Ταξίδι στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς (βίντεο)

monembasia
ΤΡΙΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Περιπλανηθείτε μαζί μας πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς, μέσα στη μαγευτική καστροπολιτεία που είναι γεμάτη με βυζαντινές εκκλησίες, γραφικά μονοπάτια και σκαλάκια, όμορφες ταβέρνες και εστιατόρια, όλα σε απόλυτη αρμονία με την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Μια βόλτα στα αμέτρητα σοκάκια με τα παραμυθένια σπίτια, τις καμάρες και τις εκκλησίες θα σας πείσει εύκολα ότι η Μονεμβασιά είναι από το πιο ρομαντικά μέρη που έχετε δει ποτέ. Η ολάνθιστη και ακατοίκητη Άνω Πόλη δημιουργεί ένα αίσθημα μυστηρίου, ο Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, για να θαυμάσετε τη θέα από εκεί και φυσικά η όλη καστροπολιτεία αφήνει μια αίσθηση παραμυθιού, με το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου να σας περιμένει να το επισκεφτείτε και πλήθος εστιατορίων και ταβερνών να βρίσκονται εκεί έτοιμα να ικανοποιήσουν τις γαστριμαργικές σας επιθυμίες.

Η χτισμένη τον 13ο αιώνα εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, που επίσης αξίζει να δείτε, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και αποτελεί εκκλησία-σύμβολο, όπου μάλιστα γίνονται και πολλοί γάμοι, ενώ την επισκέπτονται και προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά της από την εικόνα του Χριστού Ελκόμενου, η οποία μάλιστα είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και ξαναγύρισε στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα.

Απέναντι από το Ναό του Ελκόμενου Χριστού, θα βρείτε την αρχαιολογική συλλογή του κάστρου Μονεμβασιάς, που στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος. Εκεί θα γνωρίσετε μέρος των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφές και έρευνες, τα οποία στο σύνολό τους είναι αρχιτεκτονικά γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα. Όλα τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει το μέρος σε βάθος. Αν είστε λάτρεις των μουσείων, μπορείτε να επισκεφτείτε και τα δύο λαογραφικά μουσεία στη Ρειχιά και στις Βελιές.

Κι αν θέλετε να συνεχίσετε τα μακροβούτια του καλοκαιριού, μπορείτε να κατευθυνθείτε στο γραφικό λιμανάκι Πορτέλο ή στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής, όπως την παραλία Κάκαβος και την παραλία της Κούρκουλας.

..