Νάξος: γνωρίζουμε καλύτερα το νησί της Πορτάρας

naksos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ενδείκνυται για αποδράσεις και το φθινόπωρο, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και δεν ερημώνει την περίοδο αυτή όπως άλλα μικρά κυκλαδονήσια. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα στη νηνεμία, ανακαλύπτοντας ξανά τις ομορφιές της.

Φημίζεται για τα όμορφα χωριά της όπως την μαρμάρινη Απείρανθο και το Φιλώτι, για την τεράστια αμμώδη παραλία με τα τιρκουάζ νερά του Άγιου Προκόπη, για τη θρυλική Πορτάρα της, που είναι μια μεγάλη, μαρμάρινη πύλη ό,τι απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα, για τις πατάτες της, τη γραβιέρα, για τα όμορφα σοκάκια της Χώρας της… Η λίστα με τα πράγματα για τα οποία φημίζεται η «Μεγάλη Κυρία» των Κυκλάδων δεν τελειώνει έτσι εύκολα, αφού είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου.

Κι όσο κι αν τα παραθαλάσσια χωριά της κλέβουν την παράσταση τους καλοκαιρινούς μήνες, το υπόλοιπο διάστημα αξίζει να επισκεφτείτε τα ορεινά χωριά της, για να γνωρίσετε την παράδοσή της από πρώτο χέρι. Πέρα από την Απείρανθο, το πιο παραδοσιακό και γραφικό ίσως χωριό του νησιού, και το Φιλώτι, σας περιμένει και η Κόρωνος ένα από τα παλαιότερα, τα μεγαλύτερα και τα πιο ορεινά χωριά της Νάξου στα βορειοανατολικά, το Σαγκρί, το χωριό πάνω στο λόφο με τον ανοιχτό ορίζοντα, το Χαλκί 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Νάξου, σε υψόμετρο 270-280 μέτρων και πολλά ακόμη.

Ορμητήριό σας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει η Χώρα κτισμένη σε ένα μικρό ύψωμα, που αποπνέει παραδοσιακό αλλά και μοντέρνο αέρα, με τα κυκλαδίτικα άσπρα σπίτια της, αλλά και μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα. Αυτό, όμως, που θα σας μαγέψει είναι η Παλιά Χώρα, η καστροπολιτεία με τα καλντερίμια και το ενετικό κάστρο, τα στενά δρομάκια με τα στεγάδια, οι καθολικές εκκλησίες και οι οχυρώσεις.

Κάντε κλικ εδώ για να γνωρίσετε καλύτερα τα πανέμορφα χωριά της Νάξου.