Πώς ήταν το καλοκαίρι στην Ικαρία;

ikaria Aris Oikonomou/SOOC
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η Ικαρία φημίζεται για τρία πράγματα: για τη μακροζωία των κατοίκων της, την έλλειψη άγχους και χρόνου και τα πανηγύρια της. Δεν ξέρουμε αν η ατμόσφαιρά της αποτυπώνεται σε φωτογραφίες, αλλά παρακάτω θα πάρετε σίγουρα μια αίσθηση, όσοι δεν την έχετε επισκεφτεί, και θα τη νοσταλγήσετε οι υπόλοιποι.

Φωτογραφίες: Άρης Οικονόμου / Sooc

Το ξακουστό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, δεν είναι τυχαίως γνωστό για την πιο… χαλαρή του διάθεση, αφού όλοι έχουν να σου πουν μια αστεία ιστορία για κάτι που αργοπόρησε στην Ικαρία. Όλη αυτή η διάθεση, όμως, η έλλειψη άγχους και η διαφορετική ματιά πάνω στη ζωή και το χρόνο, κάνει το νησί να φημίζεται για το υψηλό προσδόκιμο ζωής του και για την δυνατότητα που δίνει στους επισκέπτες του πραγματικά να αποδράσουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να ξεχάσουν την έννοια του χρόνου. 

Μέσα σε όλη αυτή την διάθεση διακοπών, προσθέστε και τα περίφημα πανηγύρια της, όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών, από τους μικρότερους μέχρι τους μεγαλύτερους γίνονται μια οικογένεια και χορεύουν ως το πρωί κι έχετε την τέλεια ισορροπία διασκέδασης και ξεκούρασης.

Κι αν είστε πιο δραστήριοι, να σημειώσουμε ότι το νησί είναι πλούσιο σε μονοπάτια, με πιο διάσημο τον γύρο των Ραχών μήκους 25 χιλιομέτρων. Μπορείτε, όμως, να διασχίσετε και την κορυφογραμμή Μαυράτο-Πούντα (περίπου 5 ώρες), να ακολουθήσετε το μονοπάτι Νας-Ράχες που διασχίζει το φαράγγι του Χάλαρη, του μεγαλύτερου ποταμού της Ικαρίας (περίπου 2 ώρες) ή το μονοπάτι Αρέθουσα–Δοκίμι–Χρυσόστομος (περίπου 3 ώρες). Κι αφού τελειώσετε, να βουτήξετε στις πανέμορφες παραλίες της για να δροσιστείτε. Πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι οι Σεϋχέλλες με τα τιρκουάζ τους νερά, ενώ αξίζει να κάνετε το μακροβούτι σας και στην ηρεμία του Αρμενιστή, αλλά και στο Ιερό που θα σας το συστήσουν σίγουρα οι ντόπιοι. Οι φίλου του σερφ θα κινηθούν προς τη Μεσακτή για να δαμάσουν τα κύματα και μην παραλείψετε ένα πέρασμα από την μικρή, πανέμορφη παραλία του Να.

Στην Ικαρία θα απολαύσετε, επίσης ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με βουνά και δάση, με την οροσειρά του Αθέρα να χαρακτηρίζει το νησί και το δάσος του Ράντη στα δυτικά να αποτελεί ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση. Μοναδικής ομορφιάς είναι και το φαράγγι του ποταμού Χάλαρη που αξίζει να επισκεφτείτε.

Οι λάτρεις των λουτρών, θα κινηθούν προς τις βορειοανατολικές και τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, με σημαντικότερη λουτρόπολη τα Θέρμα. Ο Άγιος Κήρυκος, οι Πηγές Αγίας Κυριακής-Αρμυρίδας και οι πηγές Λευκάδας-Ξυλοσύρτη, μπορούν να μπουν στο πρόγραμμά σας για χαλάρωση.

Και φυσικά, μια βόλτα στα υπέροχα χωριά της θα σας κάνει να καταλάβετε ακόμη πιο βαθιά το νησί. Άγιος Κήρυκος, Αρμενιστής, Χριστός Ραχών είναι από τα πιο διάσημα χωριά της, με τον Χριστό Ραχών να φημίζεται για τα πανηγύρια του, ενώ αξίζει να περάσετε και από το πανέμορφο, καταπράσινο Πέζι, το Περδίκι όπου θα γνωρίσετε τον αυθεντικό τρόπο ζωής των Ικαριωτών, τον Ξυλοσύρτη με τα περίτεχνα καμπαναριά, το ψαροχώρι Καρκινάγρι, το Γιαλισκάρι με την πυκνή βλάστηση…

Στο μεταξύ, επιστρέφουμε στο καλοκαίρι με στιγμιότυπα από το νησί της χαλαρότητας και αναπολούμε αυτούς τους ρυθμούς καθημερινότητας.

Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC
Aris Oikonomou/SOOC

Διαβάστε περισσότερα για την Ικαρία εδώ.