Τι πρέπει να ξέρουμε πριν πεζοπορήσουμε σε υψηλές θερμοκρασίες;

pezoporia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Οι Active Sundays μοιράζονται μαζί μας 10 σημαντικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε για να είμαστε ασφαλείς αν πρόκειται να πεζοπορήσουμε το καλοκαίρι, κάτω από το καυτό φως του ήλιου.

Το γεγονός ότι το θερμόμετρο μπορεί να φτάνει τους 40 βαθμούς τώρα το καλοκαίρι δεν εμποδίζει λάτρεις της πεζοπορίας και του φυσικού τοπίου από το να συνεχίσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες. Αν, όμως, δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, μια πεζοπορία σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη, ειδικά αν είστε μόνοι, γι’ αυτό φροντίστε να μην πεζοπορείτε ποτέ χωρίς παρέα σε έντονες συνθήκες ζέστης, όσο κι αν σας ενθαρρύνει η καλή φυσική σας κατάσταση.

Για να μην μετατραπεί, λοιπόν, μια όμορφη εμπειρία σε δυσάρεστο γεγονός, δείτε τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στις πεζοπορίες, Active Sundays, που διοργανώνουν πεζοπορικές εκδρομές εβδομαδιαίως σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το link θα βρείτε τον πλήρη, ενημερωμένο οδηγό για πεζοπορία σε τέτοιες συνθήκες, απ’ όπου μπορείτε να τον κατεβάσετε, να τον τυπώσετε και να τον έχετε πάντα μαζί σας.

1. Επιλέξτε με σύνεση το πότε, πού και πόσο θα πεζοπορήσετε
Αποφύγετε το μεσημέρι και προτιμήστε τη νύχτα, ξεκινώντας πριν το χάραμα, δίνοντας προσοχή σε φίδια σε ζεστό καιρό κοντά σε σκιασμένες περιοχές.

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε την απαραίτητη φυσική κατάσταση και εγκλιματισμό
Χωρίς τον εγκλιματισμό σε υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για θερμοπληξία και καρδιακή ανακοπή. Φροντίστε, λοιπόν, να προπονείστε σε ζεστό περιβάλλον καθημερινά για 60 λεπτά και αλλάξτε το πλάνο τον διακοπών για να περιλαμβάνει χρόνο να εγκλιματιστείτε.

3. Επιλέξτε μονοπάτια με προσοχή και εξοικειωθείτε με χάρτες και κινδύνους στο βουνό
Η συνετή επιλογή μονοπατιού είναι πολύ σημαντική για έναν πεζοπόρο και πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας κάποιες παραμέτρους, όπως π.χ. το μονοπάτι να έχει κάποιες σκιασμένες περιοχές, να το διασχίζει τρεχούμενο νερό, να είναι σε χαμηλότερο ύψος για να είναι πιο δροσερό κ.ο.κ. Αποφύγετε τις άκρες και τις κόψεις και προχωρήστε αργά και σταθερά. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίσετε τον χάρτη τις περιοχής για εναλλακτικές διαδρομές και πιθανές εξόδους και προστατεύετε πάντα το κεφάλι σας με κράνος, όση ζέστη κι αν κάνει.

4. Ενημερωθείτε έγκαιρα και αποτελεσματικά για τον καιρό
Καταιγίδες μπορούν να συμβούν και όταν υπάρχει πολλή ζέστη, γι’ αυτό μην αμελείτε την πρόγνωση του καιρού και φροντίστε να ενημερώνεστε πάντα από ντόπιους για την κατάσταση που μπορεί να επικρατεί στο μέρος που θέλετε να επισκεφτείτε.

5. Εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
Μπορεί η ζέστη να σας κάνει να θέλετε να βγάλετε τα ρούχα σας, αλλά σε μια πεζοπορία χρειάζεται να φοράτε ρούχα που θα σας καλύπτουν και να είναι χαλαρά επάνω σας. Φορέστε μποτάκια ειδικά για το βουνό που να είναι σε καλή κατάσταση, φορέστε καλά γυαλιά ηλίου, καπέλο με γείσο και μην ξεχνάτε το αντηλιακό.

6. Παραμείνετε ενυδατωμένοι
Το σώμα μας χάνει περίπου ένα λίτρο νερού ανά ώρα σε κανονική πεζοπορία και μια δύσκολη διαδρομή σε ζεστό καιρό μπορεί να διπλασιάσει την ποσότητα αυτή σε απαιτήσεις. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι αναπληρώνετε τακτικά νερό και ηλεκτρολύτες, πάρτε μαζί σας περισσότερο απ’ όσο νομίζετε ότι θα χρειαστείτε και πίνετε τακτικά.

7. Φάτε σωστά και με μέτρο, αναλόγως τη δραστηριότητα
Ο στόχος είναι να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να περιορίσετε το φαγητό σας, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά σνακ με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ενεργειακές μπάρες, φρούτα και λαχανικά κ.ο.κ. Θυμηθείτε να ακούτε πάντα το σώμα σας, να τρώτε όταν πεινάτε και να ξεκουράζεστε όταν νιώθετε κουρασμένοι. Τροφές για να αναπληρώσετε ηλεκτρολύτες που χάνετε λόγω του ιδρώτα είναι οι μπανάνες, τα ξερά σύκα, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και τα κρακεράκια.

8. Μην ξεχνάτε τα έξτρα
Το κράνος, οι επιπλέον κάλτσες πεζοπορίας, το απωθητικό σπρέι για τα κουνούπια, το αντηλιακό, το μικρό σπρέι νερού, η ξηρά τροφή είναι μερικά από τα πράγματα που δεν πρέπει να αμελήσετε στην επόμενη πεζοπορία σας.

9. Περιορίστε το φορτίο σας και τα χιλιόμετρα
Όταν πακετάρετε, σκεφτείτε πώς θα απολαύσετε την πεζοπορία σας με τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς πολυτέλειες. Εκτός από το να περιορίσετε το βάρος που θα κουβαλάτε, σοφό είναι να περιορίσετε και τα χιλιόμετρα, για να είστε λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένεια ή τραυματισμό.

10. Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα θερμοπληξίας
Λόγω του ότι η θερμοπληξία είναι εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, πρέπει να δώσετε σημασία στα συμπτώματα. Αν είστε αναψοκοκκινισμένοι, μπερδεμένοι, ζαλισμένοι, αδύναμοι, με καυτό και ξηρό δέρμα χωρίς εφίδρωση και δεν μπορείτε να συνεχίσετε και νιώθετε εξάντληση, τότε έχετε θερμοπληξία. Αναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια και φροντίστε να ενυδατωθείτε άμεσα, να βάλετε τα πόδια σας ψηλά, να ρίξετε νερό στο πρόσωπο και τα ρούχα σας, να μεταφερθείτε κάπου σκιερά και ψυχρά και έπειτα στο κοντινότερο νοσοκομείο. Χωρίς άμεση θεραπεία, η θερμοπληξία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μάθετε περισσότερα εδώ, όπου μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό και να είστε πάντα ενημερωμένοι και ασφαλείς.