Τρία μουσεία του κόσμου διαφορετικά από τα άλλα

moba
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Θα πηγαίνατε ποτέ σε ένα μουσείο... τρίχας ή τουαλέτας; Κι όμως, τέτοιου είδους μουσεία υπάρχουν σε κάποια μέρη το πλανήτη. Όπως τα τρία παρακάτω.

Μουσείο Κακής Τέχνης, Brookline and Somerville, Μασαχουσέτη, Η.Π.Α.
Μπορεί προς το παρόν να παραμένει κλειστό λόγω ανακαίνισης, παρ' όλ' αυτλα το MOBA είναι το μουσείο παγκόσμιας φήμης, ως το μοναδικό αφιερωμένο στη συλλογή, διατήρηση και έκθεση κακής τέχνης σε όλες της τις μορφές, εκθέτοντας τέχνη που είναι «πολύ κακή για να την αγνοούμε». Στους διαδρόμους του μουσείου θα βρείτε από έργα ταλαντούχων καλλιτεχνών που πήγαν.. στραβά, μέχρι πολύ κακά έργα που σίγουρα δεν θα σας κάνουν να νιώσετε μειονεκτικά για τα ταλέντα σας, όπως σε άλλα μουσεία.

Sulabh Διεθνές Μουσείο Τουαλετών, Νέο Δελχί, Ινδία
Σας φαίνεται αστείο; Κι όμως! Η εξέλιξη της… τουαλέτας στην ιστορία του ανθρώπου, φαίνεται πως είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για πολλούς. Εξού και η δημιουργία μουσείου γι' αυτό. Βρίσκεται στην Ινδία και πιάνει την ιστορία της χρήσιμης τουαλέτας 4.500 χρόνια πριν, από τότε που ήταν ένα απλό δοχείο μέχρι τις διακοσμημένες βικτωριανές τουαλέτες, στις οποίες αισθάνεσαι… άρχοντας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι έχει κερδίσει βραβείο από τα Experts’ Choice Awards  για δυο συνεχεία χρονιές, λέει πολλά.

Μουσείο Τρίχας, Avanos, Τουρκία
Όσοι ανατριχιάζετε αν βρείτε μια τρίχα στο φαγητό σας, μάλλον αυτό το μουσείο δεν θα σας ενθουσιάσει, αφού στις εγκαταστάσεις του μπορεί να δει κάποιος την έκθεση τρίχας που έχει δημιουργηθεί από τον κεραμοποιό Chez Galip, στην επαρχιακή τούρκικη πόλη Avanos. Όπως καταλαβαίνετε, εκεί δεν θα βρείτε τίποτα άλλο από μια συλλογή τριχών από περισσότερες από 16 χιλιάδες γυναίκες κι αν αυτό δεν σας ακούγεται αρκετά παράξενο, σκεφτείτε ότι η τοποθεσία της έκθεσης είναι σε μια μικρή, σκοτεινή σπηλιά.