Ταξίδι στο Βόρειο Σέλας: οι καλύτεροι προορισμοί

boreio-selas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το να καταφέρει κάποιος να δει το Βόρειο Σέλας σε ένα ταξίδι του δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς πρέπει να βρεθεί στο σωστό σημείο, τη σωστή ώρα και με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Στους παρακάτω προορισμούς, όμως, η πιθανότητα μεγαλώνει, αν τους επισκεφτείτε από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, όπου το φαινόμενο είναι στα «πάνω» του.

Κάποιοι το αποκαλούν φυσικό light show και δεν έχουν και άδικο, αφού πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει στα ουράνια στρώματα της ατμόσφαιρας, κυρίως στις πολικές περιοχές, προσφέροντας μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται από ηλεκτρόνια που «βομβαρδίζουν» τα υψηλά ατμοσφαιρικά στρώματα και προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο. Οι αποχρώσεις του πράσινου και του μοβ δίνουν μια απόκοσμη αίσθηση στον ουρανό, που για πολλούς αποτελεί εμπειρία και ανάμνηση ζωής. Αν θέλετε κι εσείς να ζήσετε αυτή την εμπειρία, οι παρακάτω προορισμοί είναι ανάμεσα στους καταλληλότερους για να ζήσετε το φαινόμενο.

Fairbanks, Αλάσκα
Η σεζόν για το φαινόμενο στο παγωμένο Fairbanks της Αλάσκα ξεκινά από τις 21 Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τις 21 Απριλίου, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να το δουν μόνο κάποιες νύχτες που ο ουρανός είναι καθαρός. Πέραν αυτού, υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες στην περιοχή, βόλτα με το Riverboat Discovery στο ποτάμι, βόλτα με έλκηθρο, περιήγηση στο εντυπωσιακό φεστιβάλ με γλυπτά από πάγο World Ice Art Championships κ.ο.κ.

Tromsø, Νορβηγία
Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο και είναι ένα από τα κορυφαία μέρη για θέαση του φαινομένου στη Νορβηγία. Λόγω, μάλιστα, του ότι στο βόρειο μέρος της χώρας σκοτεινιάζει από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά την επόμενη ημέρα το πρωί, οι πιθανότητες αυξάνονται. Κι όταν δεν κυνηγάτε το Βόρειο Σέλας, το Tromsø, ως μια σύγχρονη πόλη, έχει πολλά για να σας απασχολήσει. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε την πανέμορφο Αρκτικό Καθεδρικό, ενώ από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ για το Βόρειο Σέλας, με 10 ημέρες μουσική, χορό και τέχνη.

Λαπωνία, Φινλανδία
Η Λαπωνία βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο στη Βόρεια Ευρώπη και από αυτή την περιοχή, το Βόρειο Σέλας είναι ορατό κατά μέσο όρο 200 νύχτες το έτος, οπότε η πιθανότητα να το ζήσετε αυξάνεται. Κι αφού το δείτε κάποια καθαρή νύχτα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, μπορείτε να εξερευνήσετε την πατρίδα του Άγιου Βασίλη, όπου ζουν οι μόνοι ιθαγενείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Sámi και περίπου 190 χιλιάδες τάρανδοι και το χωριό του το Rovaniemi. Υπάρχουν μάλιστα και πόλεις-θέρετρα όπου μπορείτε να μείνετε σε γυάλινα ιγκλού (όπως στο Santa’s Hotel Aurora στο Luosto) και να παρακολουθήσετε το φαινόμενο με την άνεσή σας.

Jukkasjärvi, Σουηδία
Το χωριό Jukkasjärvi στην περιοχή Kiruna της Σουηδίας είναι το μέρος όπου άνοιξε το πρώτο ice hotel της χώρας. Εκεί οργανώνονται βραδινές πτήσεις για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, ενώ σε επίπεδο… εδάφους μπορείτε να επισκεφτείτε το Esrange Space Center, και να μείνετε έκθαμβοι κάτω από τα αστέρια του σουηδικού ουρανού, ακόμα κι αν η Aurora δεν είναι ορατή. Για ένα πιο οικονομικό ταξίδι, υπάρχουν αρκετές φθηνότερες επιλογές να μείνετε στην Kiruna από ένα ice hotel, όπου μπορείτε και πάλι να δείτε τα φώτα και να διασκεδάσετε με χειμερινές δραστηριότητες. Επειδή το βόρειο μέρος της Σουηδίας είναι αρκετά απομονωμένο, θα χρειαστεί να πετάξετε ως τη Στοκχόλμη κι από εκεί να πάτε αεροπορικώς, με το τρένο ή με αυτοκίνητο στην Kiruna.

Orkney, Σκωτία
Αυτή η πολύ ιδιαίτερη συστάδα νησιών στη βόρεια ακτή της Σκωτίας είναι από τα καλύτερα μέρη να δείτε το Βόρειο Σέλας στη χώρα, με το φθινόπωρο και τον χειμώνα να είναι η καλύτερη εποχή. Η κορυφή του λόφου Wideford, η παραλία στο Dingieshow είναι μερικά από τα καταλληλότερα σημεία θέασης, αλλά ακόμη κι αν τελικά δεν είστε τυχεροί, το μέρος είναι γεμάτο παραμυθένια τοπία, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, Heart of Neolithic Orkney, που περιλαμβάνει μνημεία 5 χιλιάδων ετών.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Από τον Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο, το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας συγκεντρώνει αρκετό κόσμο κάθε χρόνο. Για μεγαλύτερη πιθανότητα να το δείτε, καλύτερα να κατευθυνθείτε προς το Öskjuhlið, όπου υπάρχουν λιγότερα φώτα και πολλά μονοπάτια για να το ανακαλύψετε. Πάνω από αυτή την τοποθεσία θα βρείτε και το Perlan, το μοναδικό πλανητάριο της χώρας και μουσείο με διάφορα εκθέματα από την Ισλανδία, όπου μπορείτε να απολαύσετε και πανοραμική θέα της πόλης από το παρατηρητήριο. Εκτός από το Βόρειο Σέλας, πάντως, υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα να κάνετε στην Ισλανδία, όπως σκι, snowmobiling, μπάνιο στη Γαλάζια Λίμνη, η οποία παραμένει ζεστή όλο το χρόνο και βόλτα στις τοποθεσίες που γυρίστηκε το Game of Thrones. Σας προειδοποιούμε, πάντως, ότι διαμονή μπορεί να μην είναι και τόσο οικονομική στην πόλη αυτή την περίοδο, αν δεν βρείτε κάποια προσφορά από νωρίς.

Saadjärv, Εσθονία
Υπάρχουν αρκετοί προορισμοί στην Εσθονία που είναι δημοφιλείς γι’ αυτό το φαινόμενο, αλλά το Saadjärv θεωρείται από τα πιο σημαντικά, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να σταθείτε τυχεροί κατά τους χειμερινούς μήνες. Η πόλη απέχει περίπου 22 χιλιόμετρα από το Tartu στην κεντρική Εσθονία και βρίσκεται στην ομώνυμη λίμνη, μια από τις δέκα πιο βαθιές λίμνες της χώρας. Βρίσκεται, επίσης, κοντά στο Vooremaa Nature Park που αποτελεί μια ακόμη καλή περιοχή για να επισκεφτείτε και να δείτε τα… φώτα να χορεύουν στον ουρανό.