Παγωμένες βουτιές σε 4 πανέμορφα ποτάμια της Ελλάδας

axerontas
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Όποιος χρειάζεται ένα break από τις ρακέτες και τις ξαπλώστρες και αναζητά λίγη δροσιά και φύση παραπάνω, ας έρθει μαζί μας για 4 παγωμένα μακροβούτια για τολμηρούς στα όμορφα και καθαρά ποτάμια της Ελλάδας.

Αχέροντας, Ήπειρος
Σε ένα πανέμορφο τοπίο που έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το μπάνιο στον Αχέροντα σίγουρα θα αποτελέσει εμπειρία. Το ποτάμι κυλάει στην περιφέρεια της Ηπείρου μέσα από τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, ενώ έχει πολλές πηγές. Λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Σημειώστε ότι το τμήμα του Αχέροντα που προτιμούν οι περισσότεροι είναι στην Γλυκή, στα όρια των νομών Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, όπου τα νερά του είναι ρηχά και καθαρά, αλλά ταυτόχρονα πάρα πολύ παγωμένα. Στις όχθες του ποταμού θα συναντήσετε άμμο και πυκνή βλάστηση, αποτελώντας το ιδανικό σκηνικό για να χαλαρώσετε στη φύση. Κι αν είστε πιο δραστήριοι, διάφορες περιπέτειες με κανό, καγιάκ και ράφτινγκ σας περιμένουν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διάσχισης του ποταμού μέχρι τις εκβολές του στην Αμμουδιά, με πιο κατάλληλο σημείο κατάβασης τα Στενά.

Νέδα, Πελοπόννησος
Στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, η Νέδα είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχει ονομασία θηλυκού γένους, από την νύμφη Νέδα. Ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση και κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας.  Ο μεγαλύτερος, μάλιστα, βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Και πάλι οι πιο δραστήριοι μπορούν να τολμήσουν ποταμοδιάσχιση που αποτελεί μια μοναδική εμπειρία σε αυτή την ανεξερεύνητη μέχρι πρόσφατα γωνιά της ελληνικής φύσης και να θαυμάσουν τις συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, την πλούσια βλάστηση, τα ανοιχτοπράσινα νερά και τους επιβλητικούς βράχους που συνθέτουν ένα τοπίο-ζωγραφιά.

Βενέτικος, Μακεδονία
Ο Βενέτικος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, που πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανατολικά. Λίγο νοτιότερα των Γρεβενών ρέει μέσα από κατακόρυφους βράχους και σχηματίζει τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου, ενώ στη συνέχεια ρέει ανατολικότερα και συμβάλλει στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη, ένα από τα αγαπημένα σημεία των ντόπιων για μπάνιο, αφού έχει πάντα καθαρά νερά, χωρίς ρεύματα, αμμουδιά στην όχθη του και βραχάκια για να κάνετε τις βουτιές σας. Τα νερά του έχουν ένα πανέμορφο έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα σχεδόν όλο το χρόνο, εκτός από την εποχή βροχοπτώσεων και προσφέρεται εκτός από μπάνιο και για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του, με πιο γνωστά το γεφύρι του Αζίζ Αγά, κοντά στο χωρίο Τρίκωμο και το γεφύρι της Πορτίτσας κάτω από το χωριό Σπήλαιο.

Λούσιος, Πελοπόννησος
Ο Λούσιος είναι παραπόταμος του Αλφειού, ο οποίος αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, όπου υπάρχει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, προτού καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας. Από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού περνάει το εθνικό μονοπάτι 32 (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR), το οποίο ξεκινάει από τη Βυτίνα και καταλήγει στο Γύθειο, ενώ γενικά στον Λούσιο μπορείτε να επιδοθείτε στον εναλλακτικό τουρισμό, να κάνετε πεζοπορία, κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ). Υπάρχουν πολλά σημεία του όπου μπορείτε να μπείτε στο νερό για να δροσιστείτε, παραμένοντας κοντά στην όχθη, με ένα από τα ωραιότερα σημεία να είναι εκεί όπου θα δείτε την Παλαιά και τη νέα Μονή Καλαμίου. Εκεί βρίσκεστε στο μέσο της διαδρομής του μονοπατιού και ο Λούσιος κυλά ήρεμα, με κατακόρυφα βράχια στο τοπίο να ενδείκνυνται για βουτιές, αν και το νερό παραμένει πολύ κρύο.