Μονοήμερες αποδράσεις για να μπει καλά το φθινόπωρο

salamina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη είναι να πάτε ένα ταξίδι και να «κλείσετε» τη σεζόν πανηγυρικά. Αν, όμως, τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν πολυήμερες αποδράσεις, το next best thing είναι οι μονοήμερες που διατηρούν το κλίμα απόδρασης, αλλά με χαμηλό budget. Πάρτε ιδέες προς υλοποίηση.

Σαλαμίνα, για εκδρομή με πλοίο
Αν τόσα χρόνια δεν έχετε επισκεφτεί το πιο κοντινό νησί στις ακτές της Αττικής γιατί δεν σας «γέμιζε το μάτι», ήρθε η ώρα να επανορθώσετε. Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού και παρ’ όλο που δεν χαρακτηρίζεται από το νησιώτικο τοπίο, είναι ιδανική για να «ξεφύγετε» μόλις 1 ναυτικό μίλι από το Πέραμα, χωρίς να ξοδέψετε πολλά, αφού το εισιτήριο κοστίζει περίπου 6 ευρώ για 2 άτομα και αυτοκίνητο. Το πλοίο, που αναχωρεί από το Πέραμα κάθε 15 λεπτά, θα σας αφήσει στα Παλούκια, από όπου μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την πρωτεύουσα, την Κούλουρη που έχει έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα, να πάτε τη βόλτα σας και να καθίσετε για καφέ ή φαγητό με θέα τη θάλασσα. Αν θέλετε να κάνετε τις βουτιές σας, από τις πιο όμορφες του νησιού είναι η Ψιλή Άμμος με beach bar και χρυσή αμμουδιά, η παραλία Αγίου Νικόλα Περιστέρια που θεωρείται από τις καλύτερες της Σαλαμίνας, η ήσυχη παραλία Κολώνες με τα κρυστάλλινα νερά, η παραλία Σατιρλί με βότσαλο και ομπρέλες και πολλές ακόμη που αξίζει να εξερευνήσετε.

Σούνιο, για απόδραση εντός των τειχών
Αν ο προορισμός σας είναι το Σούνιο, θα κατορθώσετε να κάνετε την απόδρασή σας οικονομική, αλλά ταυτόχρονα με διαφορετικές, καλοκαιρινές παραστάσεις που υπόσχονται να διώξουν τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη, μόλις 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι τη δεκαετία του ’80, περιοχές όπως το Σούνιο και η Βουλιαγμένη αποτελούσαν παραθεριστικούς προορισμούς, που σε λιγότερο από μία ώρα μας έφερναν σε επαφή με θάλασσα και εξοχική ατμόσφαιρα, με θέα στο  Αιγαίο πέλαγος. Φτάνοντας στο Σούνιο, μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό και να δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες. Η θάλασσα στην περιοχή είναι ιδανική για μπάνιο και αν θέλετε μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα Λεγραινά, για αίσθηση νησιού. Έπειτα, σας περιμένουν θαλασσινοί μεζέδες στις ψαροταβέρνες της περιοχής, για να σας θυμίσουν τι ωραία που ήταν το καλοκαίρι. 

Λουτράκι, για περιπλανήσεις και λουτρά
Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλή ώρα στην οδήγηση, έτσι ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για χαλάρωση και περιπάτους, το Λουτράκι, απέχοντας 84 χιλιόμετρα από την Αθήνα, σας δίνει τη λύση. Ξεκινήστε με τα Γεράνεια όρη ακριβώς πάνω από το Λουτράκι, όπου μπορείτε να απολαύσετε εντυπωσιακή θέα από τη μονή του Οσίου Παταπίου και περιπλανηθείτε στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια του. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραμείνετε στο Λουτράκι και να θυμηθείτε πάλι τη μυρωδιά της θάλασσας, σουλατσάροντας στον παραλιακό του δρόμο, όπου μπορείτε να καθίσετε για καφέ. Για μπάνιο μπορείτε να πάτε και στη Λίμνη Βουλιαγμένη ή στο Ηραίο με τη «μυστική» του παραλία και τέλος, αν ο χρόνος σας φτάνει, βάλτε και τα ιαματικά λουτρά στο πρόγραμμα.

Βυτίνα, για απόδραση με υψόμετρο
Όσοι αγαπούν το βουνό λίγο περισσότερο από τη θάλασσα κι έχουν νοσταλγήσει τον ορεινό αέρα, η Βυτίνα της Ορεινής Αρκαδίας είναι μια καλή επιλογή για εξόρμηση σε υψόμετρο κάτι παραπάνω από 1000 μέτρα. Πρόκειται για ένα κουκλίστικο χωριό σε απόσταση αναπνοής από την Τρίπολη, όπου στη βόλτα σας εκεί θα συναντήσετε διάσπαρτα διώροφα, πέτρινα σπιτάκια με κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, μια εκκλησία ξακουστή για το μαύρο, βυτινιώτικο μάρμαρο και για τους λάτρεις της ιστορίας, το λαογραφικό μουσείο με πολύτιμα αντικείμενα από την βαριά ιστορία του τόπου δεν θα πρέπει να λείψει από την ατζέντα. Τέλος, χαλαρώστε στις ταβέρνες του χωριού, που θα τις βρείτε συγκεντρωμένες τη μία δίπλα στην άλλη, απολαμβάνοντας κρασάτο κόκορα, αγριογούρουνο, χορτόπιτες και φυσικά την σπεσιαλιτέ της περιοχής, το παστό χοιρινό.