Έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Λέσβο

molubos-lesbos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Βρεθήκαμε πρόσφατα στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη και την Εύβοια, και ανακαλύψαμε ότι είναι πανέμορφος προορισμός ακόμη και αυτή την εποχή.

Απέναντι από τα τουρκικά παράλια, η Λέσβος είναι ένα νησί που ο τουρισμός της έχει πληγεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι περισσότερο γνωστή παγκοσμίως για το Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια.

Η βασίλισσα του ούζου, όμως, έχει πολλά να επιδείξει και πολλές εμπειρίες να σας χαρίσει. Αρκεί να της δώσετε την ευκαιρία. Τι θα λέγατε για ένα φθινοπωρινό ταξίδι στα μέρη της, όσο οι θερμοκρασίες κινούνται παράλληλα με την Αθήνα; Οι παρακάτω λόγοι θα σας πείσουν.

Επισκεφτείτε το Πλωμάρι και την ξακουστή ποτοποιία Πλωμαρίου
Το Πλωμάρι είναι η δεύτερη σε πληθυσμό κωμόπολη στα νότια του νησιού μετά τη Μυτιλήνη και αποτελεί παραδοσιακό οικισμό, διάσημο ως πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού. Είναι λιμάνι με δυνατή τουριστική κίνηση και αξίζει να κάνετε βόλτα στην περιοχή, για να δείτε την αρχιτεκτονική του με τα σπίτια ρομαντικού κλασικισμού με ξύλινα παράθυρα και πόρτες, βαμμένα σε διάφορα χρώματα, την αστική και πυκνή του δόμηση, την κεντρική πλατεία με τον πλάτανο να στέκει αγέρωχος από το 1813 και φυσικά να κάνετε επίσκεψη στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη. Επικοινωνήστε με το αποστακτήριο για ξενάγηση και ζήστε την εμπειρία που βιώσαμε κι εμείς πρόσφατα.

Γνωρίστε τον Μόλυβο
Πρόκειται για τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού στα βορειοδυτικά, ο οποίος ακούει και στο όνομα Μήθυμνα, και θυμίζει κάτι σαν… νησιώτικο Πήλιο. Γραφικά δρομάκια, πέτρινα σπίτια, θέα στη θάλασσα κι ένα κάστρο χτισμένο επάνω στα λείψανα της αρχαίας οχύρωσης, στην κορυφή του λόφου, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Τον χειμώνα, οι κάτοικοί του είναι μόλις 1400 περίπου, αλλά το καλοκαίρι το μέρος γεμίζει κόσμο και ζωή, αφού είναι από τα πιο αγαπητά του νησιού στους τουρίστες.

Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα
Γεμίστε το ποτήρι σας με ούζο, προσθέστε νερό και λίγο πάγο κι ετοιμαστείτε για την τοπική κουζίνα του νησιού, που είναι πεντανόστιμη και με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε σουγάνια, που είναι πεντανόστιμοι κρεμμυδοντολμάδες, γκιουσλεμέδες, δηλαδή χειροποίητα τυροπιτάκια, παστές σαρδέλες Καλλονής, τηγανητά κολοκυθολούλουδα με τυρί, αυγά, κρεμμύδια κ.λπ, σφουγγάτο με κολοκύθι, κεφτεδάκια με ούζο και κύμινο και τη σιροπιαστή πλατσέτα για επιδόρπιο. Στο χωριό Βαφειός, κοντά στον Μόλυβο, θα βρείτε την ομώνυμη ταβέρνα για να δοκιμάσετε τοπικά εδέσματα, ενώ μια νόστιμη επιλογή για θαλασσινά και ψάρια είναι η Αχιβάδα στο Πλωμάρι.

Επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος
Δύο είναι τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση του πλανήτη, ένα στην Αριζόνα κι ένα στη Λέσβο. Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου σίγουρα σας πέφτει πιο κοντά κι εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε διάσπαρτους απολιθωμένους κορμούς να εκτείνονται σε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στα δυτικά του νησιού, ενώ μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Μόλυβος, Πολιχνίτος, Πλωμάρι και Άκρασι. Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και στάχτη, καλύπτοντας τη χλωρίδα στην περιοχή πολύ σύντομα. Σήμερα, το απολιθωμένη δάσος είναι προστατευμένο φυσικό μνημείο και διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985, ενώ στο Σιγρί θα βρείτε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Περιηγηθείτε στη Μυτιλήνη
Η υπέροχη Μυτιλήνη είναι πιθανότατα το μέρος που θα αντικρύσετε πρώτο στα νοτιοανατολικά του νησιού, με πολλούς μάλιστα να θεωρούν λανθασμένα ότι «Μυτιλήνη» είναι η ονομασία του νησιού κι όχι της πρωτεύουσάς του. Το λιμάνι της πόλης είναι από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου, ενώ εντυπωσιακά είναι τα διατηρητέα αρχοντικά που θα δείτε στην είσοδο για την πόλη. Τα βλέμματα, όμως, των περισσοτέρων στρέφονται στο ενετικό κάστρο και ακόμη περισσότερο στον Ναό του Αγίου Θεράποντα στο κέντρο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία της Μυτιλήνης  με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Μην παραλείψετε να περάσετε από το Μουσείο Θεόφιλου και να δείτε τα υπέροχα έργα του λαϊκού ζωγράφου, να κάνετε βόλτα στα υπέροχα «λαδάδικα» της πόλης και να καθίσετε έπειτα για καφέ στο αρχοντικό Πανελλήνιον το οποίο στην εποχή του Μεσοπολέμου συγκέντρωνε όλη την κοινωνική και πολιτική ζωή του νησιού.

Προσφέρετε τη βοήθειά σας
Στους τοίχους της Μυτιλήνης θα δείτε πολλά γκραφίτι για τους πρόσφυγες και τη Μόρια και σίγουρα μια στάση εκεί δεν θα είναι ξέγνοιαστη και χαλαρή, όπως στο υπόλοιπο νησί. Αν, όμως, νιώθετε την ανάγκη να βάλετε κι εσείς το δικό σας λιθαράκι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να βοηθήσετε όπως εσείς μπορείτε, ρίξτε μια ματιά στις εθελοντικές ομάδες που υπάρχουν, όπως το Lighthouse Refugee Relief ή το Lesvos Solidarity και μάθετε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε με τον δικό σας τρόπο. Πιθανότατα να είναι μια από τις πιο δυνατές και σημαντικές εμπειρίες της ζωής σας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ