Αράχωβα: η πρωταγωνίστρια του χειμώνα

araxoba-i-protagonistria-tou-xeimona-protagonistria-tou-xeimona

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ορισμένοι την θεωρούν υπερτιμημένη. Αλλοι πάλι «ορκίζονται» στο όνομά της. Το πιο κοσμικό «χωριό» της Ελλάδας, η πολυδιαφημισμένη Αράχωβα ωστόσο, ξέρει να κρατά τις ισορροπίες. Και διαθέτει και μέρη, που ακόμη και οι «εχθροί» της ανυπομονούν να ανακαλύψουν...

Ορισμένοι την θεωρούν υπερτιμημένη. Αλλοι πάλι «ορκίζονται» στο όνομά της. Το πιο κοσμικό «χωριό» της Ελλάδας, η πολυδιαφημισμένη Αράχωβα ωστόσο, ξέρει να κρατά τις ισορροπίες. Και διαθέτει και μέρη, που ακόμη και οι «εχθροί» της ανυπομονούν να ανακαλύψουν...

Σίγουρα θα την έχετε επισκεφθεί πάνω από μία φορά. Η «Μύκονος του χειμώνα», όπως εύστοχα την αποκαλούν, είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 940 μέτρων ανάμεσα στις προομηρικές πόλεις Ανεμώρεια και Κυπάρισσο. Η Αράχωβα ή Πετρίτης, όπως λεγόταν παλιά, αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το πρώτο σε προτιμήσεις χειμερινό θέρετρο των Ελλήνων.

Πανέμορφη και διαχρονική, η νύφη του χειμώνα είναι πλούσια και σε ιστορία. Εδώ, το 1826, ο Καραϊσκάκης εξολόθρευσε την στρατιά του Μουσταφάμπεη και απελευθέρωσε την Ανατολική Στερεά. Η μυθολογία επίσης αναφέρει, πως στις κοντινές βουνοπλαγιές, στο λεγόμενο Κωρύκειο Άντρο-που σύμφωνα με τη λαϊκή φαντασία είχε δωρίσει ο θεός Απόλλωνας στην Κωρύκεια νύφη-κατοικούσαν μέσα σε μυστηριώδεις σπηλιές ο θεός Πάνας και οι νύμφες του, προσθέτοντας και αυτοί με τη μυθική παρουσία τους μια πινελιά στο πορτρέτο της Αράχωβας.

Το Κωρύκειο Άντρο, ονομάζεται και Σαρανταύλι, γιατί σύμφωνα με τις παραδόσεις, διέθετε 40 αυλές, στις οποίες κρύβονταν οι κάτοικοι της περιοχής για να σωθούν από τις φονικές επιδρομές του Ξέρξη.

Η χαρά των σκιέρ

Αγαπημένος τόπος των απανταχού σκιέρ, η Αράχοβα έχει κατακτήσει τον τίτλο του πιο «καυτού» χιονοδρομικού προορισμού στην Ελλάδα. Οι μοναδικές εμφανίσεις των φανατικών του σκι «δένουν» αρμονικά με τις επιδρομές των «κοσμικών», που δεν χάνουν ευκαιρία να συναντηθούν στα μικρά ταβερνάκια της γραφικής πόλης, μακριά από τις Σειρήνες της πολύβουης πρωτεύουσας.

Οι σκιέρ κατακλύζουν κάθε Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, σκίζοντας με τα πολύχρωμα πέδιλά τους το παχύ χιόνι στις πίστες Φτερόλακα και Κελάρια. Με ομολογουμένως άρτια χιονοδρομική υποδομή, οι πίστες του Παρνασσού, που ξεκινούν από το υψόμετρο των 1.800 μέτρων και φθάνουν τα 2.200 μέτρα, διαθέτουν αναβατήρες και χωρίζονται σε πίστες για σλάλομ, σε πίστες-πιάτο και σε παιδικές. Αν τώρα είστε αρχάριοι, μπορείτε να πάρετε μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτές, που διδάσκουν στις σχολές σκι, ενώ μπορείτε και να νοικιάσετε «πολύχρωμο» εξοπλισμό στα ειδικά καταστήματα, που θα βρείτε διάσπαρτα τόσο στην πόλη όσο και στο χιονοδρομικό κέντρο.

Είκοσι πίστες συνολικής διαδρομής 14.000 μέτρων φιλοξενούν καθημερινά χιλιάδες σκιέρ, αλλά και λάτρεις του snow board, που εντυπωσιάζουν το κοινό με τις φιγούρες τους. Και αν το σκι δεν σας εντυπωσιάζει, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό σας στο εστιατόριο ή στο μπαρ του χιονοδρομικού, όπου ενδεχομένως θα συναντήσετε και αρκετούς γνωστούς σας από την Αθήνα…

Η «λευκή» πόλη

Αν δεν είστε fan του σκι, μην απογοητεύεστε, καθώς σίγουρα θα ενθουσιαστείτε από την πληθώρα επιλογών, που σας προσφέρει η κοσμοπολίτικη Αράχωβα. Παραδοσιακοί ξενώνες με πανέμορφη διακόσμηση, πεκτρόκτιστα σπιτάκια με καμινάδες που καπνίζουν, πλακόστρωτα δρομάκια και μαγαζιά για κάθε γούστο, σίγουρα θα σας κλέψουν την καρδιά.

Βέβαια, επειδή η Αράχωβα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα συνωστισμού, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, η πρότασή μας είναι να πάρετε ένα διήμερο άδεια από τη δουλειά και να το αφιερώσετε στην εξερεύνησή της κάποια καθημερινή, που δεν γίνεται το αδιαχώρητο! Άλλος ένας λόγος για να ακολουθήσετε την πρότασή μας είναι και το γεγονός, πως οι ξενώνες τις καθημερινές, μειώνουν τις τιμές τους έως και 50% ενώ και στις ταβέρνες και στα παραδοσιακά καφενεδάκια, θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα, καθώς τα Σαββατοκύριακα ενδέχεται να μην βρίσκετε ούτε καν τραπέζι...

Αν χρειάζεστε κάποιο χρόνο για να απομονωθείτε, να ζήσετε μακριά από όλους και από όλα, απλά κάντε μια βόλτα στα γραφικά στενάκια της Αράχωβας προς τον Άγιο Γεώργιο. Εκεί, μακριά από το πλήθος της πλατείας, θα αφουγκραστείτε τη βουβή ιστορία των πέτρινων αρχοντικών αλλά θα συναντήσετε και τους φιλόξενους ντόπιους, που είναι πάντα πρόθυμοι να σας αποκαλύψουν κάποιο μυστικό του τόπου τους.

Και αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μπορείτε να επισκεφθείτε και την Ιτέα, τους Δελφούς ή και το Γαλαξίδι, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για εκδρομή αυτή την εποχή.

Παράδοση και clubbing!

Η Αράχωβα είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα, που συνδυάζει την παράδοση και την ιστορία με την έντονη ζωή και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Εκατοντάδες επώνυμοι την έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια για χειμερινό στέκι τους και δεν παύουν να επαινούν τα θέλγητρά της. Υπερπολυτελή σαλέ και βίλες αξιώσεων κοσμούν τις πλαγιές της ενώ πανάκριβα αυτοκίνητα διασχίζουν κάθε Σαββατοκύριακο τον πολύπαθο κεντρικό της δρόμο.

Ωστόσο, πέρα από meeting point, της αθηναϊκής αφρόκρεμας, η Αράχωβα διαθέτει και σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αλλά και οι θαυμάσιες τοιχογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες. Το χαρακτηριστικό ρολόι, στην είσοδο της Αράχωβας, αποτελεί το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο ενώ και η βόλτα στα καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα, τα ξυλόγλυπτα και τη φορμαέλα Παρνασσού, σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Υπέροχα γλυκά του κουταλιού, πολύχρωμα υφαντά, παραδοσιακές χυλοπίτες, χωριάτικα λουκάνικα και φυσικά η διάσημη πλέον φορμαέλα, θα γεμίσουν τις βαλίτσες της επιστροφής σας. Και μη νομίζετε ούτε στιγμή, πως όπως στα περισσότερα ελληνικά χωριά μόλις σουρουπώσει η ζωή σταματά. Μαγαζιά κάθε είδους με υπέροχη μουσική, θεϊκές γεύσεις, καφέ για όλα τα γούστα και ατμοσφαιρικά μπαράκια, θα σας μεταφέρουν νοερά στα υπερπολυτελή χιονοδρομικά θέρετρα του εξωτερικού, που το κέφι ανάβει μετά τις πολύωρες καταβάσεις στις πίστες.

Ακόμη λοιπόν και αν ανήκετε στους «πολέμιους» της κοσμικής Αράχωβας, βάλτε στην άκρη τον όποιο δισταγμό σας και δώστε της την ευκαιρία να σας αποδείξει, πως δεν στέφθηκε τυχαία η πρωταγωνίστρια του χειμώνα...

Θα πάτε:

Για τους Αθηναίους, η Αράχωβα αποτελεί αγαπημένο προορισμό κυρίως λόγω της εγγύτητάς της με την πρωτεύουσα (περίπου 160 χλμ.)

Θα μείνετε:

Πληθώρα επιλογών για όλα τα βαλάντια θα βρείτε στην Αράχωβα για τη διαμονή σας. Από ζεστούς, οικογενειακούς ξενώνες μέχρι υπερπολυτελή ξενοδοχεία, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. Από ξενοδοχεία σας προτείνουμε τα: «Santa Marina Αράχωβα» (τηλ: 22670 31230, www.santa-marina.gr ), το «Ανεμόλια» (τηλ: 22670 31640, www.anemolia.gr ), το «Λυκώρεια» (τηλ: 22670-31180, www.likoria.gr ) και το «Alpen House», (τηλ: 22670-31970, www.alpenhouse.gr ) ενώ αν θέλετε να μείνετε λίγο πιο έξω από την Αράχωβα, επιλέξτε το «Elatos Resort», (τηλ: 210 36.44.666, www.elatos.com ). Από ξενώνες σας προτείνουμε το «Καταφύγιο» (τηλ: 22670-32233, www.arachovakatafygio.com ), τον ξενώνα «Γκενεράλη» (τηλ: 22670-31529, www.generalis.gr ) καθώς και «Αριάδνη» (τηλ: 22670-31247, www.ariad.gr ).

Θα φάτε:

Τι άλλο πέρα από κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αρνί σούβλας, πίτες και φυσικά ψητή φορμαέλα; Σας προτείνουμε τις ταβέρνες: «Αρχοντικό» ( www.toarhontiko.gr ) , «Καπλάνης» ( www.kaplanistaverna.gr ), «Παναγιώτα» και «Καραθανάσης».

Θα διασκεδάσετε:

Στο κλασσικό πλέον «Εμπορικό» με το ηλιόλουστο αίθριο, στο «Φλοξ», στο "Snow Me" και στο «Υάμπεια».

Χρήσιμες συνδέσεις:

Περισσότερες πληροφορίες για την Αράχωβα θα βρείτε στα: www.arachova.com , www.arachova.gr , και www.parnassos-ski.gr για τους οπαδούς του σκι.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ