Τα highlights της Κύθνου

kuthnos-kanala
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Το φετινό καλοκαίρι μας βρήκε στην Κύθνο να την ανακαλύπτουμε σπιθαμή προς σπιθαμή, απολαμβάνοντας (κάποιες από) τις… 99 παραλίες της, την ηρεμία της, αλλά και την κοσμοπολίτικη πλευρά της. Κι έχουμε να σας προτείνουμε τα παρακάτω.

Περιήγηση στην Κανάλα
Πρόκειται για έναν γραφικό οικισμό στα νότια του νησιού χτισμένος πάνω από την παραλία Μεγάλη Άμμος, περίπου 11 χιλιόμετρα από το λιμάνι, τον Μέριχα. Κάντε μπάνιο στην Μεγάλη Άμμο ή στην παραλία Αντώνηδες και καθίστε για καφέ με θέα τη θάλασσα στον Molo.

Μπάνιο και ηλιοβασίλεμα στην Κολώνα
Από τις 99 παραλίες της Κύθνου, η Κολώνα είναι σίγουρα μία που πρέπει να μπει στη λίστα σας, αφού αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες και για πολλούς την πιο όμορφη παραλία των Κυκλάδων. Είναι ουσιαστικά μια αμμουδιά, μήκους 250 μέτρων περίπου και πλάτους 80-100 μέτρων, που ενώνει το νησί της Κύθνου με το νησάκι του Αγίου Λουκά. Σε αυτή τη λωρίδα άμμου μπορείτε να στήσετε την ομπρέλα σας απολαμβάνοντας τη θάλασσα και από τις δυο πλευρές. Μαγική είναι η ώρα που δύει ο ήλιος, που από τη μια πλευρά τα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας δανείζονται χρώματα από το ηλιοβασίλεμα και την ίδια στιγμή στην άλλη πλευρά έχει βγει το φεγγάρι. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο εκκλησάκι του Αγίου Λουκά και να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά.

Άραγμα κάτω από τα αρμυρίκια
Γενικότερα, οι περισσότερες παραλίες της Κύθνου κινούνται στο ίδιο μοτίβο: κολπίσκοι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, με σκιά και δροσιά από τα αρμυρίκια στην παραλία. Προλάβετε τη θέση σας κάτω από ένα, γνωριστείτε με τους υπόλοιπους παραθεριστές και αναζωογονηθείτε στη σκιά τους. Αν η άμμος και ο κόσμος σας ενοχλεί, η Γαϊδουρόμαντρα με ψιλό χαλικάκι και λιγότερους λουόμενους σας περιμένει. Άλλες όμορφες και ήσυχες παραλίες είναι η παραλία Σκύλου, το Σιμούσι, το Στιφό και η παραλία Μαυριάνου στα νοτιοδυτικά.

Λουτρά στα… Λουτρά
Είτε έχετε πόνους στη μέση, είτε αρθρίτιδες, είτε τίποτα απ’ όλα αυτά απλώς θέλετε να αναζωογονηθείτε, τα Λουτρά είναι το μέρος σας. Εκεί, στην άκρη της παραλίας θα βρείτε ιαματικές πηγές να ενώνονται με τα κρυστάλλινα νερά και θα χαλαρώσετε κάνοντας παρέα με την τρίτη ηλικία του νησιού. Μην ξεχνάτε ότι το νησί ονομάζεται και Θερμιά, καθόλου τυχαία. 

Βόλτα στη Χώρα
Η όμορφη Χώρα της Κύθνου είναι ένας δρόμος πλακόστρωτος με μαγαζιά, όπου θα βρείτε τουριστικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, βάφλες, γλυκά και μέρη για ποτό. Περάστε οπωσδήποτε για γλυκό από το Πανωχώρι στο τέλος του δρόμου και φάτε φρέσκο μπανόφι, προφιτερόλ και καραμελόπιτα, ενώ για ποτό και κοκτέιλ σας περιμένει το Kraken, με μπαρ έξω στο πλακόστρωτο και μαξιλαράκια στα σκαλάκια της εκκλησίας, η αυλή της οποίας το βράδυ μεταμορφώνεται…

Περίπατο στη Δρυοπίδα
Μπορεί Χώρα-Δρυοπίδα να έχουν την «κόντρα» τους, αλλά εσείς μπορείτε να μείνετε αμέτοχος παρατηρητής και να απολαύσετε και τις δύο. Η Δρυοπίδα στα νότια είναι ένας πιο μικρός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, η οποία ενδείκνυται για βραδινή βόλτα στα στενά της, για βάφλα, μπίρα και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σας. Στη Δρυοπίδα θα βρείτε και το Σπήλαιο Καταφύκι με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, έτοιμους προς εξερεύνηση.

Φαγητό στην Απόκρουση
Γυρνώντας από το μπάνιο σας στην Κολώνα, κάντε μια στάση στην Απόκρουση και απολαύστε μαγειρευτά φαγητά ή της ώρας στην ταβέρνα Nikitos, με το φιλικό προσωπικό, την αμμουδιά και τη θάλασσα να απλώνονται μπροστά σας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σφουγγάτο (ένα είδος τυροκεφτέ) και τα πιπεράτα μπιφτέκια σε kingsize μερίδα. Εκεί βρίσκεται και το beach bar Coconuts, από τα πιο γνωστά του νησιού.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]