Τι συνέβη στο blueFest Crete 19 Culture & Beyond στην Κρήτη;

minos-beach-art-hotel
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στο ξενοδοχείο Minos Beach Art Hotel στην Κρήτη, το οποίο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το blueFest Crete | Culture & Beyond του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στις 13-14 Ιουλίου 2019 στο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Ho-tels & Resorts, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Σε ένα άριστα οργανωμένο διήμερο, το φεστιβάλ κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο να τιμήσει τους στόχους του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που, έχοντας ως παρακαταθήκη τη μακρά ιστορία του στο πλευρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, πέτυχε να αναδείξει το έργο Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών, και να ενισχύσει τους δεσμούς του τουρισμού με τον πολιτισμό και την καινοτομία.

Έχοντας αφιερώσει την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στην τέχνη και τη δεύτερη στην προβολή του πλούτου της κρητικής γης και γαστρονομίας, οι πολλοί και σημαντικοί καλεσμένοι και επισκέπτες του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις εικαστικές δράσεις, αλλά και να γευτούν τις νοστιμιές από μια πληθώρα γαστρονομικών εκδηλώσεων, γνωρίζοντας παράλληλα από κοντά ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κρήτης.

Άποψη του έργου Come with the wind

Ο πολιτισμός στο επίκεντρο
Η εκκίνηση του φεστιβάλ έγινε το Σάββατο 13 Ιουλίου οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Come with the Wind όπου παρουσιάστηκε η δημιουργία του εικαστικού Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη, με την οποία κατάφεραν να κερδίζουν το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019.  Το έργο θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του ιδρύματος στο ανοιχτό μουσείο του Minos Beach art hotel και αποτελεί έναν συνδυασμό γλυπτικής και ηχητικής εγκατάστασης που εμπνέεται από το αρχαίο μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού και στην εικαστική έκθεση Blue Nights της οποίας την επιμέλεια είχε ο κ. Σωτήρης Μπαχτσετζής, ιστορικός τέχνης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Πρόκειται για μια έκθεση με τα έργα video art των Αλέξανδρου Κακλαμάνου (Full Cir-cle), James Lane (Ονειρομαντείο) και Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου (Η Αγία Θέα / The Holy View), που άντλησε έμπνευση από την παράδοση των θερινών σινεμά και κατάφερε να μαγέψει τους επισκέπτες, γεμίζοντάς τους με νοσταλγία, μέσα από τις προβολές. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους κήπους του Minos Beach art hotel ανακαλύπτοντας τις προβολές που κατάφεραν με μοναδικό τρόπο να συνδέσουν το τοπικό στοιχείο με τη χωρίς σύνορα αδέσμευτη αίσθηση που οφείλει να προσφέρει η τέχνη! Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτώβρη 2019.

Οι δράσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν μελωδικά, μέσα από την πραγματοποίηση της υπέροχης μουσικής παράστασης «Ραδιοθεραπεία» από τον συνθέτη και μόνιμο κάτοικο Αγίου Νικολάου, Νίκο Ξυνό. Η «Ραδιοθεραπεία» που αποτελείται από ένα σύνολο δημιουργιών του συνθέτη σε lounge, ethnic, jazz ρυθμούς, μετράει αισίως δέκα έτη παρουσίας και βρέθηκε δικαίως στην τιμητική θέση του κλεισίματος της πρώτης μέρας του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond,  αποδεικνύοντας στην πράξη τη στήριξη που δίνει το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στην τοπική καλλιτεχνική κοινότητα της Κρήτης.

Ο κ. Γιάννης Μπαξεβάνης, consultant chef της bluegr Hotels & Resorts στην παρουσίαση της θεματικής Γαστρονομία της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, lovegreece.com στο Minos Beach art hotel

Μια γεύση από παραδοσιακή κρητική γαστρονομία
Με σκοπό να παρουσιάσει και να προβάλει την κρητική γαστρονομία και παράδοση στη σύγχρονη εποχή, το LoveGreece.com η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη για την αναγνώριση του ελληνικού ταλέντου σε οποιονδήποτε τομέα δημιουργικότητας με στόχο την προβολή του έργου επιτυχημένων Ελλήνων στη χώρα και στο εξωτερικό, διοργάνωσε στο πλαίσιο του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond την τρίτη θεματική παρουσίαση για το 2019 που αφορά τη Γαστρονομία.

Στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 14 Ιουλίου, σε απόλυτη σύμπραξη και αγαστή συνεργασία με τον βραβευμένο chef Γιάννη Μπαξεβάνη που έχει αναλάβει τη θέση του consultant chef της bluegr Hotels & Resorts και ταυτίζεται πλήρως με το όραμα του LoveGreece.com για την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση επιλεγμένων προϊόντων και παραγωγών από την Κρήτη.

Η φιλοσοφία του γνωστού chef άλλωστε ταυτίζεται απόλυτα με αυτή του ξενοδοχειακού ομίλου της bluegr Hotels & Resorts και του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, έχοντας εντρυφήσει στην αγάπη για τα ελληνικά, και δη τα κρητικά, προϊόντα και την ανάδειξη της τοπικής πρώτης ύλης ως τον γαστρονομικό θησαυρό υγείας που πραγματικά είναι. Έτσι, το κρητικό ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα βουνά της Κρήτης, τα εκλεκτά αρτοποιήματα και τα τοπικής παραγωγής ζυμαρικά βρέθηκαν να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σπουδαίας παράστασης που πραγματοποιήθηκε στο Minos Beach art hotel.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολή με τα 160 και πλέον μέλη παραγωγών, τα οικογενειακά αναψυκτικά Γεράνι, τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά Καλογεράκη, τα ξεχωριστά αλλαντικά της οικογένειας Κασσάκη, το Κτήμα Βασιλάκη δείγμα επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης, τα…Μερακλίδικα μεζεδάκια της οικογένειας Κυριακάκη, τα πολύ επιτυχημένα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα του Σαβοϊδάκη, τα εδέσματα της φάρμας Αλεξανδράκη και οι βραβευμένες νοστιμιές της φάρμας Καραλάκη, η καινοτόμος και πρωτοποριακή BioAroma, τα Αγνά Προϊόντα Κρήτης Αφοί Ζερβού με το τυρί Γαλένι, τα παραδοσιακά προϊόντα Physis of Crete, αλλά και οι θησαυροί από χαρούπι της Creta Carob, παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και στο άμεσο μέλλον από όλα τα επικοινωνιακά κανάλια του LoveGreece.com!

O κ. Σωτήρης Μπαχτσετζής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στα εγκαίνια της έκθεσης Blue Nights

Η τέχνη της φιλοξενίας
Αξίζει να σημειωθεί ο ιδιαίτερα θετικός ρόλος που διαδραμάτισε για το blueFest Crete 19 | Culture & Be-yond το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στο υπέροχο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Hotels & Resorts και των Small Luxury Hotels of the World. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ύφος του, η υπαίθρια γκαλερί τέχνης που φιλοξενεί στους χώρους της έργα του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη αλλά και η πλούσια γαστρονομική ιστορία του Minos Beach art hotel συνέθεσαν το ιδανικό σκηνικό για το πολιτιστικό φεστιβάλ.

Δεν αποτέλεσε λοιπόν παρά φυσικό επόμενο το γεγονός ότι πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το φετινό blueFest Crete 19 | Culture & Beyond, το πολιτιστικό φεστιβάλ που είναι πλέον βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει έναν θεσμό αφιερωμένο στην προβολή της Κρήτης.

Το blueFest Crete 19 | Culture & Beyond στήριξαν η bluegr Hotels & Resorts ως Χορηγός Φιλοξενίας, η εταιρεία Crete Transfer, το Κτήμα Λυραράκη και το κρασί  Zazazu | The New Obsession. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα madamefigaro.gr και Tasty Guide των Αττικών Εκδόσεων,  το elculture.gr, o όμιλος Κρήτη TV ( Κρήτη TV, 98,4, neakriti.gr, Κρήτη),  η εφημερίδα Ανατολή, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λατώ 103,3 FM και 104,4 FM radio.

Η έκθεση Blue Nights καθώς και το Ανοιχτό Μουσείο θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό ως το τέλος Οκτωβρίου.