγαλογαιοκτήμονες. Διατηρεί ακόμη την ενετική αρχιτεκτονική του, με στενά καλντερίμια τα οποία διαθέτουν καμάρες και κάθε του γωνιά αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Ποσειδωνία, Σύρος
Γνωστή και ως Ντελαγκράτσια, η Ποσειδωνία είναι ένας οικισμός περίπου 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη, στον φαρδύ κόλπο του Φοίνικα. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε το θέρετρο των πλουσίων ντόπιων, γι’ αυτό και οι νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής εξοχικές επαύλεις, με πύργους και μεγάλους κήπους με πεύκα και φοίνικες, από τα τέλη του 19ου αιώνα, τραβούν το ενδιαφέρον και αποτελούν αξιοθέατα. Η πιο γνωστή είναι η έπαυλη Τσιροπινά, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και σήμερα χρησιμοποιείται για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις. Κοντά στον οικισμό θα βρείτε και πολλές επιλογές για μπάνιο, όπως τις παραλίες Βούλγαρη, Φετουρή, Αγκαθωπές και Κόμητο, ενώ πάνω στον λόφο δεσπόζει ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου από το 1860.

Άσσος, Κεφαλονιά
Η Άσσος είναι ένα πανέμορφο, βενετσιάνικο χωριουδάκι στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, από τα πιο γραφικά του νησιού και από τα πιο όμορφα που έχουμε δει γενικότερα. Η παραδοσιακή, επτανησιακή αρχιτεκτονική του κάνει τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά να… παίρνουν φωτιά και είναι το καλύτερο ξεκίνημα ημέρας να πιείτε ένα δροσερό καφέ πάνω από τη θάλασσα. Ακόμη κι αν μένετε μακριά, αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε.

Όλυμπος, Κάρπαθος
Η Όλυμπος είναι το πιο διάσημο χωριό της Καρπάθου και αυτό που ίσως κινεί το ενδιαφέρον πολλών τουριστών για να την επισκεφτούν, αφού θεωρείται ένας από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, απ’ όπου ο χρόνος δεν φαίνεται να περνά. Χαρακτηριστική είναι η θέα και η αίσθηση που αφήνει, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 310 μέτρων, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο «μπαλκόνι του Αιγαίου». Η δυτική της πλευρά είναι απόκρημνη πάνω από κατωφέρεια που καταλήγει στη θάλασσα ενώ η ανατολική της είναι πιο ομαλή με πρόσβαση στο επίνειό της, το  Διαφάνι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ο παραδοσιακός του χαρακτήρας, με τους κατοίκους του να μην αποχωρίζονται εύκολα τις τοπικές ενδυμασίες, ενώ διατηρούν τους γλωσσικούς τους ιδιωματισμούς και χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργαλεία στην αγροτική παραγωγή. Λόγω του αρχιτεκτονικούς της κάλλους, μάλιστα, αλλά και της πολιτισμικής της ταυτότητας, η Όλυμπος έχει οριστεί ιστορική έδρα του δήμου Καρπάθου και έχει ονομαστεί «Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου». Αν βρεθείτε εκεί Δεκαπενταύγουστο, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε και ένα από τα πιο  ξακουστά πανηγύρια των Δωδεκανήσων.   

Ζια, Κως
Η Ζια είναι ένα γραφικό χωριουδάκι στην πλαγιά του όρους Δίκαιος, περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη και περιτριγυρισμένο από κυπαρίσσια, πεύκα, βελανιδιές, ελαιώνες, με έντονη την αίσθηση της φύσης. Η θέα από το χωριό είναι μοναδική, με την Κω να απλώνεται στον ορίζοντα και τις ακτές της Μικράς Ασίας μαζί με την Κάλυμνο να φαίνονται στο βάθος, σε ένα υπέροχο σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Κάντε βόλτα στα πλακόστρωτα μονοπάτια του χωριού, θαυμάστε τα παραδοσιακά σπίτια και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και χειροποίητα γλυκίσματα.