Οδοιπορικό στη Μάνη

lakoniki-mani
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ταξιδεύουμε με το Tripment στην ιστορική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου και ανακαλύπτουμε τις ομορφιές της, τώρα που ειδικά στο μεσσηνιακό κομμάτι της, η «φουρτούνα» των τουριστών έχει περάσει.

Λένε πως όταν ο Θεός έφτιαχνε τη Μεσσηνιακή Μάνη, πετούσε πίσω του τις πέτρες, οι οποίες πήγαν και προσγειώθηκαν στο μέρος που ξέρουμε σήμερα ως Λακωνική Μάνη. Η μια πλευρά, αυτή που εκτείνεται στη Μεσσηνία, είναι καταπράσινη, γραφική, με όμορφες παραλίες και φουλ τουριστική, ενώ η άλλη πλευρά, στη Λακωνία, είναι πιο «σκοτεινή» με λιγότερους τουρίστες, με πυργόσπιτα, πέτρινους πύργους και πολύ πιο άγρια ομορφιά. Και οι δύο, έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, με το μεσσηνιακό κομμάτι να είναι σίγουρα πιο δημοφιλές, λόγω φύσης και παραλιών, το κομμάτι της Λακωνίας, όμως, έχει τη δική του μυστηριακή ατμόσφαιρα, που δεν συναντά κάποιος εύκολα. Βόρειο όριό της είναι στην πλευρά της Μεσσηνίας ο οικισμός Βέργα, στα νοτιοανατολικά προάστια της Καλαμάτας, ενώ στην πλευρά της Λακωνίας τα όριά της φτάνουν μερικά χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης.

Η γραφική Καρδαμύλη από ψηλά

Στη Μεσσηνιακή Μάνη, η γραφική Καρδαμύλη με την πολυσύχναστη Στούπα δίπλα της αποτελούν ένα φοβερό δίδυμο για βόλτα και χαλάρωση, με υπέροχες παραλίες όπως το Καλαμίτσι, τον Φονέα, την παραλία της Καλογριάς (όπου γράφτηκε και ο «Αλέξης Ζορμπάς») κ.ά. Λίγο αργότερα θα συναντήσετε τον Άγιο Νικόλαο, με το πανέμορφο λιμανάκι του που φημίζεται για το ψάρι του, ενώ συνεχίζοντας θα βρεθείτε στην Τραχήλα, ένα μικρό καπετανοχώρι, που αξίζει να περπατήσετε.

Η πέτρινη Αρεόπολη

Στη Λακωνική Μάνη, η Αρεόπολη είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε και να μείνετε, ένας ιστορικός πέτρινος οικισμός με πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφέ, που μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα της περιοχής. Το γραφικό Λιμένι, στα περίπου 5 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη, πρέπει να αποτελέσει οπωσδήποτε στάση σας για να δείτε τα γαλαζοπράσινα νερά του στο λιμανάκι του, ενώ στα 25 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε και το Γύθειο, χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο, που αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα. Το Οίτυλο είναι, επίσης, ιδανικό ορμητήριο για εσάς που λατρεύετε τη πεζοπορία, ενώ το Σπήλαιο του Διρού, κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου.

Η Λακωνική Μάνη, ειδικά αυτή την εποχή, σίγουρα θα σας προκαλέσει πιο έντονα συναισθήματα, καθώς χαρακτηρίζεται από άγριο τοπίο γεμάτο πέτρα, ενώ ακόμα και το καλοκαίρι δίνει την αίσθηση εγκατάλειψης σε πολλά σημεία της, πέρα από περιοχές όπως η Αρεόπολη και το Γύθειο που είναι άκρως τουριστικές. Όπως και να’χει, όμως, αξίζει να την επισκεφτείτε και να νιώσετε το μυστηριακό άρωμά της, το φθινόπωρο.

Διαβάστε περισσότερα για τη Μάνη εδώ.