Τέσσερις αποδράσεις για το τριήμερο

limni-plastira
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Τα καρναβάλια και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις μπορεί να ακυρώθηκαν σε όλη τη χώρα λόγω του κοροναϊού, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποδράσετε στην ελληνική φύση και να χαρείτε ένα πιο ήσυχο τριήμερο από τα συνηθισμένα.

Λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα
Αν δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ τη λίμνη Πλαστήρα, τότε έχετε χάσει κάτι από το μεγαλείο της ελληνικής φύσης. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά να αναπληρώσετε το κενό. Μπορεί να τη χωρίζουν 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα, αλλά η φύση εκεί δεν μοιάζει με κάτι που έχετε ξαναδεί και τα γραφικά χωριά όπως το Νεοχώρι, η Κερασιά, τα Καλύβια, το Κρυονέρι, θα σας εντυπωσιάσουν. Δείτε το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, κάντε το γύρο της λίμνης απολαμβάνοντας το τοπίο που την περιβάλλει, περάστε από τον καταρράκτη Ανθοχωρίου, επισκεφτείτε τη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής… Οι πιο δραστήριοι μπορείτε να επιδοθείτε σε διάφορες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού, ιππασία, ορειβασία, αν ο καιρός το επιτρέπει.

Φενεός, Ορεινή Κορινθία
Δεν τιτλοφορείται «κορινθιακή Ελβετία» χωρίς λόγο, αφού αποτελεί μια εντυπωσιακή, φυσική τοποθεσία, με το οροπέδιο ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα, η οποία κυκλώνεται από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης. Στην εξίσωση προσθέστε και τα εννέα χωριά της περιοχής που αξίζει να ανακαλύψετε, αν και σας προειδοποιούμε ότι την καρδιά θα σας «κλέψει» η καταγάλανη λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, μέσα στην οποία θα δείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο. Το δασωμένο βουνό, το οποίο φιλοξενεί τη μονή Φενεού, παίρνει άλλο χρώμα αυτή την εποχή και εσείς μπορείτε να εντρυφήσετε στο μεγαλείο της φύσης με ποδηλατάδες και βόλτες με άλογα γύρω από τη λίμνη.

Μακρινίτσα, Πήλιο
Το ονειρεμένο Πήλιο, βγάζει μια παραμυθένια διάσταση αυτή την εποχή και η Μακρινίτσα είναι η ευκαιρία να την ανακαλύψετε, καθώς είναι από τα πρώτα χωριά, που δεν θα σας κουράσουν με ατελείωτες στροφές και αποστάσεις μέχρι να την συναντήσετε. Ανακαλύψτε τα λιθόκτιστα αρχοντικά της που χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα, περπατήστε στα καλντερίμια της και κάντε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα σε ένα πανέμορφο χωριό. Οι στάσεις στις κρήνες της είναι επιβεβλημένες, όπως και στο  καφενείο «Θεόφιλος» που χρονολογείται από το 1910, ενώ η λιθόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια θα σας χαρίσει μια αίσθηση ξεκούρασης που δεν βρίσκετε εύκολα στην πόλη.

Δημητσάνα, Ορεινή Αρκαδία
Η Δημητσάνα είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός σε υψόμετρο 950 μέτρων, με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας. Είναι ιδανική επιλογή απόδρασης αν αισθάνεστε ότι θέλετε να πάρετε τα βουνά, να περιπλανηθείτε σε λιθόστρωτα καλντερίμια και να πάρετε μια δόση ιστορίας, αφού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και κατά την επανάσταση με το «δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Η λαϊκή τέχνη στο Μουσείο της Δημητσάνας σας περιμένει να γνωρίσετε καλύτερα τον τόπο κι αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, κάντε βόλτα και σε άλλα κοντινά χωριά, εξίσου όμορφα, όπως τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα.