Πώς «άλλαξε» ένα διάσημο αξιοθέατο στο Μπαλί στο Instagram

gates-of-heaven
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μπορεί ένα αξιοθέατο να είναι δημιούργημα του Instagram; Ίσως όχι. Μπορεί, όμως, να έχει υποστεί επεξεργασία και να δίνει λάθος εντυπώσεις.

Αν ψάξετε το hashtag #GatesofHeaven στο Instagram θα βρείτε πάνω από 17 χιλιάδες φωτογραφίες που οι περισσότερες δείχνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: μια σιλουέτα ανάμεσα σε δύο μεγάλους πέτρινους μονόλιθους και τον αντικατοπτρισμό τους σε μια κρυστάλλινη λίμνη από κάτω. Όλα μοιάζουν πανέμορφα, με μια μικρή λεπτομέρεια: στην πραγματικότητα, η λίμνη δεν υπάρχει!

Οι φωτογραφίες αυτές είναι από τον Ναό Pura Lempuyang Luhur στο Μπαλί της Ινδονησίας και είναι πολύ δημοφιλείς ανάμεσα στους influencers του Instagram. Ένας μεγάλος αριθμός τουριστών, όμως, αποκάλυψε πρόσφατα ότι το μέρος, το οποίο έχει ονομαστεί ως «Πύλες του Παραδείσου» δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η λίμνη που προσφέρει τον αντικατοπτρισμό δεν υπάρχει και η οφθαλμαπάτη δημιουργείται εκεί από έναν φωτογράφο χρησιμοποιεί καθρέφτη και το iPhone για να δημιουργήσει αυτή την εικόνα.

Η δημοσιογράφος Polina Marinova του Fortune Magazine, μάλιστα, ανακάλυψε την «απάτη» όταν η ίδια επισκέφτηκε το Μπαλί και το μέρος, το οποίο από τις φωτογραφίες του Instagram της είχε φανεί εξωπραγματικό. Όταν, όμως, έφτασε στο ναό, διαπίστωσε ότι ο αντικατοπτρισμός είναι μια οφθαλμαπάτη που μπορεί να «αγοράσει» κάποιος με 1-2 δολάρια. Υπάρχουν, μάλιστα, μεγάλες ουρές που περιμένουν να φωτογραφηθούν, με πολλούς να προετοιμάζονται με στάσεις γιόγκα, άλματα κ.ο.κ.

Όταν η δημοσιογράφος ρώτησε τον ξεναγό για την ιστορία του ναού, της απάντησε ότι σχεδόν κανένας δεν θέλει να μάθει γι’ αυτή –θέλουν απλώς να βγάλουν τη φωτογραφία. Ο ναός, όμως, είναι ένας από τους πιο παλιούς και σημαντικούς και το να βλέπει κανείς τόσους τουρίστες να καταφτάνουν για τη φωτογραφία αντί να τον εξερευνήσουν, μάλλον λέει πολλά για το τι θεωρούμε πλέον σημαντικό στα ταξίδια.