Πάμε για... μπάνια, στις Σεϋχέλλες

pame-gia-mpania-stis-seϋxelles

ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Με μερικές από τις ομορφότερες παραλίες στον κόσμο, 115 εξωτικά νησιά κι ένα τραγούδι που έχει αφήσει… ιστορία, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σεϋχελλών στον ινδικό ωκεανό, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο που όλοι θα θέλαμε να επισκεφτούμε κάποτε.

Θυμάστε εκείνο το τραγούδι των 80s της Πωλίνας, «πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες»; Αυτό ίσως να ήταν και η αφορμή που έκανε τότε πολλούς να μάθουν το απομακρυσμένο νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού. Αν το έχετε ξεχάσει από τότε, καιρός να το θυμηθείτε…

Οι Σεϋχέλλες βρίσκονται βορειοανατολικά της Μαδαγασκάρης και αποτελούνται από περίπου 115 νησιά με πρωτεύουσα τη Βικτώρια. Μεγαλύτερο σε έκταση από τα νησιά είναι το Μαέ. Σύμφωνα με καταγραφή του 2009, η χώρα έχει πληθυσμό 87.476 κατοίκους.

Πρώτοι έφτασαν στα νησιά οι Πορτογάλοι, στις αρχές του 16ου αιώνα. Από τότε πέρασαν από εκεί οι Γάλλοι, στους οποίους οι Σεϋχέλλες οφείλουν το όνομά τους και οι Άγγλοι, οι οποίοι το 1903 κήρυξαν τις Σεϋχέλλες αγγλική αποικία. Η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1976.

Οικονομία και τουρισμός

Οι κάτοικοι των νησιών, απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αφρική (8.960 $, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 2007) και η χώρα θεωρείται ανεπτυγμένη οικονομικά. Στυλοβάτες της οικονομίας είναι ο τουρισμός και η αλιεία, κυρίως τόνου. Σχεδόν το 30% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε τουριστικές επιχειρήσεις. Πρόσφατα η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και των λοιπών τουριστικών υπηρεσιών. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι επενδύσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε θέρετρα κυρίως πέντε αστέρων.

Η τουριστική κίνηση μειώθηκε δραστικά το 1991-92 εξαιτίας του Πολέμου στον Κόλπο και ξανά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2001. Ωστόσο, το 2006 και το 2007 ο τουρισμός παρουσίασε ανάκαμψη, σημειώνοντας ρεκόρ για τη χώρα, αναφορικά με την κίνηση. Τoν Νοέμβριο του 2008 η χώρα ήρε τον έλεγχο στο νόμισμά της και την ίδια περίοδο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε να χορηγήσει στη χώρα έκτακτο δάνειο.

Ένα μαγευτικό ταξίδι

Τα νησιά των Σεϋχελλών θα σας συνεπάρουν με τον φιλόξενο λαό τους, τα συγκλονιστικά τοπία, τα καταγάλανα νερά και τις λευκές αμμουδιές τους. Τα θέρετρα που θα βρείτε εκεί, προσφέρουν υψηλά standards διαμονής, παροχών και service, αλλά και εξασφαλίζουν την προστασία των ενδημικών ζώων και πουλιών, της υποβρύχιας ζωής και των δασών.

Στις Σεϋχέλλες υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι νήσων:

• τα νησιά που περιλαμβάνει ο εσωτερικός κύκλος και είναι γρανιτένια με υψίπεδα και πυκνή βλάστηση (Μαέ, Πραλέν, Λα Ντιγκ) και μεγάλους όγκους φυσικού γρανίτη στις παραλίες τους, που τους προσδίδουν μια άγρια ομορφιά.

• τα επίπεδα κοραλλιογενή νησιά και οι ατόλλες (π.χ. συστάδα Αμιράντες), με τις αμμώδεις παραλίες και τα αμέτρητα φοινικόδεντρα και

• τα πιο μακρινά νησιά από ασβεστόλιθο που έχουν μία περίεργη και άγρια ομορφιά (συγκρότημα Αλντάμπρα).

Η πρόσβαση στα περισσότερα νησιά είναι σχετικά εύκολη, με αεροπλάνο, ελικόπτερο ή πλοίο και μάλιστα τα μικρότερα από αυτά μπορούν να εξερευνηθούν μέσα σε μία μέρα ή λίγες ώρες, ενώ η θέση τους κάτω από τον Ισημερινό χαρίζει ζεστές θερμοκρασίες όλο το χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τον καυτό ήλιο και τη θάλασσα όποτε το επιθυμήσουν.

Το Μαέ (Mahe) είναι το μεγαλύτερο νησί των Σεϋχελλών και κατοικείται από το 90% του πληθυσμού της χώρας. Εκεί βρίσκεται και το Morne Seychellois, το υψηλότερο βουνό (903 μ.). Συγκεκριμένα το βόρειο Μαέ, με τη διάσημη παραλία Beau Vallon, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη από άλλες περιοχές του νησιού και χαρακτηρίζεται διακριτικά από μια σειρά ξενοδοχείων όλων των μεγεθών, πανσιόν και βιλών.

Το νότιο Μαέ είναι αντίθετα πιο ήρεμο, με όμορφες παραλίες και γραφικά χωριά, δάση, πανύψηλες κορυφές και έρημες παραλίες, αλλά και κρυμμένους όρμους και κόλπους που προσφέρονται για εξερεύνηση και κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Στη μικροσκοπική πρωτεύουσα Βικτώρια θα βρείτε την πολύβουη αγορά, διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες, ενώ αξιοθέατα της πόλης αποτελούν το Μουσείο Ιστορίας, το Clock Tower, ο Καθεδρικός Ναός της Θείας Σύλληψης, η Ρωμαιοκαθολική Αποστολή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Trianon.

Άλλα νησιά είναι το Πραλέν (Praslin) με το φοινικόδασος Vallee de Mai, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «παγκόσμια κληρονομιά», το Λα Ντιγκ (La Digue), με τους βράχους από γρανίτη οι οποίοι καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες όπως η Anse la Source d'Argent, το Κουζέν (Cousin), ένας παράδεισος για τους λάτρεις τις φύσης κ.ά.

H ατόλλη Aldabra είναι η μεγαλύτερη κοραλλιογενής ατόλλη στον κόσμο, που περικλείει μια τεράστια παλιρροϊκή λιμνοθάλασσα. Φιλοξενεί γιγαντιαίες χελώνες και καρχαρίες και σαλάχια.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νησιά των Σεϋχελλών θα βρείτε εδώ: www.seychelles.gr/islands_gr.htm και www.seychelles.travel/en/about_seychelles/index.php .

Πως να πάτε:

Η Air Seychelles (HM) δεν λειτουργεί πλέον απευθείας πτήσεις από την Ευρώπη αλλά μόνο από και προς Νότια Αφρική & Μαυρίκιο. Πρόσφατα όμως επετεύχθη συμφωνία με την Blue Panorama Airlines για σχεδιασμένες πτήσεις από Ρώμη και Μιλάνο σε εβδομαδιαία βάση, σε συνεργασία με την Ιταλική εταιρεία. Ο χρόνος πτήσης από την Ευρώπη είναι μεταξύ 8 έως 10 ώρες.

Άλλες αερογραμμές που πετούν στις Σεϋχέλλες είναι οι Air Austral, Air France, Condor, Emirates, Etihad, Kenya Airways και Qatar Airways που αποτελούν άλλη μέθοδο σύνδεσης.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]