Νησιώτικες διακοπές τον Σεπτέμβριο: πού να πάτε

spetses
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Είτε έχετε ήδη πάρει την άδειά σας το καλοκαίρι και θέλετε να κάνετε μια τελευταία σύντομη απόδραση πριν μπείτε δυναμικά στη νέα σεζόν, είτε περιμένατε καρτερικά τον Σεπτέμβριο για να πάτε διακοπές, η νησιώτικη Ελλάδα σας περιμένει. Παρ’ όλο που όλα τα νησιά είναι πανέμορφα και σαφώς πιο οικονομικά αυτή την εποχή, στα παρακάτω θα συναντήσετε κόσμο που ακόμη απολαμβάνει τις χαρές του καλοκαιριού, για να μην αισθανθείτε μελαγχολικά μόνοι.

Σπέτσες, για την Αρμάτα
Το κοσμοπολίτικο διαμάντι του Αργοσαρωνικού, εκτός του ότι συνεχίζει να συγκεντρώνει κόσμο τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, έχει ένα μεγάλο ατού: την γιορτή της Αρμάτας. Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή στις Σπέτσες, με αφορμή την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου το 1822 στην περιοχή, με μπροστάρη το Σπετσιώτη πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση. Οι εορτασμοί δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε, όμως, φτάνουν στο αποκορύφωμα, με την αναπαράσταση της πυρπόλησης και πλήθος πυροτεχνημάτων να χρωματίζουν τον ουρανό του Αργοσαρωνικού. Το νησί γεμίζει κόσμο, στο λιμάνι γίνεται το αδιαχώρητο και όλη η περιοχή μπροστά από το θρυλικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο μεταμορφώνεται σε μια τεράστια γιορτή. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να συνεχίσετε τα μπάνια σας στην Αγία Παρασκευή, στην Ξυλοκέριζα, στον Βρέλλο με το beach bar ή να χαλαρώσετε στον θρυλικό Ρούσσο για καφέ και βάφλες. Μην παραλείψετε να κλείσετε τη θέση σας για φαγητό και στο Ποσειδώνιο, στο βραβευμένο On the Verandah με τις γεύσεις του Σταμάτη Μαρμαρινού.

Σύρος, για την αρχοντιά και τον πολιτισμό της
Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα νησιά, η Σύρος παραμένει ζωντανή και κατά την περίοδο του φθινοπώρου, αλλά και του χειμώνα. Εκτός του ότι η πρωτεύουσά της αποτελεί και την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, γεμίζοντας με κόσμο όλη τη σεζόν, ταυτόχρονα φιλοξενεί πλήθος πολιτισμικών εκδηλώσεων μέχρι και τον Οκτώβριο. Εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, όλα συμβαίνουν στο πανέμορφο νησί, με τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων, τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων που θα παρουσιάσει από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου «Το διπλό παιχνίδι» του Ρομπέρ Τομά, ενώ στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, η ομάδα των «Γιατί Έτσι» παρουσιάζει το πολυβραβευμένο έργο του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν ντε Χάρτογκ «Νυφικό Κρεβάτι». Μην παραλείψετε να περάσετε από την Ντελαγκράτσια ή Ποσειδωνία, που κάποτε αποτελούσε τόπο παραθερισμού για τους αριστοκράτες και είναι στολισμένη με εντυπωσιακά αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια. Ιδιαίτερη ομορφιά έχει και ο μικρός και απάνεμος όρμος της Βάρης, ενώ το Κίνι, στα δυτικά του νησιού, διαθέτει παραδοσιακές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι.

Κεφαλονιά, για απόδραση στο Ιόνιο
Αν πρόκειται να φύγετε για 3-4 ημέρες, η Κεφαλονιά δεν ενδείκνυται. Αν, όμως, έχετε «φυλάξει» τις διακοπές σας για τον Σεπτέμβριο, η «βασίλισσα του Ιονίου» είναι ό,τι πρέπει για να την ανακαλύψετε χωρίς κίνηση στο Αργοστόλι και στις δημοφιλείς παραλίες. Πρόκειται για ένα νησί-πόλη, που σίγουρα θα σας παρασύρει στο να γράψετε πολλά χιλιόμετρα για να την εξερευνήσετε. Το Αργοστόλι είναι το κέντρο που σίγουρα θα φιλοξενήσει τις βόλτες σας, αλλά από εκεί και πέρα μπορείτε να πάρετε το φέρι και να ανακαλύψετε και το λιγότερο τουριστικό Ληξούρι, να οδηγήσετε μέχρι την πανέμορφη Άσσο, ένα γραφικό χωριουδάκι στη δυτική ακτή του νησιού, να θαυμάσετε τον πασίγνωστο Μύρτο και αν δεν είναι αγριεμένος να βουτήξετε στα γαλάζια νερά του, να πιείτε καφέ στο Φισκάρδο και να ανακαλύψετε παραλίες όπως τον Μακρύ Γιαλό, την Άβυθο, τις Άμμες χαζεύοντας τα αεροπλάνα που πηγαινοέρχονται, τις τιρκουάζ Αλατιές, την Αγία Κυριακή κ.ά. Μην παραλείψετε τη βαρκάδα στην υπόγεια λίμνη Μελισσάνη, για ένα θέαμα που δεν έχετε ξαναδεί.

Ικαρία, για τα πανηγύρια
Ηλιόλουστοι δρόμοι, απότομα ρέματα, νωχελικά χωριά, κρυμμένες παραλίες, όλα αποτελούν μέρος του... σχεδίου του νησιού να ταξιδεύει τους επισκέπτες του πίσω στο χρόνο, αφού, μάλιστα, δεν έχει αλλάξει και πολύ από τον Εμφύλιο. Οι ντόπιοι ζουν στους δικούς τους ρυθμούς, ακολουθούν τα δικά τους πρότυπα διατροφής, φτάνοντας τον έναν αιώνα ζωής και οι θερμοκρασίες αυτό το μήνα φτάνουν τους 29 βαθμούς Κελσίου, ό,τι πρέπει για να μην σας ταλαιπωρεί ο καύσωνας. Εκεί σας περιμένουν οι Σεϋχέλλες για μπάνιο στα νότια, οι θερμές πηγές στα Θέρμα, ο Ναός της Αρτέμιδος στην αμμώδη παραλία του Να στα βορειοδυτικά, το «χωριό των βρυκολάκων» του Χριστού Ραχών στα βόρεια, το οποίο δεν ζωντανεύει πριν το ηλιοβασίλεμα και φυσικά τα παραδοσιακά πανηγύρια με ψητό κατσίκι, κρασί και άφθονο κέφι, τα οποία συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, με λιγότερο κόσμο αλλά εξίσου απολαυστικά.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ