Γνωρίστε το Δέλτα του Πηνειού, έναν μοναδικό υδροβιότοπο (βίντεο)

pineios
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Με πλούσια ιχθυοπανίδα, 226 ήδη πουλιών, ενδημικά και αποδημητικά, το Δέλτα του Πηνειού μεταξύ του Ολύμπου, του Κισσάβου και των Τεμπών αποτελεί έναν μοναδικό υδροβιότοπο που αξίζει να γνωρίσουμε.

Ο Πηνειός ή Σαλαβριάς είναι ποταμός της Θεσσαλίας, με τις πηγές του στην Πίνδο. Δέχεται όλα τα νερά από τους συγκλίνοντες ακτινοειδώς παραπόταμους της Δυτικής Θεσσαλίας, φτάνει στον θεσσαλικό κάμπο, όπου και διασχίζοντας το πέρασμα της περίφημης Κοιλάδας των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Όσσας, εκβάλλει στο Αιγαίο δημιουργώντας το Δέλτα του κοντά στην κωμόπολη Στόμιο.

Το Δέλτα του Πηνειού αποτελεί έναν υγρότοπο πολύ σημαντικό στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, ενώ ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά. Εκεί, επίσης, δραστηριοποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού με επίκεντρο δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το καγιάκ, το κανόε καγιάκ, δίνοντας έναν πιο περιπετειώδη και εναλλακτικό χαρακτήρα στην περιοχή.

Πέραν της οικολογικής του, όμως, αξίας, το Δέλτα παίζει σημαντικό ρόλο στην άρδευση, την κτηνοτροφία, την υλοτομία, την ύδρευση, αλλά και την αναψυχή, τον τουρισμό και την επιστήμη. Έχει, επίσης, πολιτιστική αξία καθώς βρίσκεται μεταξύ του Ολύμπου, της Όσσας και των Τεμπών, τριών σημαντικών τόπων της Ελλάδας.