24 ώρες στη λίμνη Κόμο: 4 στάσεις για να χορτάσεις ομορφιά

limni-komo-varenna-passeggiata-degli-innamorati-4 Βαρδαλαχάκη Ιωάννα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Μπορεί να είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, στην καρδιά πολλών όμως η λίμνη Κόμο που σκορπά απλόχερα την ομορφιά έρχεται πρώτη.

Πολυφωτογραφημένη, προκλητικά ρομαντική και απελπιστικά γραφική η λίμνη Κόμο είναι γνωστή για τα χωριά με τα αναρίθμητα στενά και την «ανυπόφορη» θέα, τις Άλπεις που υψώνονται πίσω της φτιάχνοντας το τέλειο ειδυλλιακό σκηνικό, τους άπειρους τουρίστες, τα γιοτ και φυσικά τον George Clooney.  

Η λίμνη Κόμο βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία.  

Χάρη στον Clooney, σε πολλούς celebrities και εύπορες προσωπικότητες που διαθέτουν παραθεριστικές κατοικίες σε διάφορες περιοχές γύρω από τη λίμνη, οφείλεται επιπλέον η φήμη του πολυτελούς προορισμού. Το συνήθειο μάλιστα αυτό των ευκατάστατων να παραθερίζουν στην περιοχή κρατάει από την ρωμαϊκή εποχή όταν οι μαρκήσιοι και οι βασιλείς απολάμβαναν την ομορφιά της λίμνης μέσα από τις επιβλητικές βίλες τους.

 Η επίσκεψη στη λίμνη, ωστόσο, καθόλου απαγορευτική δεν είναι για τουρισμό με πιο χαμηλά βαλάντια. Χώρια που προσφέρεται και για μονοήμερη απόδραση (η πόλη Κόμο απέχει από το Μιλάνο 36 λεπτά με το τρένο και η Βαρένα 1 ώρα).  

Να σημειώσουμε βέβαια κάπου εδώ πως ο σωστός τρόπος για να επισκεφτεί κανείς τη λίμνη είναι να μείνει μερικές μέρες εξερευνώντας όλα τα, ομολογουμένως αρκετά, χωριά της. Εμείς κάναμε το «λάθος» τρόπο. Ευτυχώς όμως 24 ώρες στη λίμνη Κόμο ισοδυναμούν με πάνω από 24 ευκαιρίες να απολαύσουν τα μάτια σου εικόνες πραγματικής ομορφιάς, από αυτήν που μόνο τα ιταλικά τοπία μπορούν να σου προσφέρουν και την οποία ένας blogger θα όριζε ως instagrammable spot- το είπαμε, απελπιστικά γραφική.  

Η λίμνη έχει στεγάσει ένα από τους μεγαλύτερους έρωτες της ιταλικής λογοτεχνίας, τον έρωτα του Ρέντσο και της Λουκίας στο βιβλίο «Οι αρραβωνιασμένοι» του Αλεσσάντρο Μαντσόνι.  

Στάση 1η: Κόμο (Como) 

Η γενέτειρα του εφευρέτη της μπαταρίας Αλεσάντρο Βόλτα- και να μην το ξέρεις φροντίζουν να το ξεκαθαρίσουν τα αρκετά μνημεία της πόλης αφιερωμένα στον Ιταλό φυσικό - είναι γεμάτη με επαύλεις, πλατείες, μαγαζιά και παραλιακούς δρόμους που σε προσκαλούν να τους περπατήσεις.  

Το Κόμο σφύζει από ζωή, είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Λομβαρδίας, χαρίζει το όνομά του στη λίμνη και αποτελεί ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κανείς την απόδρασή του στη λίμνη- γιατί ως πόλη έχει αρκετά καλή σιδηροδρομική σύνδεση με το Μιλάνο και γιατί τα περισσότερα ferry που οδηγούν στα χωριά γύρω από τη λίμνη ξεκινούν από εκεί.  

Στάση 2η: Μπρουνάτε (Brunate) 

Αρκετοί όταν επισκέπτονται τη λίμνη επικεντρώνονται στα χωριά της περιοχής με αποτέλεσμα να παραλείπουν το Κόμο και να χάνουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με το τελεφερίκ ως το Μπρουνάτε, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην πλαγιά πάνω από την πόλη. Μέσα σε λίγα λεπτά το τελεφερίκ ανεβαίνει την πλαγιά και σε «πετάει» μπροστά σε μια συγκλονιστική θέα, η λίμνη- όση είναι ορατή βασικά- και γύρω της τα φώτα της πόλης.  

Στάση 3η: Μπελλάτζο (Bellagio) 

Οι περισσότεροι όταν αναφερόμαστε στη λίμνη Κόμο έχουμε στο μυαλό μας κάποια εικόνα από το Μπελλάτζο. Παίρνοντας το ferry από το Κόμο σε 1 ώρα αν έχεις πάρει το γρήγορο και ακριβό ή σε 2 ώρες αν έχεις πάρει το πολύ οικονομικό, πιο αργό αλλά και πιο συχνό, βρίσκεσαι στα στενάκια του πιο δημοφιλούς χωριού της λίμνης, γνωστού και ως το «κόσμημα της λίμνης Κόμο». Τα στενά του Μπελλάτζο αγκομαχούν από τους τουρίστες και τις συνεχείς προσπάθειες λήψης της τέλειας φωτογραφίας τη στιγμή που το πραγματικά πιο υπέροχο σημείο της είναι το lungomare, ο παραλιακός πεζόδρομος που οδηγεί στη Villa Melzi και τους κήπους της.  

Στάση 4η: Βαρένα (Varenna) 

Αδικημένος προορισμός της λίμνης Κόμο, η Βαρένα κρύβει όλη της την ομορφιά στα στενά της. Σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με το Μπελλάτζο και το Μενάτζιο, τα τρία χωριά έχουν ξεχωριστή και συχνή σύνδεση μεταξύ τους. Έτσι σε λιγότερο από 20 λεπτά και προτού προλάβεις να χωνέψεις την ομορφιά που θαύμασες στο Μπελλάτζο, σε χτυπάει με το καλωσήρθες ο «περίπατος των ερωτευμένων», ο πεζόδρομος δηλαδή που οδηγεί από  το λιμάνι στο κέντρο του χωριού και σου δίνει την αίσθηση ότι περπατάς στο νερό.  

Αγαπάμε Ιταλία και προτείνουμε Φλωρεντία, Cinque Terre και Νάπολη

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]