Θα παραμείνει η American η μεγαλύτερη αεροπορική του κόσμου;

american-airlines
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

To 2013, η American Airlines ανακοίνωσε ότι συγχωνεύεται με την US Airways σε μια συμφωνία 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επισημοποιήθηκε το 2015. Έκτοτε απολαμβάνει τον τίτλο της μεγαλύτερης αεροπορικής του κόσμου, αλλά αυτό φαίνεται πως πρόκειται να αλλάξει.

Η American φαίνεται πως έχει μείνει πίσω τόσο από την Delta όσο και από την United σε δυο στρατηγικά σημεία κι αυτό δείχνει ότι η «βασιλεία» της ως η μεγαλύτερη αεροπορική του κόσμο, μάλλον πλησιάζει στο τέλος της.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο τέταρτο του έτους, τα κέρδη έφτασαν τα 662 εκατομμύρια δολάρια ή 1,49 ανά μετοχή, ενώ η United έφτασε το 1,1 δις κέρδους με 4,02 ανά μετοχή και η Delta το 1,4 δις και 2,21 ανά μετοχή.

Συν τοις άλλοις, η American βρέθηκε στη 2η θέση μετά τη United σε διαθέσιμα μίλια θέσεων, μια μέτρηση που φανερώνει τη δυναμική των επιβατών που μεταφέρουν.

Όπως φαίνεται, είναι η πρώτη φορά που η American δεν έχει βρεθεί στην πρώτη θέση σε τουλάχιστον μια από τις δύο κατηγορίες μετά τη συγχώνευση και αυτό εν μέρει οφείλεται στην καθήλωση των Boeing 737 Max, εκ των οποίων η εταιρία αξιοποιεί 24 στον αριθμό στο στόλο της, κάτι που αναμένεται να της στοιχίσει 400 εκατομμύρια δολάρια, λόφω απώλειας εξοπλισμού.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η εταιρία καταρρέει, αλλά μάλλον ότι η Delta και η United ροκανίζουν το κενό προς την πρωτιά.