Πελάγια νησιά: εξωτικά, κρυστάλλινα νερά στη μέση της Μεσογείου

pelagia-nisia-eksotika-krustallina-nera-sti-mesi-tis-mesogeiou

ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Συνδυάζοντας την ευρωπαϊκή με την αφρικανική κουλτούρα, τα Πελάγια νησιά, στην καρδιά της Μεσογείου, αποτελούν ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν χαλάρωση και διακοπές δίπλα σε… εξωτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Μεταξύ της Σικελίας και των ακτών της Τυνησίας, στη μέση σχεδόν της Μεσογείου, βρίσκεται μια συστάδα τριών νησιών που ανήκουν στην Ιταλία, αλλά είναι πιο κοντά στην Αφρική και θυμίζουν… Καραϊβική. Η Lampedusa είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πελαγίων νήσων και ακολουθούν τα νησιά Linosa (που βρίσκεται βορειότερα), Lampione (δυτικότερα) και άλλες βραχονησίδες.

Από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, τουρίστες και ταξιδιώτες που αναζητούν ηρεμία και γαλήνη, επισκέπτονται τα συγκεκριμένα νησιά για διακοπές και χαλάρωση. Καυτός ήλιος, κατάλευκες παραλίες και πεντακάθαρη θάλασσα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των νησιών, που είναι μεν δημοφιλή, αλλά όχι αλλοιωμένα από υπέρμετρο τουρισμό. Μόνο στα μέσα Αυγούστου τα νησιά γεμίζουν από κόσμο, διατηρώντας πάντα την ταυτότητά τους ως «γέφυρα» μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Αφρικής.

Η… λευκή Lampedusa, η… μαύρη Linosa και το μικρό νησάκι Lampione, βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της Τυνησίας και αποτελούν μίγμα δύο διαφορετικών πολιτισμών, του ευρωπαϊκού και του αφρικανικού, ενώ χαρακτηρίζονται και από αρκετές διαφορές μεταξύ τους.

Το λευκό νησί Lampedusa είναι το μεγαλύτερο του αρχιπελάγους και βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην ακτή της Τυνησίας, σε σχέση με εκείνη της Σικελίας. Η γειτνίασή του με την αφρικανική ήπειρο, χαρίζει στο νησί μια χαρακτηριστική τροπική χλωρίδα και πανίδα. Εκεί θα συναντήσετε τοπία της ερήμου, με λίγους φοίνικες και έναν βυθό με σπάνια ψάρια, όπως το ψάρι παπαγάλος. Επίσης το νησί χαρακτηρίζεται από λευκά, ασβεστολιθικά πετρώματα και είναι άνυδρο και άγονο, ενώ η απλότητα του τοπίου συνδυάζεται με την εξωτική ομορφιά των κρυστάλλινων νερών του.

Το «μαύρο» νησί Linosa, καλείται έτσι λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους του. Εκεί υπάρχουν τρεις κρατήρες: Monte Rosso, Monte Nero και Monte Vulcano. Το τοπίο είναι ποικίλο και πολύμορφο: εντυπωσιακές ακτές, εσωτερικά οροπέδια και πολλά τμήματα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Πρόκειται για ένα μικρό νησί με όμορφα τοπία που περιβάλλονται από την πανέμορφη Μεσόγειο.

Το νησάκι Lampione είναι το μικρότερο του αρχιπελάγους και είναι σήμερα ακατοίκητο. Διαθέτει μόνο έναν αυτόματο φάρο, απ’ όπου παίρνει και το όνομά του (lampione σημαίνει λαμπτήρας). Αποτελεί μέρος της Προστατευόμενης Περιοχής των νησιών ( www.isole-pelagie.it ) και τα νερά του «φιλοξενούν καρχαρίες, χελώνες caretta caretta καθώς και πολλά άλλα σπάνια είδη ψαριών.

Λίγη ιστορία

Η Λαμπεντούζα ως πελαγονήσι υπήρξε από την αρχαιότητα σταθμός ανεφοδιασμού των ναυτικών λαών όπως των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων και αργότερα των Αράβων. Λόγω όμως των συχνών επιδρομών των Βερβέρων πειρατών, η νήσος ερημώθηκε.

Στη νεότερη ιστορία, αποτέλεσε τόπο εξορίας καταδίκων και πολιτικών εξόριστων μέχρι και τον Β' Π.Π.. Ειδικότερα όμως λίγο πριν την έναρξη του Β' Π.Π. ο Μουσολίνι ακολουθώντας το γνωστό δόγμα Mare Nostrum και φιλοδοξώντας να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, μετέβαλε, τόσο τη νήσο αυτή, όσο και την Παντελλερία, σε μεγάλα ναυτικά οχυρά και ναυτικούς σταθμούς του ιταλικού στόλου, καλύπτοντας ανάγκες ανεφοδιασμού, εξόρμησης και προσβολής νηοπομπών και μεμονωμένων εμπορικών πλοίων.

Το 1980 άρχισε η τουριστική ανάπτυξη της Λαμπεντούζα, με κατασκευή αεροδρομίου κοντά στην πόλη. Το 1986 κατά τον βομβαρδισμό της Λιβύης, η νήσος έγινε στόχος των λιβυκών πυραύλων που όμως δεν προξένησαν ιδιαίτερη καταστροφή, ενώ σήμερα αποτελεί αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο της Ιταλίας, παρά τα διάφορα κρούσματα διακίνησης λαθρομεταναστών (κυρίως από την Αφρική), που παρατηρούνται τακτικά στην περιοχή, η οποία αποτελεί γι’ αυτούς την «πύλη» προς την Ιταλία.

Μια από τις ομορφότερες παραλίες στον κόσμο και… το νησί των κουνελιών

Το μικρό νησάκι isola dei Conigli (νησί των κουνελιών), βρίσκεται απέναντι από τις νότιες ακτές της Lampedusa και σε αυτό το σημείο βρίσκεται η ομώνυμη παραλία που ψηφίστηκε φέτος από το Tripadvisor (Traveler's Choice Beaches Awards 2013) ως η πιο όμορφη παραλία στον κόσμο, ενώ στο CNN αναφέρεται ως μια από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο ( www.isoladeiconigli.it ).

Ένας σημαντικός ψαρότοπος

Η Λαμπεδούσα ή Λαμπηδούσα όπως την αποκαλούσαν χαρακτηριστικά οι έλληνες ναυτικοί και ιδίως οι ψαράδες, προπολεμικά, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους της Μεσογείου για τα μεγαλύτερα τότε αλιευτικά σκάφη.

Ειδικότερα αποτελούσε το προσφιλέστερο τόπο των Αιγινητών σπογγαλιέων που αλίευαν σπόγγους στη περιοχή, μονοπωλώντας επαγγελματικά για λογαριασμό των Ιταλών σπογγεμπόρων. Τα λεγόμενα «λαμπηδιανά» (σφουγγάρια), ή «λαμπηδιανοί σπόγγοι» ξεχώριζαν για την ομορφιά τους και την ιδιαίτερη ζήτησή τους.

Πώς θα πάτε:

-Με πλοίο από το λιμάνι «Porto Empedocle» στη Σικελία

-Αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Lampedusa, μέσω των αεροδρομίων της Catania και του Palermo, αλλά και με πτήσεις charter το καλοκαίρι.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]