8 ανεξερεύνητες πόλεις της ανατολικής Ευρώπης

8-aneksereunites-poleis-tis-anatolikis-europis-aneksereunites-poleis-tis-anatolikis-europis

Η Παλιά Πόλη στο Poznan

ΤΡΙΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης παραμένει εκτός του κυρίως τουριστικού χάρτη -συμπεριλαμβανομένων και αρκετών πόλεων που αξίζουν να τις επισκεφτεί κανείς.Ακολουθούν 8 από αυτές…

Πέρα από την Βουδαπέστη, το Κίεβο και την Πράγα, υπάρχουν λιγότερο γνωστές πόλεις στην ανατολική Ευρώπη, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, έχουν ανεξάντλητη ομορφιά και αποτελούν ιδανικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Ευτυχώς, ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης παραμένει εκτός του κυρίως τουριστικού χάρτη -συμπεριλαμβανομένων και αρκετών πόλεων που αξίζουν να τις επισκεφτεί κανείς.

Ακολουθούν 8 από αυτές, όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα του CNN.

Poznan, Πολωνία

Κατάλληλος προορισμός για… καλό φαγητό

«Ζωντανή» και ενδιαφέρουσα πόλη, το Πόζναν έχει αποκτήσει τη φήμη του καλύτερου μέρους στην Πολωνία για να δοκιμάσει κανείς την περίφημη κουζίνα της χώρας.

Ανάμεσα στις γραφικές πλατείες, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις γραμμές του τραμ στην Παλιά Πόλη, θα βρείτε εστιατόρια επιδέξια παρασκευασμένα πιάτα όπως τα perogi (βραστά κομμάτια ζύμης με γέμιση από τυρί cottage, κιμά ή μανιτάρια) και golonka (μαλακό ψητό χοιρινό που σερβίρεται με σάλτσα horseradish).

Μπορείτε να ξεκινήσετε τις γαστρονομικές σας εξερευνήσεις από τα δρομάκια γύρω από την πλατεία Stary Rynek. Εκεί θα βρείτε το εστιατόριο Ratuszova ( www.ratuszova.pl ), με μεγάλες μερίδες και μποέμ πελατεία. Επίσης, το Vine Bridge ( www.vinebridge.pl ), με μόλις τρία τραπέζια, είναι το μικρότερο εστιατόριο της χώρας και προσφέρει σύγχρονες εκδοχές της παραδοσιακής πολωνικής κουζίνας.

Όταν δεν τρώτε: Το περίεργο μνημείο που καλύπτεται από αριθμούς μπροστά από το κάστρο Zamek, είναι αφιερωμένο στην ομάδα των αποφοίτων του πανεπιστημίου του Poznan, που έσπασε τον κώδικα Enigma κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Poznan στο: www.poznan.pl/mim/turystyka/en/ .

Οδησσός, Ουκρανία

Κατάλληλος προορισμός για… διασκέδαση

Με φήμη ως η πρωτεύουσα της διασκέδασης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Οδησσός είναι ένας ακόμη προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Επιπλέον, η πόλη αυτή αποτέλεσε μία αρκετά οργανωμένη ελληνική παροικία στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στις σκάλες Ποτέμκιν (που απαθανατίστηκαν στο κινηματογραφικό αριστούργημα «Θωρηκτό Ποτέμκιν») για να απολαύσουν τον ήλιο στην αμμώδη παραλία Lanzheron.

Στην οδό Yekaterininskaya, θα βρείτε λαμπερά clubs και κέντρα διασκέδασης για όλα τα γούστα. Αν πάλι θέλετε να διευρύνετε λίγο και τους πολιτιστικούς σας ορίζοντες, επισκεφθείτε το Λογοτεχνικό Μουσείο Πούσκιν, που τιμά τη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα από τη ζωή του σε αυτή την πόλη, η οποία τον ενέπνευσε να γράψει ένα από τα πιο γνωστά ποιήματά του.

Περισσότερα για την Οδησσό στο: www.odessatourism.in.ua/en/default.aspx .

Sibiu, Ρουμανία

Κατάλληλος προορισμός για… να γνωρίσετε τους ντόπιους

Ονομάζεται και ως η «Πράγα χωρίς τους τουρίστες»! Η πόλη Sibiu της Τρανσυλβανίας έχει τεράστιες, όμορφες πλατείες, τη μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης της Ρουμανίας (το μουσείο Brukenthal και κομψές εκκλησίες -όλα με μια δόση τοπικής φιλοξενίας που συχνά λείπει από άλλα μέρη της χώρας.

Τα καλά vibes παραμένουν και το βράδυ. Σε παραδοσιακά εστιατόρια, όπως το Vechi ( www.sibiulvechi.ro/en ), μπορείτε να δοκιμάσετε πιάτα όπως το sarmalute (λάχανο, αμπελόφυλλα και κιμάς) και το ciorba de burta -μια τοπική εκδοχή του πατσά. Επίσης, θα συναντήσετε νεαρά άτομα στα πολλά και ενδιαφέροντα μπαράκια γύρω από την πλατεία Piata Mare.

Όταν δεν κουβεντιάζετε με τους ντόπιους: Κοντά στο πανεπιστήμιο, στο νότιο τμήμα της πόλης, βρίσκεται το μουσείο κυνηγιού August Von Spiess ( www.brukenthalmuseum.ro/vanatoare_en ) που διαθέτει περίτεχνα διακοσμημένα όπλα και μια ιδιαίτερη συλλογή από κεφάλια από αρκούδες και άλλα ζώα.

Περισσότερα για το Sibiu στο: www.turism.sibiu.ro/index_en.php .

Karlovy Vary, Δημοκρατία της Τσεχίας

Κατάλληλος προορισμός για… την υγεία σας

Παλιοί διάσημοι επισκέπτες των λεωφόρων δίπλα στο ποτάμι και των αρχοντικών της Belle Époque αυτής της κομψής λουτρόπολης, ήταν μεταξύ άλλων οι: Μπετόβεν, Βάγκνερ, Γκαίτε, ακόμη και ο… James Bond –εδώ γυρίστηκαν μερικές σκηνές από το «Casino Royale».

Το Κάρλοβυ Βάρυ αποτελούσε το μέρος που επέλεγε η ελίτ κατά τη σοβιετική εποχή, για χαλάρωση και υγεία και ακόμη ελκύει χιλιάδες Ρώσους επισκέπτες και όχι μόνο, κάθε καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλές ιαματικές πηγές και σανατόρια, ανάμεσα σε κιονοστοιχίες και σιντριβάνια και 12 φυσικές πηγές, διάσπαρτες σε όλη την πόλη.

Αφού χαλαρώσετε και προσφέρετε στον εαυτό σας τις απαραίτητες περιποιήσεις, πάρτε το τελεφερίκ για μια βόλτα σους λόφους που περιβάλλουν την πόλη, όπου θα βρείτε ένα εντυπωσιακό μνημείο Μεγάλου Πέτρου.

Περισσότερα για το Karlovy Vary στο: www.karlovy-vary.cz/en/ .

Kotor, Μαυροβούνιο

Κατάλληλος προορισμός για… ιστορικές αναζητήσεις

Το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 2006. Στην ακτή, η πόλη του Κότορ είναι ένα ανέγγιχτο καταφύγιο, που ξεχωρίζει από τον σύγχρονο κόσμο -όλη η παλιά πόλη έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το μόνο που μπορεί να… ταράξει την ηρεμία σας εδώ, είναι ο αέρας και το κύμα στο λιμάνι με τα αγκυροβολημένα γιοτ.

Στην πόλη θα βρείτε αρκετά κομψά ξενοδοχεία που ταιριάζουν με την όλη ατμόσφαιρα, αλλά και ένα τούρκικο χαμάμ. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο ( www.museummaritimum.com/eng/skolstvo.htm ), όπου θα δείτε πίνακες που απεικονίζουν αρχαίες ναυμαχίες, ναυτικά κοστούμια κ. ά.

Περισσότερα για το Kotor στο: www.tokotor.me/en .

Δυρράχιο (Durresi), Αλβανία

Κατάλληλος προορισμός για… παραλίες χωρίς πολύ κόσμο

Μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο χάρτη των πιο διάσημων παραλιακών προορισμών της Ευρώπης, όμως, αυτή η αυθεντική, παράκτια πόλη της Αδριατικής, μία ώρα οδικώς από τα Τίρανα, είναι από τα αγαπημένα μέρη, για τους νεαρούς Αλβανούς και Κοσοβάρους που την επισκέπτονται και όχι μόνο.

Μπορείτε να περάσετε ένα χαλαρό απόγευμα παίζοντας βόλεϊ στην άμμο και να δροσιστείτε πίνοντας ένα ποτήρι τοπικής μπίρας στα παραθαλάσσια μπαρ. Το βράδυ, δοκιμάστε φρέσκα ψάρια στα εστιατόρια της πόλης.

Αφού χορτάσετε χαλάρωση και ήλιο στην παραλία, επισκεφθείτε το πρόσφατα ανασκαμμένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο που βρίσκεται στην πόλη.

Περισσότερα για το Δυρράχιο στο: www.albaniantourist.com/durres.html .

Veliko Tarnovo, Βουλγαρία

Κατάλληλος προορισμός για… ρομαντικές στιγμές

Η πρώην πρωτεύουσα της μεσαιωνικής Βουλγαρίας, βρίσκεται σε έναν θεαματικό λόφο ανάμεσα σε δύο γιγαντιαία φαράγγια και είναι μια απίστευτα ατμοσφαιρική πόλη. Πλακόστρωτα δρομάκια ενώνουν τα μικροσκοπικά σπίτια με τις κόκκινες στέγες, ενώ οι βυζαντινές εκκλησίες προσθέτουν γοητεία σε αυτή τη ρομαντική πόλη.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, βρίσκεται ένα από τα πιο κομψά ξενοδοχεία της Βουλγαρίας, το Hotel Studio ( www.studiohotel-vt.com/en/index.html ), ένα κομψό κατάλυμα με μια εντυπωσιακή ταράτσα.

Όταν δεν ρομαντζάρετε στις όμορφες γωνιές της πόλης, κάντε μια βόλτα στο παζάρι με τους αμέτρητους πάγκους.

Περισσότερες πληροφορίες για το Veliko Tarnovo στο: www.velikoturnovo.info/en .

Kosice, Σλοβακία

Κατάλληλος προορισμός για… τσιγγάνικη ατμόσφαιρα

Με τα μπαρόκ σπίτια του και τον γοτθικό καθεδρικό ναό του, αυτό που οι Σλοβάκοι αποκαλούν «το στολίδι της Ανατολής», είναι μια πολύ πιο ελκυστική εναλλακτική από τη μονότονη πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα.

Όμως, τα μεσαιωνικά και άλλα ερείπια αυτής της πόλης, δεν είναι το μοναδικό της αξιοθέατο. Στο Kosice βρίσκεται το μοναδικό τσιγγάνικο θέατρο, όπου παρουσιάζονται θεατρικά έργα τσιγγάνων και συναυλίες όλο το χρόνο. Υπάρχει, επίσης το μοναδικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Κεντρικής Ευρώπης, στο οποίο «φιλοξενείται» ένας από τους πιο διάσημους απογόνους της Σλοβακίας -ο Andy Warhol.

Περισσότερα για το Kosice στο: www.visitkosice.eu/en .