Τέσσερις παραθαλάσσιες πόλεις για φθινοπωρινή απόδραση

pulos
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Δεν το βάζουμε κάτω, δεν μας πτοεί το τυπικό φθινόπωρο και συνεχίζουμε να οργανώνουμε εξορμήσεις σε μέρη που υπόσχονται να μας κάνουν να ξεφύγουμε.

Πύλος για τουρισμό και το φθινόπωρο
Είναι μια από τις πόλεις που σε βγάζει «εκτός» καθώς έχει νησιώτικη ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα από τα πιο δυνατά τουριστικά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Μεσσηνία, η οποία μπορεί να μετρά κι αυτή την εποχή τουρίστες, κυρίως του εξωτερικού. Η πρώτη σας στάση στην Πύλο θα είναι σίγουρα η κεντρική της πλατεία με τα πλατάνια, η Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, η οποία δεν θα σας αφήσει εύκολα να φύγετε, με τις προτάσεις της για φαγητό, γλυκό και καφέ. Έπειτα, όμως, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας και να ανακαλύψετε διάσπαρτα στην περιοχή διάφορα μνημεία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου που κρατούν ζωντανό το παρελθόν της. Ανεβείτε στην κορυφή του λόφου της χερσονήσου του Κορυφασίου και βρείτε και το Παλαιόκαστρο με «θέα εξαίσιας γαλήνης και φωτεινής απεραντοσύνης» σύμφωνα με τον λογοτέχνη Κώστα Ουράνη, ενώ στα 10 χιλιόμετρα προς τα νότια, στη Μεθώνη, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας. Μην παραλείψετε μια βόλτα και στην κοντινή λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, όπου μπορείτε να κάτσετε και για φαγητό ή ποτό. Κι αν ο καιρός το επιτρέπει, η Βοϊδοκοιλιά σας περιμένει στα βόρεια της Πύλου.

Γαλαξίδι για αρχοντική απόδραση
Στη βόρεια ακτή του κορινθιακού κόλπου και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας, το Γαλαξίδι είναι ιδανική επιλογή για απόδραση με το θαλασσινό στοιχείο να υπάρχει στην εξίσωση, περίπου 2-2,5 ώρες από την Αθήνα. Βολτάρετε στα στενά του και αφήστε τα τεράστια πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα δρομάκια να σας ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο. Δείτε τις υπέροχες αυλές στρωμένες με βότσαλα, την άγκυρα-μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι, τις σκαλιστές ξύλινες πόρτες και κάντε οπωσδήποτε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Νικόλα, προστάτη των καπεταναίων του Γαλαξιδίου, που χτίστηκε από τις δωρεές τους, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Αναζητήστε στη βόλτα σας τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα, που στο σύνολό τους έχουν διατηρηθεί σχεδόν άθικτα από το πέρασμα του χρόνου και έπειτα οργανώστε μια επίσκεψη στα παραλιακά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι, ντόπιο κρέας, φορμαέλα και φέτα Παρνασσού.

Βόλος για τσίπουρο και χαλάρωση
Απέχοντας τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την Αθήνα, ο Βόλος δίνει μια καλή λύση για «αστική» απόδραση τόσο στους Αθηναίους, όσο και στους Θεσσαλονικείς. Κι όσο κι αν οι περισσότεροι συνεχίζουν μέχρι το Πήλιο, ο Βόλος έχει πολλά να σας δείξει. Η σημερινή συνοικία Παλαιά στο δυτικό τομέα της πόλης με τα νεοκλασικά της κτίρια είναι ένα μέρος που αξίζει να περπατήσετε. Εκεί θα βρείτε και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, θα θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, θα περπατήσετε στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και θα ξεχάσετε το σήμερα. Στα ανατολικά του Βόλου θα ανεβείτε στον κατάφυτο λόφο της Γορίτσας, θαυμάζοντας από εκεί τη θέα της πόλης και του λιμανιού, ενώ στην κορυφή του θα βρείτε και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Μια περιοχή με έντονο το χρώμα της προσφυγιάς, που αξίζει να γνωρίσετε είναι η Νέα Ιωνία της οποίας οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι «ξεριζωμένοι» πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρά Ασία το ’22 –λέγεται, μάλιστα, ότι οι Μικρασιάτες ήταν αυτοί που έφεραν την παράδοση του τσίπουρου στους Βολιώτες. Κι επειδή Βόλος χωρίς τσίπουρο δεν γίνεται, εξερευνήστε τα τσιπουράδικά του, πιείτε στην υγειά σας παραδοσιακό 25άρι και συνοδέψτε το με θαλασσινά μεζεδάκια, σε παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Πάτρα για ατελείωτες βόλτες
Μια πόλη κοντά στην Αθήνα, που της ταιριάζει το φθινόπωρο, η Πάτρα διατηρεί την αστική χροιά στο εσωτερικό της, αλλά κατεβαίνοντας προς την παραλία και βγαίνοντας λίγο πιο έξω, δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα, πιο ήρεμη, πιο χαλαρή. Τα Ψηλαλώνια –η ομορφότερη πλατεία της πόλης- και τα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου είναι απαραίτητες στάσεις που πρέπει να κάνετε. Μην παραλείψετε να ανεβείτε για καφέ στο Κάστρο και να θαυμάσετε την πόλη και τη θάλασσα από ψηλά κι αν θέλετε να συνεχίσετε τα μπάνια σας, βγείτε έξω από το κέντρο της, προς Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Αλισσό αλλά και την ξακουστή Καλόγρια, δίπλα από το δάσος της Στροφυλιάς. Επιστρέφοντας στο κέντρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, το θέατρο «Απόλλων» το παλιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και τα Λουτρά - Χαμάμ Πατρών που χτίστηκαν επί ενετοκρατίας αποτελούν κάποια από τα πλούσια αξιοθέατά της που αξίζει να δείτε.